pšenični zdrob
Pozdravljeni!
Šestmesečnemu dojenčku smo začeli uvajati gluten. Najprej smo poskusili s kuskusom, rada bi poskušala tudi gres. Na vrečki piše, da se ga lahko uporablja v prehrani otrok, starejših od enega leta. Ali je to zaradi priprave z mlekom? Ga lahko za tako majhnega pripravim z vodo? Katera živila (z glutenom) še lahko pripravim? Ajdovo kašo?
Hvala.
Verjetno ste gledali kakšen predpripravljen izdelek, ki vsebuje kravje mleko in je torej neprimeren za otroke pod 12 meseci starsoti.
Enostavno skuhajte gres na vodi doma in ga potem prelijte s pogretim adaptiranim mlekom ali pa kupite takšne kosmiče, ki se samo dolijejo z adaptiranim mlekom.
Adaptiranega mleka ne smemo zavreti in kuhati, to piše v navodilih! Lahko samo prelijete to mleko na že kuhan gres.
Mogoče še moj recept, če pride komu prav. Jaz sem skuhala gres na vodi in prelivala z adaptiranim mlekom, pa otrok ni želel jesti (pa je drugače zelo ješč otrok). Pa sem probala in se je tudi meni zdelo precej vodeno in brez okusa. Zato sem kasneje pripravljala tako, da sem skuhala na vodi, mleko pa sem pripravila tako, da sem dodala eno merico mleka več, kot naj bi za enako količino vode (saj je bilo kar nekaj vode zraven pri pripravi gresa). Tako je bilo bolj okusno, pa tudi sin je z veseljem pojedel.
Piše pa res na vseh teh bebe gresih, da ni primerno za prehrano otrok do 12 mesecev. POjma nimam zakaj 🙂
Verjetno ste komentirali prvo vprašanje. Ajda seveda ne vsebuje glutena in koruza, preosena kaša, tudi ne.
Gluten vsebujejo le: pšenica (tudi pira), oves, rž, ječmen. Otroku pa tudi po uvedbi glutena ponujamo vse ogljikove hidrate, tako glutenske kot neglutenske.