Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja prvo cepljenje – stranski učinki

prvo cepljenje – stranski učinki

Spoštovani!

V sredo popoldne sva z mojo 3,5 mesečno hčerko opravili prvo cepljenje (cepljenje ki se opravlja pri 3 mesecih). V četrtek je bila deklica bolj zaspana kot ponavadi, čeprav ne vem ali je bilo krivo poslabšanje vremena (takrat je navadno bolj zaspana). Vseeno sem poklicala v zdravstveni dom, kjer mi je sestra rekla, da nekateri pač tako reagirajo na cepivo, če pa bi bila bolj zaspana tudi naslednji dan, naj pokličem še enkrat in bo vprašala pediatrinjo. Danes dopoldne je bilo ok, popoldne in zvečer pa sem spet opazila večjo zaspanost. Ker bo pediatrinja na voljo šele v ponedeljek, mene pa skrbi da ni kaj narobe, bi vas lepo prosila za odgovor ali je to normalno. Ali naj jo odpeljem k dežurnemu zdravniku?

P.S. Nima vročine.

Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor.

Hvala

Spoštovani!
Morebitni sistemski stranski učinki, ki se pojavljajo neposredno po cepljenju, izzvenijo v 48 urah. Ti stranski učinki so: povišana telesna temperatura, nemir, razdražljivost, povečana jokavost, povečana zaspanost, neaktivnost, neješčnost, pri nekaterih tudi driska in bruhanje.
Če je bil otrok samo nekoliko bolj zaspan in je sicer normalno jedel, se odzival kot običajno, gibal kot običajno in se z vami “pogovarjal” (smeh, mahanje z ročicami, …), ne vidim vzroka za zaskrbljenost. Cepljenje je pač aktivna imunizacija, kar pomeni, da je namenjenu temu, da otrok izdela protitelesa proti povzročiteljem. Vzbujeni so sistemi obrambe, sproščajo se številne aktivne obrambne snovi, ki vzpodbujajo druge, itd… Nekateri otroci so ob tem dogajanju nekoliko manj aktivni kot sicer.

Pozorni pa moramo biti, če bi otrok postal mlahav (kot brez mišičnega tonusa), če se ne odzival na okolico, če ga ne bi mogli prebuditi, če ne bi hotel ali bi le šibko sesal, če bi se povišala telesna temperatura ali če bi opazili napetost oz. izbočanje lobanjske mečave. V teh primerih je seveda nujno iskati zdravniško pomoč.
Oglasite se še!
Lep pozdrav!
Nina

New Report

Close