Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija Pseudomonas aeruginosa

Pseudomonas aeruginosa

Pozdravljeni!
V urinu so mi ta teden na podlagi Sanforda odkrili bakterijo Pseudomonas aeruginosa. Med nosečnostjo sem imela že prisotne baterije. Najbrž drugačne. Rodila sem pred 10 meseci, sedaj pa so mi v urinu našli navedeno bakterijo.
Zdravnica mi je predpisala antibiotike Primotren, neuspešno, sedaj pa jemljem Ciprum.
Naslednji teden sem naročena pri nefrologu, kjer sem bila tudi že med nosečnostjo.

Naj še povem, da sem po porodu zelo pogosto zbolevala, pogosti prehladi, vneto grlo. Zanima me, kako nevarna je ta bakterija in na kak način sem jo dobila? Ali je možno, da sem se z njo okužila v porodnišnici (urinski kateter), saj me je še nekaj mesecev po porodu peklo ob pristisku na zunanje spolovilo. Takrat sem mislila da je to pač posledica poroda. Kakšni so morebitni drugi vzroki?
Na kaj naj bom v bodoče previdna in ali je zdravljenje običajno uspešno?
Hvala za vaš odgovor.
LP

Spoštovani!

Gre za po Gramu negativen bacil, ki je prisoten v zemlji, vodi, na koži in še marsikje (vsepovsod) okoli človeka. Seveda ga najdemo tudi v bolnišnicah. Tipično povzroča folikulitis (izpuščaj) po kopanju v jacuzzijih. Gre za oportunističen bacil – to pomeni, da pri zdravih navadno ne povzroča težav. Pri ljudeh in živalih okuži tista tkiva, ki so iz različnih razlogov prizadeta ali manj odporna, problem je pri imunsko prizadetih osebah (bolniki z AIDSom ali cistično fibrozo), kjer je obramba organizma šibka in v takih primerih lahko tudi streže po življenju.

Če povzroča vnetje sečil, ga zdravimo. Vi ga že zdravite. Predlagam po končanem zdravljenju kontrolno urinokulturo po Sanfordu, da se dokaže eradikacija. Dandanes je povsem običajno, da bakterija ni občutljiva na tisti antibiotik, ki ga prvega empirično izberemo (kot je bilo tudi v vašem primeru s Primotrenom), zato je urinokultura po Sanfordu še toliko bolj važna. Problem je samo v tem, da nekaj stane, kar pa ni všeč zdravstveni zavarovalnici in če zdravnik prevečkrat naroči preiskavo (porablja denar), ima lahko težave.

Če zdravljenje ne bo uspešno, bo smiselno opraviti preiskave in zdravljenje ponoviti. Preiskave sečil (IVU, scintigrafija, UZ) opravimo z namenom, da se izključi morebiten morfološki vzrok (zastajanje urina zaradi zožitve na nivoju prehoda iz ledvice v sečevod ali iz sečevoda v mehur) ali kamen, na katerem bi se bakterije nabirale.

Proti uroinfektom ima vsaka lekarna “svoj zvarek” – brusnice in podobno. Potrebno je izključiti sladkorno bolezen, ščitnico ali druge vzroke težav z odpornostjo. Pač napraviti tiste stvari, ki jih ženske delajo za to, da preprečujejo ponavljajoče se uroinfekte. To zajema opazovanje in ugotavljanje, kaj infekt povzroči. Če je to kopanje v določenem bazenu, se temu pač izognete. Če je to vedno ob določenem času glede na menstruacijski cikel, lahko takrat vzamete profilaktični antibiotik (seveda po antibiogramu). Skrb za ustrezno higieno, skrb za normalno nožnično floro, skrb za čimbolj raznovrstno prehrano, dovolj mesa, sadja, zelenjave, dovolj spanja (teoretično, kako to v praksi izgleda pri mladi mamici je druga zgodba), skrb za primerno telesno težo, tako da je indeks telesne mase med 20 in 24 (torej da niste ne presuhi in ne predebeli)…

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close