Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Odnosi in socialna prva pomoč Za ženske v stiski Psihično nasilje – kako reagirati?

Psihično nasilje – kako reagirati?

Prosim, če mi pomagate s kakšnim nasvetom. Z možem sva ločena, vendar se noče izseliti iz hiše, ki je sicer v celoti pisana na mene. Ker je v postopku zaradi nasilja v družini me ves čas izsiljuje, verbalno in čustveno glede premoženja. Za to hišo imam hipotekarni kredit, ki sem ga prevzela od moža v višini polovice vrednosti nepremičnine. Sedaj sem ostala brez zaposlitve in nadomestilo imam samo še dva meseca, tako da v tem trenutku nimam za notarja oz. sodniške stroške. Ker sedaj čuti kako sem šibka hoče, da se pobotam z njim, da umaknem ovadbe zaradi nasilja, grozi mi tudi z raznimi tožbami glede izjav, ki sem jih dala na policiji ob dogodku nasilja. Prav tako me nenehno nadzoruje, stika po mojih stvareh, predalih in mi govori, kar jaz razumem kot grožnjo, da policije že ne bom več klicala s tega naslova. Popolnoma se psihično uničena, veliko jočem, nimam volje, ne energije, strah me je prihodnosti. Želela, bi da se on odseli, ker sama nimam možnosti najema stanovanja, saj imam kredit.
Kako naj se obnašam, obvarujem? Kaj naj storim in kam je boljše, da prijavim psihično nasilje – na CSD ali policijo?

Spoštovana!

Če še ne sodelujete z nobeno od organizacij za pomoč žrtvam nasilja, bi vam svetovala, da se obrnete nanje za pomoč, podporo in zagovorništvo pri postopkih na Policiji in Sodišču. Takšne organizacije so: Ženska svetovalnica, Društvo za nenasilno komunikacijo, Zavod Emma in SOS telefon.

Kot drugo bi vam svetovala, da na Policiji prosite za izrek Ukrepa prepovedi približevanja. Lahko, da bodo mnenja, da niste ogroženi do te mere, da bi bilo to potrebno, vendar vseeno lahko vprašate. Več o ukrepu: http://www.uradni-list.si/1/content?id=51067.

Kot tretje se lahko obrnete na Brezplačno pravno pomoč http://www.sodisce.si/sodni_postopki/brezplacna_pravna_pomoc/. Po posvetu z odvetnikom boste potem morda vložili tožbo za izselitev bivšega moža. Upam le, da ne bo kakšnih ovir, glede na to, da sta prišla do hiše v času trajanja zakonske zveze in se verjetno šteje kot skupno premoženje. Kako pa je z razdelitvijo vajinega skupnega premoženja?

Potem pa obstaja še ena možnost. In sicer, da se z bivšim možem skušata pogovoriti in dogovoriti o nadaljnjem življenju s pomočjo mediacije (mirno reševanje sporov). Nekaj o mediaciji piše tukaj: http://www.sodisce.si/okrolj/mediacija/. Drugače pa, če ste zainteresirani, napišite na Google “brezplačna mediacija” in vam bo poiskal različne ustanove po Sloveniji, ki to izvajajo.

Psihično nasilje prijavite na Policiji, kjer ste že prvič prijavljali. Če pa je zadeva že na Okrožnem tožilstvu, bi bilo smiselno, da tudi nove prijave podate tam.

Če potrebujete še kakšno dodatno informacijo, se pa še oglasite.

Lahko pa vprašate za nasvet tudi kakšnega pravnika, npr. http://med.over.net/forum5/list.php?286.

Upam, da bo čimprej prišel čas, ko boste končno lahko v miru zaživeli. Srečno!

Jana Metelko, dipl.soc.del.

Zavod Pelikan - Karitas Materinski dom 01/366 77 21 [email protected]

Pozdravljeni!
Prosim za nasvet – ločena sem že dve leti. Sem lastnica hiše, z delilno pogodbo se je mož odpovedal svojega deleža v mojo korist. Po ločitvi se nihotel izseliti. Ker je nasilen je imel 14 mesecev prepovedi približevanja, trenutno pa je v zaporu, a se hoče vrniti v hišo s čemer se pa ne strinjam, saj ves ta čas tudi ni ničesar prispeval. Na upravni enoti sem podala izjavo, da ne živi tu , a ga niso odjavili, saj vedno podaja lažne izjave. Sedaj me tudi toži za delež. Življenje v isti hiši ni možno, sama sem zaradi fizičnega in psihičnega nasilja zbolela in se moram zdraviti pri psihiatru z antidepresivi. Tukaj imam tudi prijavljeno kmetijo, da se lahko preživljam, saj sem brez službe. Kaj lahko storim?

Lepo pozdravljeni!

Odjava bivšega moža z vašega naslova verjetno zato ni možna, ker si še ni priskrbel novega naslova za prijavo. Ta postopek se lahko zavleče, še posebno, če je nekomu to v interesu. Vendar stalni naslov mu še ne daje pravice, da bi se lahko kar nazaj vselil k vam. Še dobro pa, da se je ob ločitvi odpovedal svojemu deležu, tako da ste le vi lastnica hiše. O namerah bivšega moža se pogovorite na CSD, kjer ponavadi tudi nudijo postpenalno pomoč za ureditev življenja po vrnitvi iz zapora. To, kar vam je rekel, da bi se vrnil k vam domov in da se s tem ne strinjate, povejte tudi kriminalistu, ki je vodil postopek prepovedi približevanja. Kaj pa bivši mož pravi na to, če mu poveste, da se ne strinjate z njegovo vnovično vselitvijo? Ali odvetnika imate? Kar lahko storite je, da daste bivšemu možu jasno sporočilo, da ga v vaše bivališče ne boste sprejeli. Če bo vseeno vztrajal pri tem, ga lahko prijavite na policijo. Protipravna vselitev je kaznivo dejanje. Ravno pred kratkim pa je bila sprejeta tudi novela Kazenskega zakonika, ki opredeljuje kot kaznivo dejanje tudi zalezovanje (nadlegovanje) in grožnje, tako da ga lahko prijavite tudi v primeru takšnih dejanj. Naj vidi, da ste odločni in da ne boste več dopustili nasilja nad sabo.

Morda najdete še kakšno koristno informacijo v zvezi s tem v Priročniku Društva za nenasilno komunikacijo. Glejte od str. 105 naprej (Motenje posesti): http://www.drustvo-dnk.si/images/stories/publikacije/2014-nasilje_nad_zenskami-pravni_prirocnik.pdf

Srečno in čim manj težav ob izpustitvi bivšega moža vam želim,

Jana Metelko, dipl.soc.del.

Zavod Pelikan - Karitas Materinski dom 01/366 77 21 [email protected]

New Report

Close