prvič xanax
Pozdravljeni!
Verjamem, da ste takih in podobnih zgodb slišali že nešteto in zato Vas ne bi rada preveč morila še s svojo, ampak glede na to, da sem v dveh dnevih obiskala 3 zdravnike in je vsak povedal svojo teorijo in terapijo, več ne vem, če je ta zadnja pravilna ali ne.
Dejstvo je, da mi je pred dobrim mesecem dni nenadoma umrla mama, stara je bila 45 let (anevrizma). Tako sem ostala sama z nepremičninami, ki sem jih podedovala po njej in predvsem krediti, ki jih nisem zmožna plačevati, ker sem prijavljena na Zavodu za zaposlovanje in je moj edini dohodek socialna pomoč.
Med maminim bivanjem v bolnišnici (4 dni), med in po pogrebu so mi vsi govorili, da se glede na situacijo dobro držim. Ampak jaz sem dejansko razmišljala, da kaj drugega mi ne preostane, da pač si nekako moram urediti življenje in živeti naprej. Stara sem 26. let in pred diplomo. Ampak pred kakim tednom pa so se začeli grozni glavoboli, hiter utrip srca, močan utrip srca, slabo počutje, utrujenost, nespečnost, nočne more, zbujanja ponoči … zjutraj sem se zbudila utrujena … In tako sem si po nekaj dnevih teh težav en dan proti večeru izmerila pritisk, ki je pokazal 150/110. Ko sem se potožila prijateljem, so mi rekli, da bo najbolje če grem k zdravniku. Osebna zdravnica mi ga je na drugi dan izmerila isto. Napotila me je na EKG, ki je bil v redu ter h kardiologu in je na napotnico napisala NUJNO. Ker se h kardiologu moraš naročiti, so me spet najprej dali na EKG in na sprejem k drugemu zdravniku. Tam so mi spet izmerili pritisk, ki je padel največ na 140/100. Takoj so mi dali Tritace 1,25mg in injekcijo Apaurina, ter me napotili še na kri. Čez 2 uri sem dobila izvide krvi, ki so bili v redu, pritisk pa mi še vedno ni padel pod 140/100. Zdravnik mi je nato predpisal Concor 2,5mg 1 tableto zjutraj in Xanax 0,5mg zvečer 1 tableto po potrebi. KEr sem se prvič srečala s takimi tabletami, sploh nisem vedela, kaj pomeni po potrebi, saj se mi ni zdelo, da bi bila preveč vznemirjena ali kaj podobnega.
Ker sem slišala, da Xanax povzroča odvisnost in da če enkrat začneš jesti tablete za pritisk, jih moraš celo življenje, sem se odpravila še nazaj k zdravniku, ki je nadomeščal mojo osebno zdravnico. Ko sem mu povedala moje skrbi glede jemanja tablet in ko sem mu povedala, da nimam vedno tako visokega pritiska, saj sem si ga morala meriti zaradi kontracepcijskih tablet in je bil vedno okoli 120-135/75-90, je rekel, da bomo naredili testni teden, ko bom jemala vsak večer 1 tableto Xanaxa 0,5mg in zjutraj polovičko. Meriti pa si moram 2x dnevno pritisk in čez teden dni pridem nazaj, ko se bodo odločili kako naprej. Moram pa še opraviti UZ trebuha in srca.
In zdaj ko prebiram tule po forumu težave drugih in dvome glede raznih pomirjeval, priporočate najnižjo možno dozo Xanaxa, torej 0,25mg, pa še to ne vsak dan. Glede na to, da nikoli nisem jemala podobnih zdravil in da je to moje prvo srečanje z antidepresivi, me zanima, če je pametno, da jemljem 0,5mg vsak dan, pa še polovičko zjutraj. Kar pa se tiče učinka tabelte, pa čutim samo to, da celo noč normalno spim, brez zbujanja in nočnih mor. Ali lahko ob taki dozi in nenavajenosti zdravila postanem prej odvisna od njih oziroma, kaj se bo zgodilo, ko jih bom enkrat nehala jemati?
