PRVO CEPLENJE
Naša punčka je stara dve leti. Vsa cepljenja smo opravili v Avstriji in prav nikoli ni imela nobenih težav, niti vročine, niti bolečine na mestu vboda. Cepili so jo v levo stegensko mišico, od prvega leta naprej pa v ramo, nikoli je niso cepili v ritko. Uporabljajo pa drugačna cepiva kot pri nas, vem pa, da so pred približno dvemi leti, mogoče letom in pol tudi pri nas zamenjali cepivo.
Pri prvem cepljenju sem dobila svečke za zbijanje morebitne vročine in kremo, ki za kratek čas omrtviči del kože. S to kremo sem potem namazala mesto vboda predno sva odšli na vsa nadalnja cepljenja in prav nikoli ni niti trznila, ko ji je zdravnik zabodel iglo. Sama nisem mogla verjeti. Zravnik iglo noter, otrok veselo čeblja naprej in gleda okoli KOT DA NI NIČ. Ko sem svojim kolegicam razlagala o tem, so vse gledale zelo čudno, saj še nobena ni slišala za kaj takega. Krema je bila res dokaj draga (okoli 2000 SIT), vendar jo je bilo dovolj za vsa obvezna cepljenja. Prepričana sem, da take kreme obstajajo tudi pri nas in res ne vem zakaj jih pediatri ne priporočajo.
Živio, Vesna in ostali forumovci!
Oglašam se vam šele sedaj, ker smo se ves dan ubadali z epidemijo rotaviroz v ljubljanski regiji, imeli sestanek z ministrom in snemali za nacionalko.
Res je, v zadnjih letih imamo novo cepivo proti davici-tetanusu-oslovskemu kašlju in Haemophillusu influenzae B. Razlika je predvsem v cepivu proti oslovskemu kašlju. Staro cepivo je vsebovalo cele dele mrtve bakterije, ki povzroča oslovski kašelj; novo pa delov celice mrtve bakterije ne vsebuje več. Pripravljeno je na osnovi toksina, ki ga tvori bakterija in proti kateremu nato telo proizvaja ustrezna protitelesa. Novo cepivo ima bistveno manj stranskih učinkov; zlasti povišane telesne temperature, ječanja, joka, razdražljivosti ipd. Prinerno je tudi za cepljenje otrik s težkimi nevrološkimi okvarami, pri katerih smo se prej cepljenju izogibali.
Pozdrav!
Nina