Najdi forum

Pozdravljeni!

Nisem vedela na koga naj se obrnem zato pišem tukaj. Če je kaka tema na to že odprta potem me na to prosim opozorite

Imam težave z anksijoznostjo. Prišlo je do te mere, da nisem naredila letnika zaradi tega, tako da se moram letos zaradi dveh izpitov vpisati izredno in porabiti 2800 evrov. Trenutno me zanima na koga se lahko obrnem glede mojih težav? A grem do osebne zdravnice, prosim za napotnico za psihologa/psihiatra in potem sama najdem nekoga s koncesijo? A je za to pristojen psiholog ali psihiater? Kako potekajo pregledi? Nekako me je strah vsega tega, vendar moram to narediti, preden me anksioznost popolnoma ne prevzame, da ne bom mogla niti ven iz hiše.

Hvala že v naprej za vaše odgovore!

Pozdravljeni,

Anksioznost ima svoj vzrok, ki ponavadi leži v nezavednem. Ozaveščanje nezavednih vsebin (samoraziskovanje) lahko pomaga pri omilitvi ali odpravi anksioznosti.

Na voljo imate psihologa, psihiatra in psihoterapevta. Razlika med njimi je v grobem takšna: Psiholog nas osebnostno ocenjuje, daje nasvete in je v osnovi raziskovalec osebnosti, vedenja. Psihiater poda diagnozo in po potrebi predpiše zdravila (antidepresive, anksiolitike, antipsihotike) – zdravila se ponavadi predpišejo le ob hujših primerih, ko je ogroženo posameznikovo funkcioniranje. Pri psihoterapevtu pa pacient ob psihoterapevtu odkriva kje tičijo vzroki za težave, ozavešča nezavedno in si poišče pot, ki mu najbolje ustreza. Spoprime se s težavami na manj škodljiv način kot z simptomatiko (anksioznost, depresija ipd.). Psihoterapevt ne daje nasvetov.

Psihologa in psihiatra lahko obiščete na napotnico, psihoterapevta pa ne, vendar nekateri psihologi tudi opravljajo psihoterapijo, zato se je dobro pri njih pozanimati ali so usposobljeni tudi za psihoterapijo ter za kakšno vrsto (priporočam podzvrsti iz psihoanalitičnih psihoterapij). Isto velja za psihiatre, vendar so, kolikor je meni znano, izredno obremenjeni s psihiatričnim delom.

Če imate še kakšen komentar ali vprašanje ste dobrodošli, da ga zapišete.

Želim vam veliko uspeha pri reševanju vaših težav.

Lep pozdrav,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close