Dobila sem tudi napotnico za klinično psihologijo. Kaj lahko pričakujem tam?
A bom tam spet dobila novo terapijo z zdravili? Če bi bilo po moje, ne bi nobenih od teh tablet jemala, ampak glavoboli, ki se mi pojavljajo ob takem pritisku so neznosni in ne morem normalno funkcionirati.
Hvala, da ste si vzeli čas in prebrali moje pismo do konca.
Že vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor.
LP
Pozdravljeni,
dve težavi vidim. Ena je povišan krvni tlak. Zdravniki so se odločili za zdravljenje, s tem se seveda strinjam. Druga težava so simptomi, ki bi jih lahko pripisali tesnobi in/ali depresivnosti, žalovanju.
Očitno so sklepali, da tesnoba vpliva na vaš krvni tlak, zato so vam priporočili zdravljenje s Xanaxom.
Xanax je pomirjevalo (ki naj bi imelo tudi antidepresivne učinke). Redno jemanje, trikrat na dan, več kot 4 tedne pri nekaterih (ne vseh!) povzroča odvisnost, ki jo prepoznamo po tem, da za isti učinek potrebujemo vedno večji odmerek. Po rednem jemanju naj bo ukinitev postopna.
Antidepresivi ne povzročajo odvisnosti. Zaradi težav pri opuščanju (zaradi sprememb v številu receptorjev v možganih) svetujemo tudi tu postopno ukinitev.
“Po potrebi” v vašem primeru pomeni, da zdravilo vzamete kadar zaznavate tesnobo, vznemirjenje, močan utrip srca, glavobol (in preverite ali vam te težave minejo, če vzamete pomirjevalo).
Nekatere težave, ki jih navajte, bi lahko šteli v sklop depresivnih simptomov. V vašem primeru bi jih opredelila v okviru žalovanja in je vprašanje ali so sami po sebi potrebni zdravljenja.
Natančneje bo to opredelil psihološki pregled, v kolikor ste napoteni h kliničnem psihologu. Ta bo lahko za vami opravil tudi terapevtski pogovor. Zdravil pa ne more predpisati, ker ni zdravnik.
Posvetujte se z izbranim zdravnikom, vztrajajte, da vam razloži, kar vas zanima. Srečno.
lp
Sem 25-letnik, ki je zaradi hudega stresa obiskal svojo zdravnico, ki pa me je po 30 dneh poslal nazaj v sluzbo, zaradi katere sem zbolel. Urgentna psihiatrinja mi je predpisala Torendo in Asentra, ter napisala da sem impulziven in agresiven, ter da je v ospredju depresivno stanje, katero se kaze s konflikti na delovnem mestu. Splosna zdravnica mi je predpisala Xanax. Stanje se mi ne izboljsuje, sam pa sem se moral vrniti nazaj v sluzbo po enem mesecu, saj me je zavrnila zdr. komisija. KAj naj naredim ko pa vem da mi bo v sluzbi se slabse, bojim pa se ze samega sebe, saj imam na delovnem mestu sluzbeno orozje, potreben pa je le en moment da eksplodiram.
Prosim za cimprejsni odgovor!
Hvala.
Pozdravljeni,
urgentna psihiatrinja vam je poleg zdravil svetovala tudi ambulantno obravnavo (sicer ne bi predpisala zdravil). Če si tega še niste uredili, storite to čim prej.
Običajno je, da po mesecu dni ni izboljšanja. Zdravila namreč potrebujejo toliko časa, da pokažejo ali učinkujejo ali ne.
Če gre za depresijo, je včasih vrnitev na delovno mesto v najkrajšem možnem času zdravilna. Depresivni se namreč pogosto izolirajo in onemogočijo pozitivne spodbude, kar samo še poglablja depresivno simptomatiko. Torej do pritiska po aktivaciji vedno pride v poteku zdravljenja. Le redko se zgodi, da se nekdo vrne “zdrav”, običajno se nekateri simptomi še prisotni.
Verjetno morate premisliti o primernosti vašega delovnega mesta in seveda o drugih možnostih, ki so vam na voljo. Stalež je samo začasna rešitev.
srečno