Najdi forum

Psihično in ekonomsko nasilje?

Pozdravljeni,
imam problem z bivšim možem. Dvakrat je že bil obsojen zaradi nasilja v družini, sedaj še ima dve leti pogoje. Dela v Nemčiji, a se vrača vsake tri tedne v Slovenijo. Takrat me zalezuje in hodi opazovat, ker si je poštni nabiralnik obesil na sosednjo stavbo, ki je sicer last njegove matere. Stavba ni naseljena in njegova mati živi v drugem kraju in je pri njej tudi nastanjen ko je v Sloveniji. V zadnjih dveh letih me nadleguje tudi po sms, kliče iz mobitela in iz stacionarne številke v nemčiji, piše maile, pošilja navadno pošto. Vsega skupaj imam približno 150 teh nadlegovanj. V njih mi sicer ne grozi, le v zadnjem pismu je bilo, da mi ne bo povrnil sodnih stroškov, dokler se ne bom z njim normalno pogovarjala in ga spustila v hišo. Jaz se ga še vedno bojim in se ga izogibam, saj me je večkrat poskusil zadaviti. Prav tako mi neredno plačuje preživnino, v decembru je dal neki tretji osebi moj TRR, ta oseba je potem meni nakazala znesek, ki pa mi ga je banka pobrala in tako sem ostala brez sredstev za preživetje. Tudi v mesecu aprilu nisem dobila preživnine, drugače pa cca. 10-dnevna zamuda. CSD ne naredi nič oz. me napotuje na sodišče, vendar ima bivši TRR v Nemčiji, kjer pa slovenske izvršbe ne veljajo. Prav tako mi je zapravil premoženje, hotel je da mu grem pri kreditu za poroka z mojo nepremičnino, nato pa sem se zaradi nasilja hotela ločiti in je prenehal plačevati kredit. Prav tako mi je odtujil vso pošto iz banke in sodišča, brisal mi je maile, tako da sem za to izvedela šele, ko je prišel cenilec hiše, saj je že bila zanjo razpisana dražba. S tem sem jaz izgubila moje premoženje. Komaj sem si potem uredila kredit, ki ga še sedaj zelo težko odplačujem. Ali je to ekonomsko nasilje?
Ali lahko to še vedno prijavim policiji in nadlegovanje po telekomunikacijah?
Glede preživnine, če jo ne zmore plačevati sem mu predlagala sporazum, da na sodišču podpiševa, da se preživnina zmanjša pa sem dobila nazaj: Nehaj me zajebavat!
Jaz pa nimam za preživetje, odklopili mi bodo elektriko in vodo. Za hrano pa sploh nimam.
Sem obipana in ne vem več kaj naj naredim. Prosim za kak odgovor.

Spoštovana Zorica,

najprej se vam opravičujem, ker vam nisem uspela hitreje odgovoriti.

Zalezovanje je kaznivo dejanje po 134.a členu Kazenskega zakonika (KZ), tako da vam predlagam, da greste na Policijo ali Tožilstvo in podate ovadbo. Več o tem postopku si lahko preberete tukaj: https://www.policija.si/index.php/katalog-zbirk-osebnih-podatkov/5902-prijava-kaznivega-dejanja-policiji-.

KZ zalezovanje opredeljuje tako: “134.a člen
(1) Kdor koga drugega ali njegovega bližnjega s ponavljajočim se opazovanjem, zasledovanjem ali vsiljivim prizadevanjem vzpostavitve neposrednega stika ali stika preko elektronskih komunikacijskih sredstev zalezuje in pri njem ali pri njegovem bližnjem s tem povzroči prestrašenost ali ogroženost, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do dveh let.
(2) Če je zalezovana oseba mladoletna oseba ali slabotna oseba, se storilec kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do treh let.
(3) Pregon za dejanje iz prvega in drugega odstavka tega člena se začne na predlog.”

Poleg tega ga lahko ovadite še zaradi (nerednega) plačevanja preživnine. Navajam iz KZ:

“KZ, 194. člen
(1) Kdor ne daje preživnine za osebo, ki jo po zakonu mora preživljati in za katero je višina njegove preživninske obveznosti določena z izvršilnim naslovom, čeprav bi to zmogel, se kaznuje z zaporom do enega leta.
(2) Če je zaradi dejanja iz prejšnjega odstavka ogroženo ali bi lahko bilo ogroženo preživljanje upravičenca ali če se storilec izmika dajati preživnino, se kaznuje z zaporom do treh let.
(3) Če sodišče izreče pogojno obsodbo, lahko naloži storilcu dejanja iz prvega ali drugega odstavka tega člena, da mora redno plačevati preživnino, lahko pa tudi, da mora poravnati zaostalo preživnino ali druge prisojene obveznosti, nastale s preživljanjem.”

Za neredno plačevanje preživnine se šteje, če preživninski zavezanec dolguje skupaj vsaj znesek treh mesečnih preživnin v zadnjih 12 mesecih. Če to velja v vašem primeru, lahko oddate na sodišče Predlog za izvršbo preživnine. Obrazec dobite v knjigarni ali tukaj http://www.mddsz.gov.si/fileadmin/mddsz.gov.si/pageuploads/dokumenti__pdf/druzina/obrazec_za_prezivninsko_izvrsbo.pdf . Je pa smiselno k izvršbi dodati še zavarovanje preživnine za v naprej.

Več o tem, tudi o izterjavi iz tujine tukaj: http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podrocja/druzina/prezivnine/

Ostala omenjena dejanja bi verjetno lahko opredelili kot zloraba osebnih podatkov po 143. členu KZ. Preberite si prosim na spletu, ker je malo daljše.

Kar se tiče finančne stiske, ali ste že zaprosili za spodaj navedeno:
– izredna denarna socialna pomoč
– enkratna denarna pomoč občine
– pomoč Rdečega križa
– pomoč pri Karitas?

Glede reševanja finančne situacije se za svetovanje lahko obrnete na: http://www.prelomi.si/SOS_dolgovi.html

Če boste potrebovali kakšne dodatne informacije ali usmeritve, pa sporočite.

Veliko poguma, upanja in aktivnega angažiranja vam želim pri reševanju vaše težke situacije.

Jana Metelko, dipl.soc.del.

Zavod Pelikan - Karitas Materinski dom 01/366 77 21 [email protected]

New Report

Close