Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija PSA in biopsija prostate

PSA in biopsija prostate

Spoštovani!
Pišem v imenu očeta, ki je star 66 let. V prilogi posredujem izvide.
Naročen je na biopsijo prostate. Kašne bolečine so pri tem postopku? Ali je mogoče na podlagi PSA in normalno veliki prostati govoriti o raku prostate, kar mu je mimogrede povedal zdravnik ob TR UZ prostate? Koliko je normalno visoki PSA za očetovo starost? Kaj pomeni začetni adenom? Vem, da bo več povedala biopsija, pa vseeno bi želeli več informacij glede na trenutne izvide.
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujemo.

Simona

Spoštovani!

Verjetnost za prisotnost raka prostate je približno enaka pri vrednosti PSA med 3 in 10 in znaša cca. 1/3. Se pravi je 2/3 verjetnosti, da biopsija ne bo našla raka.
Pri meritvi velikosti prostate so mogoča velika odstopanja, prostata pod 30 ml je majhna oz. ni povečana.
Normalnih vrednosti PSA ni – pri vrednosti pod 1 je verjetnost za raka cca. 5%, pri vrednosti med 3 in 10 pa cca. 33%. Res pa je, da starejši ko je moški, večja je običajno prostata in večji delež vrednosti PSA lahko pripišemo benigno povečani prostati. Starostno specifične vrednosti so bile postavljene v različnih obdobjih glede na takratno tehnologijo iskanja raka prostate (sekstantna biopsija…) in glede na približen odstotek verjetnosti, da se raka najde in so v starostnem obdobju med 60 in 69 znašale od 4.5 do 5.6, odločitev o biopsiji pa so ponekod svetovali pri PSA ki znaša več kot polovico starostno specifičnega PSA ob hkratni vrednosti prostega PSA pod 18%. Vrednosti prostega PSA v vašem primeru ne najdem, pa tudi ni ključen – namreč večinoma svetujemo, da se opravi biopsija pri vrednosti PSA nad 3, sploh če prostata ni velika, kot v opisanem primeru.
Izvida uroflowa (meritve pretoka urina) v pripetih izvidih ne najdem, pravtako ne izvida cistoskopije – glede na to, da je postavljena diagnoza “skleroza vratu mehurja” in je mlajši od 75 let ter ima kar nekaj težav (IPSS nad 19 itd), je smiselno opraviti biopsijo prostate, da se izključi rak prostate, nato pa opraviti TUIP – incizijo vratu mehurja, manjši TURP – mogoče je, da bodo potem težave precej manjše. Če bi se našel rak prostate (kar pa je manj verjetno, cca. 33%), bi seveda sledila obravnava le-tega.

Biopsija prostate je rutinski postopek, relativno neprijeten, kratkotrajen, v večini ga opravljamo brez protibolečinskih zdravil. Traja npr. nekaj minut, opravi se tako, kot je bil opravljen transrektalni ultrazvok, le da se hkrati še vzamejo vzorci prostate – za večino bolnikov je bolj kot jemanje vzorcev – kar se opravi s posebno pištolo in je tako rekoč hipno – bolj boleča vstavitev UZ sonde v rektum, kar pa je že preizkusil med transrektalnim ultrazvokom in je povsem enako. Pomembno pa je, da vzame antibiotik tako, kot je predpisano, da se preprečijo morebitni vnetni zapleti. Vse o biopsiji prostate sem napisal na tem naslovu: http://cdn.intechopen.com/pdfs/24243/InTech-Future_of_prostate_biopsy_who_will_get_it_and_how_.pdf

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close