Najdi forum

PRVIČ V FITNESS

Stara sem 21 let in odkar sem začela študirati v Ljubljani, ne delam čisto nič, zredila sem se za deset kilogramov in rada bi shujšala. Visoka sem 160 in imam 58 kg. Vem, da je to zaradi tega, ker sem se začela nepravilno prehranjevati, velik problem pa je tudi gibanje, saj ne delam čisto nič. Včasih pa sem trenirala taekwon-do štirikrat tedensko. Rada bi šla v fitness, vendar ne vem, kako naj se lotim treningov in kakšne diete naj se držim. Če ti program in dieto napiše trener, na osnovi česa to naredi, ali so ti programi in diete prilagojeni posamezniku? Ali ti potem merijo maščobo v telesu, težo itd.? Ali imajo en program za hujšanje ki ga potem vsi dobijo? Rada bi vedela, ker so za povprečno študentko ti programi in sploh fitness dragi, toda če vem da bodo uspehi sem pripravljena tvegati.

Katka,

Če se prvič odpravljaš v fitnes, ti bo koristil članek, ki sem ga objavil na moji spletni strani v rubriki “Objavljeni članki”…. ime članka je: Kaj je dobro vedeti preden se odpravite v fitnes.

Glede sestave treninga in diete… sam sem osebni trener. Trening sestavim obvezno na podlagi, testiranja s pomočjo katerega ugotovim fizične sposobnosti, ter seveda glede na želen cilj treninga. Dieto, se prav tako sestavi glede na želen cilj, pri tem poskušam uporabiti čim več tistih zdravih živil, ki jih stranka ima rada.

Niti en trening, ki ga sestavim ni enak, razen če bi tvoji rezultati testiranja bili popolnoma identični s kom drugim… pa še cilj treninga in vse ostale želje glede treninga bi morale biti identične. Kar pa se v praksi nikdar ne zgodi. Želje so lahko enake… rezultati testiranja pa se vedno razlikujejo.

Meritev procenta maščobe služi predvsem kot neke vrste občasna kontorla, za ugotavljanje napredka.

Doseganje želenih rezultatov ni lahko, zakaj je temu tako lahko prebereš na moji spletni strani… če še nisi. Kdor se je pripravljen resno potruditi in držati vsega predpisanega… in ima sestavljen dober trening in dieto, je zagotovo na poti do uspeha.

Določeni fitnes centri ponujajo brezplačno ali dokaj poceni nekakšne univerzalne trening programe. Takšni treningi so ponavadi enaki za vse in niso prirejeni individualnim potrebam in željam. Diete pa ne verjamem, da boš našla gratis.

VDrugače pa se v Ljubljani cenee za sestavo individualnega treninga ali diete gibajo nekje od 10.000 SIT dalje (posebej za trening, posebej za dieto), odvisno od tega za kakšno obdobje je sestavljen trening ali dieta. Cena zavisi tudi od tega kdo ti te stvari sestavi…

LP,
Goran

Ce mas cas si preberi teorijo na strani http://www.geocities.com/HotSprings/Spa/9199/

Kjer zves zelo zelo veliko in potem ni potrebe, da ti kdo dela programe itd…
Goran brez zamere…ampak programi, ki ti ga sestavijo instruktorji v fitnesu so za vse enaki, ja deli 3 serije po 8 ponovitev…
Menim, da marsikdo se ni slisal, da je treba testirat vlakna, drugace pa ne ve kako se to stori…ker samo na podlagi tega se da glede na zastavljene cilje narediti uporaben program. Kar se tice prehrane pa lahko zelo kompliciras ali pa se stvari lotis bolj preprosto in dosezes primerljive rezultate. Obstajajo B, M in OH…treba je testirat. Od B diet, kjer skrajno omejis OH, do diet bogatih z M…ni idealnega recepta. Predvsem gre za borbo s telesom in predispozicijami in hormoni, ki jo lahko zmagas, oziroma lepse recemo se poenotis s telesom.

honda,

Ja jaz sem pač povedal kako se bi to naj počelo… žalostno je če vsem delijo enake trening programe… vsakomur je namreč jasno, koliko smo si ljudje po svojih sposobnostih različni. To je treba pri sestavi treninga tudi upoštevat.

LP,
Goran

E moj Honda,

če bi bile stvari tako preproste, da greš nekam, nekaj prebereš in potem vse veš.
Ne bi potrebovali: kuharjev, zdravnikov, zidarjev …………. in trenerjev.

Na žalost stvari so bolj komlicirane. Iz enakih živil en skuha zelo dobro kosilo, drugi pa takšno, da ga komaj poješ.

Sam sem dolga leta delal kot trener in moraš verjeti, da tudi odličen športnik, ki trenira pod nadzorom dobrega trenerja ni sposobem sam izdelati plan svojega treninga. Dokaz za to je, da retki vrhunski športniki postanejo vrhunski trenerji in obratno.

Rekreacija ni vrhunski šport. Pa vse eno, če želimo doseči postavljene cilje, ki so večinoma visoki, moramo upoštevati znanje ljudi, ki so svoje znanje dobili ne samo iz knjig ampak z izkušnjami pridobljenimi na “živih” ljudeh.

Teorija je vsem dostopna pa vse eno vsi ne znajo “skuhati” dobro kosilo!

Lep pozdrav

Kolesar,

ne bi rad izpadel nek prepotentnez, ampak moja dosedanja praksa kaze na to, da se vecino stvari (tako teoreticnih kot prakticinih) naucim hitreje od ostalih.
Se tudi strinjam s tabo, da se ne da ne nauciti vsega, niti ni to smiselno, ampak ti govoris o vrhunskem sportu, zenske tukaj pa hocejo shujsati, kar ni ravno vrhunski sport. Nauciti se toliko o prehrani, treningu, preparatih, anatomiji, fiziologiji, da dosegas povprecne ali malo boljse rezultate res ni problem. Seveda pa znati toliko, da tvoji varovanci dosegajo vrhunske rezultate, je zelo tezko…ampak za veliko vecino ljudi nisto nepotrebno.
Sam se s fitnesom ukvarjam 2 leti, pa za svoje potrebe ne potrebujem nasvetov od nekih povprecnih instruktorjev, ker najbrz sam vem vse kar vedo oni. Mi je pa jasno, da ne morem vedeti vec kot “pravi” fitness instruktorji, ampak to tudi ni moj namen, ker to ni moja profesija.

Pac moje skromno mnenje

New Report

Close