Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Domače živali in veterina Psi in mačke, ki jih redno hranijo z umetno industrijsko hrano – konzervami ali briketi – neizogibno postanejo žrtve cel

Psi in mačke, ki jih redno hranijo z umetno industrijsko hrano – konzervami ali briketi – neizogibno postanejo žrtve cel

hvala za nasvete.lp

http://www.petcurean.com/index.php?page_id=25

Kupujem futr, ki je bil 2003 eden izmed osmih najboljših futrov na svetu….

¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸ Ne prekidaj ženu dok šuti... °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Tudi jaz sem začela psa hranit s surovo hrano. Prej je imel brikete (od Cibaua do Acane) in mu niti eni niso ustrezali. Ali je bil iztrebek mehak ali pa celo tekoč. Potem sem mu začela dajat surovega piščanca (celega piščanca, piščančje prsi, srčke, želodčke..), nadaljujem pa s konjskim mesom.

Zaenkrat je stanje super – iztrebki kompaktni, ful majhni, prdenja skoraj ni več (prej je bilo obupno), na potrebo gre povprečno 2x na dan (prej tudi po 5x)..

Res je, da ne vem kaj bo na dolgi rok, ampak zaenkat kaže super. :))

Upam, da ne daješ samo mesa…

Naš pes tudi ne dobiva več hrane iz konzerv. Ta hrana je po moji presoji smrdeča in nezdrava. Za skoraj isto ceno kupujem cenejše meso pri mesarju. Prekuham na hitro 10 min, da prevre. Dobi tudi mleto surovo goveje ( cenejše), surove kosti mi da mesar zastonj. Občasno dobi kakšno surovo jajce, skorjice od sira, tudi zelenjavno mineštro rad poje. Kosti pa mora pes imet, ker si utrjuje in čisti zobovje. Kosti nekateri sploh ne ponudijo svojim psom, mesarji jih mečejo med odpadke. Ponudite psom tudi kosti. No, občasno (na potovanju) mu ponudim hrano iz konzerve.

Če meso prekuhaš, pobiješ vse encime ki so v mesu in pomagajo psu pri presnovi-saj veš, da je treba beljakovine predelat v aminokisline itd…no in ti encimi, ki so v surovem mesu to pomagajo.
Vsi vemo, da imamo ljudje vsako leto manj encima, ki presnavlja mlečni sladkor (laktozo) v mleku, pa vseeno uživamo mleko (po možnosti celo alpsko, oz. homogenizirano) potem pa nas napenja, imamo driske, prdimo in se sploh ne počutimo v redu.Ravno tako pes, ki uživa (ne vsak-večina) termično obdelano hrano, meso-kosti, ali brikete-vseeno, pobiti-uničeni so encimi za presnovo, zato ima pes drisko, ali zelo mehko blato in prdi da pobegneš iz hiše.Np moj je že bil tak.Sedaj ko uživa surovo hrano, pa je zdrav in sploh in oh-SMO VSI ZADOVOLJNI.
SREČKA,tudi jaz upam, da mu ne daješ samo meso, ker to ni zdrava hrana za psa.Pes mora dobiti pretežno surove mesnate kosti in malo mesa (mesa 20% od vsega skupaj.Jaz mu dam vsaki drugi dan surovo (iz mlekomata( mleko ki ga sam skisam, pa jajce, pa zelenjavo tudi.Npr. zelo dobro za uničenje notranjih zajedalcev je surovo naribano korenje, ki ga zmešam med mleto meso-za 5 kg psa daš 1 jušno žlico (če ima 20 kg 4 žlice), med meso mu nasekljam tudi regrat,solato,bučke.Seveda pa tudi drobovino, sploh surovi vampi (encimi) so dobri, pa jetra (polna vitaminov topnih v maščobi A-E-D-K), C vitamin pa mu dodajam .

Jozze hvala. Zelo poučno si napisal. Jaz prekuhavam piščančje kose, vratove, drobovino. Kaj lahko dam surovo tudi piščančje ? Jetra surova ? Vitamin C, kateri ? Kako skisaš mleko ? Hvala še enkrat.

Vse lahko daš surovo.Jetrca dam samo 2 x tedensko in to zelo malo 5-10 dag pred mesnatimi kostmi, zgolj zaradi vitaminov ki so v jetrih.Jetra so namreč skladišče vitaminov.C vitamin pa se ne skladišči in ga je potrebno dajat dnevno.Poleti manj, pozimi več.Takoj ko vidiš, da se psu začnejo delat “žmrklji” na očeh, ali da mu teče iz noska mu povečaš dozo.Njcenejši je vitamin C v prahu (v DM-ju 100 gr 2 eura), vendar ga je psu težko dati.Jaz ga nasujem v prazno kapsulo in mu jo vržem v grlo, čez pa piškot (piškot je edina stvar ki ni surova).Prej sem mu dal kapsulo potem pa vodo po žlici zlival v gobec, pa se mi je zdelo da trpi.
Vit D je v jetrih, vendar mu ga jaz pozimi dam tudi v tabletah.
KISLO MLEKO naredim tako, da surovo mleko nalijem v PVC posodo in ga dam nekam kjer je bolj toplo in posode nič ne pokrijem.Naredi se v 2 dneh.če pa ga cepim z 1 dcl prejšnjega mleka pa se naredi v 1 dnevu.Je pa tak ki ni cepljen bolj svežega okusa in ga rajši zaužije
Če te še kaj zanima kar vprašaj, takim ki želijo svojemu psu najboljše in se potrudijo rad svetujem !

