Psihična motnja?
Pozdravljeni!
Pred leti se mi je pojavila težava, ki se zadnje čase še stopnjuje.
Pojavlja se mi neke vrste tik: zavestni gibi roke oziroma določenih mišic v roki. Najprej se mi je pojavilo med služenjem vojaškega roka, da sem vsake toliko časa nekako “moral” (zavestno) pomigati z ramo. Ko so me na moje početje opozorili starši, mi je nekako uspelo prenehati. Vendar se mi je spet pojavilo kot zavedno stiskanje mišice na roki-tudi gib roke. Zdi se mi, da enostavno moram vsake toliko časa narediti takšen gib. Zakaj, ne vem. Nevrotičnost se kaže tudi v občasnem pokašljevanju in smrkanju (brez pravega vzroka).
Mogoče je nevrotičnost (skoraj prepričan sem, da je zadeva psihičnega značaja) posledica določenih stresnih situacij (služba, doma, študij…)?
Zavedam se, da imam težavo (ki se kaže tudi navzven, kar je lahko neprijetno za okolje), vendar se je ne znam prav lotiti. Že večkrat sem poskušal s samoprigovarjanjem, da naj preneham z gibi, pokašljevanjem in smrkanjem, vendar mi do sedaj na žalost še ni uspelo.
Za kakršenkoli nasvet vam bom zelo hvaležen.
Pozdrav,
Grega
Spoštovani Grega,
imate kar precej pogosto težavo, ki je velika, kadar jo gledate od blizu in praktično neznatna, kadar jo pogledate s prave distance. Tiki so psihološko povezani z nezadovoljstvom in neustreznim sproščanjem agresivnosti (ki jo ločimo na konstruktivno in destruktivno), zato priporočamo čim več športne dejavnosti (ob njej se pojavi višji nivo endorfinov), sicer pa sprotno verbalizacijo svojih nezadovoljstev, ko se pojavijo. Pri tem lahko besednjak izbirate, tako da sogovornika ne boste užalili.