Najdi forum

prvič zelenjavni vrt

Pozdrabljeni,

imam zelo splošno vprašanje. letos bom prvič uredila zelenjavni vrt. V jeseni sem ga pognojila s hlevskim gnojem, na pomlad pa bi rada že posadila prvo zelenjavo. Sadila bi solato, mlado čebulco, zelišča, paradižnik, paprika,…

Zdaj pa vprašanje. kako naj se lotim vsega tega, kje začeti?

Vnaprej hvala.

Najbolje je, če imaš v bližini kako prijateljico, sosedo, znanko in malce “kopiraš”, kar dela ona. Se mi zdi, da je začetnikom najteže ugotoviti, kdaj kaj posejati. Če pa nimaš sosede, pa malce knjige v roke, pa tudi tule na forumu bomo prav gotovo razlagali, kaj smo že posejali, kaj nameravamo… Tudi naša priseljena soseda, bivša Ljubljančanka, kar odkrito kopira naše delo in kot ponavadi… največkrat ima celo boljši pridelek kot mi, stari kmetje. 😉

Ko bo zemlja ogreta, naredi gredice, že zdaj pa si malce oglej, kam boš kaj posadila. Lahko celo narišeš, urediš po bio načinu… Boš videla, zabavno bo.

Jaz ponavadi malo narišem. Ravnam se tudi po tem katere rastline spadajo skupaj in katere se ne marajo. Sicer je veliko odvisno od vremena, a če ne bo snega bomo čez dober mesec sejali prvo solato v toplo gredo. Že komaj čakam.

Živi in pusti živeti

Teja, eno gredico si uredi tako, da boš imela na njej samo začimbe, ta gredica se pozneje ne prekopava, ker so na njej trajnice, npr. luštrek, pehtran, drobnjak, timijan in podobne. Za paradižnik in papriko boš verjetno kupila sadike, če jih sama vzgajaš, je zdajle čas, da se jih poseje, pa ni vredno. Moja mama to dela iz čistega veselja, potem pa sadike malo okrog potala. Se mi je že zgodilo, da sem imela celo gredo češnjevega paradižnika :)))

Solato se seje kot je povedala Gretka, na prosto se marca lahko seje grah in sadi čebulček, ker nista občutljiva na nizke temperature. Paziti je treba pri kumarah, bučkah, fižolu, včasih so se sejali ob ledenih možeh.

Najbolje kje kupiti priročnik, pa ne kakšno ogromno knjigo. Sama imam že leta eno z naslovom Zelenjavni vrt ali nekaj podobnega, kupila sem jo v trgovini tipa Kalia in je ravno prava. Mi je všeč, ker so notri opisane vse zelenjave, kdaj se sejejo ali sadijo, pa gnojenje, pobiranje, varstvo rastlin.

Vsa zelenjava ne mara gnojenja, kakšna ti verjetno ne bo uspevala zaradi vrste zemlje, pa ne obupat.

Lepo je, če zelenjavni vrt kombiniraš z rožami, da ni strogo zelenjavni.

LP

Nekaj informacij dobiš tudi na vrečkah s semeni: pri kakšni temp. sejati (dobra informacija, mislijo na temp. zemlje), kdaj se seje, razdalja med rastlinami in vrstami (pri meni je potem vedno preblizu skupaj), dobre sosednje rastline,…
Ob sobotah popoldne je na Sloveniji 1 oddaja o vrtu, mislim da bo letos vsake 14 dni. Zelo dobre nasvete ima Miša Pušenjak, ker vedno pove tudi, zakaj je kakšna stvar pomembna in si človek lažje zapomni. Pa na forumu lahko vprašaš, se razume! Imate veliko snega? Tukaj je okr. 10 cm.
LP Lantana

Pozdravljeni med vrtičkarji!
Rada bi vam povedala zgodbo o mojih začetkih vrtnarjenja. Moja mama je vedno imela krasen vrt. Raslo ji je karkoli, kar je posadila, predvsem pa je na vrtu zelo, zelo uživala. Kar ni mogla dočakati pomladi, ko se je začelo lopatanje, pa sajenje in vsa ta vrtna opravila. Kot otrok sem morala tudi jaz kakšno gredico opleti, seveda z nelikim negodovanjem. Potem je mama zbolela in nič več ni mogla na vrt. In vse sem mogla vzeti v roke jaz. Na sredo vrta sem ji postavila stol, kjer je sedela, mi dajala nasvete, me bodrila in vzpodbujala.Najprej je bilo težko, priznam, nisem marala delati v vrtu. Toda sčasoma sem začela uživati. Ni mi več bilo težko puliti plevela, sejati, presajati, kopati, najbolje je bilo seveda pobirati sadove svojega dela.
Sedaj nimam več mame, imam pa svoj lastni vrt, ki ga z največjim veseljem obdelujem, še vedno se držim njenih dragocenih nasvetov. Danes tudi jaz, tako kot včasih ona, kar ne morem dočakati pomladi, da se začnejo prva dela na vrtu. Zelo sem ji hvaležna, da mi je privzgojila to ljubezen do rastlin, in spomini, ko sva bili obe na vrtu, ona na svojem stolu in jaz med gredicami, so moji najdragocenejši spomini.

Ena, to si pa tako lepo napisala, me je kar ganilo.

Ja, tudi jaz komaj čakam na pomlad, ravno danes sem pa že opravljala prva opravila na gredicah z okrasnimi čebulicami! 🙂 Mimogrede, žafrančki mi že cvetijo!

Jaz bi pa kar rada, da je še malo mraz in tudi kaj snega. Bojim se, da bo na vrtu vse narobe, če bo tako toplo. ;(( Grmički že cvetijo, hortenzije imajo odganjke. Bojim se, da ne bo letos cvetkov. ;(

New Report

Close