Jaz bi se tukaj vmešala z mnenjem, da kosti z 20% mesa niso ravno ta pravo. Res je, da zapirajo, in ima zato pes trdo in ne zelo smrdeče blato, kar je pač za naše pojme bolj sprejemljivo in lažje za čiščenje oz. pobiranje. Hkrati se tudi čistijo zadnjične žleze, tako da dodatno čiščenje ponavadi ni potrebno.

Ampak če izhajamo iz dejstva, da je pes mrhovinar in po neki liniji verjetno tudi potomec lovcev, pa pridemo do tega, da je bližje primerni prehrani razmerje, kot ga ima cela žival. Pes bo pojedel npr. celega ulovljenega ali najdenega zajca, celo jajce, krdelo si bo razdelilo cel večji plen (ali “plen”)… Zato se je takšnega razmerja pametno držati tudi takrat, ko kupujemo meso po kosih. Takole na pamet bom rekla 70% mesa, kamor štejejo tudi kitasti, hrustančastni in mastni kosi, 10% drobovine in 20% kosti. Točne vrednosti se najdejo na kakem forumu za surovo prehrano oz. je treba malo poguglat.

Prevelik delež kosti ima namreč preveč kalcija in s tem premalo drugih nujnih snovi (predvsem kalija, kolikor mi je znano).

Korenje se lahko daje tudi kuhano, oz. sem ravno zadnjič nekje našla podatek, da je iz kuhanega korenja večji izkoristek A vitamina (oz. karotina, no, da se ne bi kdo obesil v podrobnosti).

Zraven mesa pa seveda kar zajeten delež raznovrstne druge hrane; lahko del surove, del kuhane. Zelenjava razen stročnic, čebule in česna (pa ne preveč kapusnic (zelje, ohrovt, cvetača…), ker tudi napenjajo), sadje razen grozdja, mlečni izdelki, jajca, ribe (mirno kdaj tudi iz konzerve), občasno kuhan krompir ali pest makaronov ali riža, tudi kaj s krožnika postrgano, če le ni preveč soljeno in začinjeno… Skratka, tisto, čemur rečemo “moj pes jé vse”. Včasih kot dodatek ali za spremembo je lahko tudi pest briketov (naš pasjih ne mara, mačje ima pa rad) ali kaka konzerva.

Če pes spada med bolj izbirčne in je nevarnost, da bi bila prehrana preveč enostranska (nekateri ne marajo sadja in zelenjave, na primer), je pa treba dodati še kake sintetične vitamine. Doziranje je treba primerno pokombinirat glede na to, kaj pes potrebuje in kaj od tega že dobi iz hrane.

Še enkrat hvala Jozze in enaNika za izčrpna navodila. Ha ha, kislo mleko Jozze (dobra ideja), bom naredila tudi za nas domače, ali bi ga morala kaj segrevati (preventivno) ? Drugače pa dam psu dva obroka na dan, zjutraj – manjši obrok in zvečer normalno porcijo ? Preko dneva dobi kost, da se malo zamoti. Ali je tako v redu ?

ENA NIKA, seveda vsak hrani svojega psa po določenih informacijah ki jih ima.Jaz npr. imam informacije o deležu mesa bistveno drugačne, ti ša lahko probaš tako, da kupiš od nekoga domačega zajca, ali kuro brez kože,ali perja, vendar še neočiščenega.Potem pa ga sama očisti črev,notranjih organov in na koncu še loči kosti od mesa-boš zelo presenečena ko bo rezultat bistveno drugačen.Psu seveda v davnih časih o katerih pišeš ti, ni nihče ulovil in očistil zajca, tp je storil on sam, ali pa v tropu in so takšnega celega tudi ratrgali in pojedli, vključno z želodčno vsebino, v kateri je bilo lahko polno zelenjave-surove sveda in črevesja….kar se česna tiče, ga je psu zelo dobro ponuditi, ker je odličen za notranje zajedalce, če ga noče jesti (moj ga noče) mu ga dam v prazno kapsulo (tudi 3 hkrati).Psu ne dajem nobenih tablet farmacevtske industrije.V kapsulo posebej dam tudi zelo pekočo kajensko papriko (kajenski poper) ki tudi uničuje notranje zajedalce,proti bolham,klopom pa ga po kožuhu mažem s NEEM oljem, ki ga imajo čistega v prodajalni JABLANA v Ljubljani npr.Korenje mora biti surovo, ker ga dajem proti notranjim zajedalcem in ne zgolj zaradi vit.A. Vitamin A se ne resorbira če je kuhan, temveč če je korenje praženo na olju, ker je vit.A topen v maščobi, ravno tako kot npr. vit.D.
Psu je boljše hrano ponuditi zjutraj in kosilo, lahko tudi pozno kosilo, zvečer pa mogoče kakšno manjšo kost za glodanje.

