Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Prvošolček noče v šolo

Prvošolček noče v šolo

Prosim za tolažbo, nasvet ali izkušnjo.
Moj otrok že drugi teden zapored joka, ko mora v šolo.

Naj povem, da je od 2.leta hodil v vrtec, v tem času je jokal točno trikrat, sicer pa je od navdušenje vsako jutro tekel v vrtec.

Je zelo bister otrok, šole se je zelo veselil, zato me je ta jok resno vrgel iz tira.

Z otrokom se veliko pogovarjam (o). Pove da otroci nagajajo, da je ùciteljica huda, da ni reda med poukom.

Pač pričakovane stvari za september. Ne zavijam ga v Vatikan, razlagam, da pač vsi otroci niso navajeni na red, da učiteljica pač mora biti huda.

Pa ne zdaj razumet kot da sem blazno stroga mama in imamo doma red v nulo. Pa da nikoli ne povzdigne glasu,ko sem jezna Oz. je kaj narobe.

Res sem presenečena in najbrž nimam kaj narediti kot pa se pogovarjati in čakati da mine. Kakšne so pa vaše izkušnje? Hvala za nasvete, mnenja.

Ok, prvič v šolo, vse na novo – tudi tebi kot odrasli bi bilo bedno zamenjati službo, šefa in sodelavce naenkrat.
Znebi se z otrokom za “nagrade” ker toa je slabo v šoli ni nič nemogočega – eni sošolci/učiteljice so ***. Veliko novega in nekaj za kar sem prepričana, da se ga je strašilo.

Nagrade naj bodo v smislu motivacij (kar pač prime) npr. Vsak dan dobi 1€ žepnine (dodatno) kar je cca 22€na mesec, ali pa da vsak petek po koncu pouka lahko je/pije kar hoče (McDonald’s, pica, kokakolo).

Vsako živo bitje je takšno, da so neprijetne stvari kazen, ki se je izogibaš, prijetne pa nagrade, ki jih iščeš.
Trenutno je zanj šola kazen – daj nagrado, ki bo tega “vredna”. Tako kot ti hodiš v službo za plačilo.

Očitno ste samska mamica, saj ne spominjate očeta. Otroku manjka očetovska figura, da mu ulije samozavest, varnost, občutek možatosti, da se pač nekaj mora narediti. Mama nikoli ne more zamenjati vloge očeta, kot oče ne more nadomestiti mame. Zato sem strogo proti temu da se ženske samo oplodijo, da imajo homoseksualni pari otroke in podobno. Otrok potrebuje očeta in mamo za zdravo odraščanje. Če sta ločena, da ima stike z očetom, ki ga bo naučil moškega obnašanja in kaj se od moškega pričakuje. Kar se tiče problema z otrokom da noče v šolo, sem mišljenja da se po vsej verjetnosti dogaja neko nasilje nad njim, od strani sošolcev, enega sošolca ali pa od učitelja. Najbrž je to nek sošolec, ki ga nadleguje. Pogovorite se z otrokom, izvlecite iz njega kdo izvaja nasilje nad njim, da se mu upira odhod v šolo.

Coach

Sem zelo vesela zate, da ne veš kako je biti otrok nasilneža, ter se ne strinjam, da bi morala
NeVemKaj
s psihološkim nasiljem vleči iz prestrašenega otroka informacije in lažna priznanja, ker “nima očeta, ki bi ga zmlatil” za njegovo dobro. Ni je sirotišnice, ki bi bila enako slaba kot nasilna družina – če je otroku neprijetno v šoli, ustvarjanje ogrožajočega domačega okolja ne bo “v njegovo dobro”.
Bodi še zase pameten in vsakič ko ti kaj v službi ni prav zavrni plačo, da se “naučiš hvaležnosti” za neprijetne situacije in grdo ravnanje.

Če se otrok počuti ogroženega v šoli se mora počutiti še bolj varnega doma, zato da kompenzira in se ne skuri. Samozavest, odločnost in zmožnost spopadanja s težavami/pritiski izvirajo iz varnega doma, ki potolaži. Ko imaš slab dan, ti domači štazi ne koristi – ne začasno, ne dolgoročno, nikoli.

Sem nehala brati pri “Očitno ste samska mamica”.

Ja, res je,očeta nisem posebej izpostavljala – ker se mi ni zdelo potrebno.

Da se pogovarjamo z otrokom sem pa že napisala.

New Report

Close