Se strinjam, prehranskih teorij je kolikor hočeš, in vsaka je seveda najboljša. Kot pralni praški približno. Vsake toliko se pojavi kaka nova, ki je po možnosti točno nasprotna prejšnji… Velja pa to tako za človeško kot za živalsko prehrano.

Zato pa vse take stvari preberem, poslušam, potem pa prefiltriram po pameti in se držim predvsem načela, da nobeno pretiravanje ni dobro.

Evo, glede števila obrokov: ko sem imela prvega psa, je strogo veljalo hranjenje enkrat dnevno in priporočal se je enkrat tedensko post. Zdaj je splošno sprejeto pravilo, da se hrani v dveh obrokih. Sčasoma tudi ugotoviš, da je treba bolj ješčim (da ne rečem ravno požrešnim) psom hrano kar strogo odmerjati, spet drugi bo pa sam povedal, koliko ima dovolj.

Tale zdaj, recimo, dobi 2 približno enaka obroka: zjutraj (okog 7 h) in zgodaj zvečer (med 18. in 19. – med tednom je to praviloma po našem kosilu). Ni pa to celotna dnevna količina hrane, ker npr. sadje in zelenjavo dajem pogosto surovo in iz roke, prav tako sir; pa velike kosti za glodat (kar je ali pa ni hrana, kakor vzameš), ali pa kako suho žemljo, malo za igrat in malo za glodat… Zaenkrat lahko samo trkam na les, ker mu taka mešana prehrana očitno ustreza.

Jaz mu dajem 80% mesa (zraven je tudi srce, kite, mišice..), 10% kosti in 10% organov. Nekako tako, čeprav je težko zadet te procente. Npr. danes zjutraj je dobil del konjskega vratu in piščančja prsa brez kosti. Zvečer bo dobil svinjske rebre (večino je gor meso, kosti je bolj malo) in manjši del konjskega vratu.Jutri bo svinjsko srce in rebre, zvečer pa spet malo piščanca, piščančja jetra in konjski vrat.

Dajem mu zjutraj in zvečer, nekje po 1,5 kg na obrok. Sadja in zelenjave mu ne dajem, ker ga niti ne mara, včasih dobi kakšen košček sira in pa kakšen kos suhega kruha.

srecka, kaj pa vitamini in ogljikovi hidrati? Pes namreč ni 100% karnivor.

Kako dolgo ga pa že hraniš izključno z mesom?

SREČKA, če mu daš 3 kg mesa na dan, je to absolutno preveč.Koliko pa sploh tehta tvoj pes, katere pasme?
Moj pes ima 36 kg in dnevno zaužije pretežno kosti in malo mesa (morda 70-30) poleg jajc,zelenjave,kislega mleka…..vsega skupaj 1 kg dnevno.

Tako ga hranim cca. 14 dni, ker mu nobeni briketi niso odgovarjali. Niti riž, niti testenine..
Jaz hranim po tem načelu, kjer naj bi mu dal od 2-4% njegove idealne telesne teže. Glede na to, da je njegova idealna teža med 65-70 kg in bi ga rada zredila (je ful presuh), je tam okrog 2,5-3 kg čisto ok. Če dobi večino mesa (ali organov), potem se bolj približam 2 kg, če je noter več kosti, potem je bližje 3 kg, ker mu debele kosti odvzamem ko obere meso.

70 kg, katera pasma pa je?

nemška doga

JOZZE –kako zgleda vitamin C v prahu–sm ga iskala v DM-ju pa sem najdla samo kapsule z vitaminom C??

Sm zadnjič mojemu psu, ki naj bi bil skoraj na vso hrano alergičen dala goveje surovo meso, pa je bil čisto navdušen, pa še nič se ni praskal zaradi tega.

ko sem nazadnjič kupil si bile take modre-plave plastične škatle.Notri je ena majcena bela plastična žlička za doziranje.Sicer je vitamin v prahu težko dati psu, razen če lahko kje dobiš prazne kapsule in jih napolniš.Če mu daš med vodo (ki je potem kisla) vitamin C hitro oksidira, ker je v stiku z zrakom-kisik, tako da je bolje če mu kupiš tablete in mu jo skupaj s piškotom daš v gobec

New Report

Close