prvič po riti….
No se podpišem pod post “Čebelice Maje*”. Resnično nimam komentarja na pretepanje dojenčkov. Pri nas je tako, da je mali že od nekdaj bolj miren in dojemljiv za stvari, ki se jim reče NE SMEŠ! (se da vselepo pogovoriti) No res pa je, da jih je v svojih petih letih ene 2x dobil po ritki, vendar pa je bil to odraz izključno moje nemoči.
Nisem pristaš tega, da se otroke pretepa. Pomislimo malo kaj bi bilo, če bi bili bolni in to ……. rajši ne napišem.
Radi imejmo naše sončke.
lep dan vsem Mateja
Tija, strogost do 9m dojenčka ne koristi nikomur, najmanj pa dojenčku!
Tri po riti je preveč – mogoče ti temu ne rečeš pretepanje, je pa to zagotovo tepež. In je obsojanja vredno – pika klicaj!!!
Ko mu popustijo živci, mora starš urediti pri sebi (ker je problem v njem in NE v otroku), ne pa udarit po otroku – ni debate, ni opravičil!
Mene otrok še ni spravil ob živce, pa hvala bogu tudi poksuša uveljavljat svojo voljo, saj je to prav in normalno. Ampak v takih situacijah se uporabi drugačne ukrepe, ne pa tepež, pa ne bom razlagala katere, ker se to ve, je znano, piše v 1001 knjigi, na netu, v revijah, vsepovsod, in ni nobena znanost, samo potrudit se je treba, si vzeti čas, uporabiti domišljijo, biti kreativen in potrpežljiv. Meni to ni težko – pač VZGAJAM brez nasilja! In se imamo po mojem vsi veliko lepše kot tam, kjer se šeškajo za vsak drek, zato ker matki šef v službi najeda, ker fotr ne pomaga pomivat posode, ker se je pes poscal na preprogo itd. – ker to je (karikiram) tisto, kar tiči zadaj, ko babe rečejo, da jim je odneslo pokrov!
Me pa spravijo ob živce takele Pije, ki tepejo otroke in se s tem še hvalijo – pa se tudi na njih ne bi spravila s silo, ker sem dovolj civilizirana in se znam obvladat. In kar je najhujše – tele Pije se najbrž pred sebi enakimi tudi obvladajo in se z odraslimi ne tepejo, ko pa dobijo predse nemočega otroka – takrat pa udri! FUJ!
No, zdaj pa povej ti meni, zakaj bi ženska, ki se ji za otroka ne ljubi niti ponoči vstajat, sploh imela otroka?
UDAREC- BLIŽNJICA NIKAMOR! (se strinjam)! Ne morem pa pozabiti nekega očka,ki svojemu otroku “grozi” s samico, če ni tak, kot on pričakuje (star še ne 3 leta). V svoj zagovor pravi, da nekateri starši svoje otroke tepejo, on pa raje pošlje kakšnega od svojih v samico (bolje, kot 1 vzgojna čez rit) za pol ure, potem je pa 1 teden mir…. Halo??????? Nisem pristaš fizičnega obračunavanja ampak vseeno mislim, da psihično nasilje pušča tiste resne travme in posledice. Torej, če bi mi živci popustili, bi se raje odločila (če povzdignjen glas ne bi pomagal) za 1 ali pa 2 čez rit.
Citronica in normalna, čakam na vajin (in še od katere) hladen tuš!
Sicer je pa nepotrpežljiva? prosila, da se določene vzdržite komentarjev!!!
Ne morem se strinjati, da reden tepež pusti posledice na otroku, ena vzgojna čez rit 5x v življenju pa ne!!! In to govorim iz lastne izkupnje! Mene so vzgajali brez tepeža, zmeraj so z besedo dosegli vse. Enkrat samkrat v živjenju pa je bila mama z živci povsem na tleh (ampak to ni opravičilo!!!) in sem kot otrok to čutila in sem izkoristila priložnost in malo bolj preizkušala meje, ki mi jih je postavila, kot običajno. Takrat me je mama udarila po riti. Samo 1x in niti ne preveč močno. Na telesu ni preveč bolelo. Bolelo pa je v SRČKU!!!!!! In še danes boli, ko jih imam že trideset!!!!!!
In vem, da marsikaterega boli, le priznati si ne upa! Za otroka je starš nekdo, ki ga ima najbolj rad na celem svetu. Ki ga občuduje, se od njega uči, ob njem pokaže svoja čustva,… In prav ta človek te potem udari!?!?! Kako pa bi se ve počutile, če bi vas udaril vaš mož, ali celo vaš otrok??? Mislim zares udaril, ne v igri. Kaj naredite takrat, ko vas udari? pogovorite se z njim in morda celo kaznujete! Kaj pa ko ve udarite otroka??????
Pač moje mnenje!
Aja to, da daš 3x po riti 9 mesečnega otroka, je pa zame primer zlorabe in če bi vedela, da kdo to dela, bi ga direktno na center za socialno delo prijavila!!!!!!!!!!
ko sem malo pobrskala po tvojih postih, sem se kar zgrozila.
Recimo tole:
Uuuf!
Ja, tudi moja hči se je dolgih 7 mesecev ponoči zbujala – zaradi zobk! Pa nisem pomislila, da mi nagaja, pač pa sem sočustvovala z njo, jo mirila in tolažila ter minutke spanja lovila čez dan, če je pač šlo. Olajšala sem si zadevo in si dopovedala, da občasno (ne) spanje tudi sodi k starševstvu, pa je šlo lažje.
No, glavno, da vam je fino – ko imate tri, pa se “tako krasno zamotijo med sabo, pa “starejši” sta še pestrni povrhu – se zavedaš, kaj počneš, ko pustiš dojenčka malčicama??
Sicer pa sem tudi jaz v vašem klubu – čenčo sem udarila po riti, ko je pri treh letih kar naenkrat stekla čez cesto…
Drugače pa pri nas komuniciramo verbalno – o, ja, tudi zelo na glas, a v glavnem se o stvareh pomenimo tako, da nikogar ne boli glava (ali srce).
Poznam modele, ki dejansko tepejo svoje otroke – in se mi smilijo vsi, starši in otroci. Prvi, ker so tako prekleto nesposobni starši in drugi, ker so tako nemočni…
Lp, Ali (prijava me zafrkava, zato je dodana še zvezdica)
Sej niste normalne.Ženska (nepotrpežljiva)vas prosi za nasvet in zraven povdari in PROSI, da naj se zagovornice tega, da se otroku ne da nobene vzgojne zadrzijo komentarjev, ve pa takole.Samo sikate.Vzrojite kot da vam je dala eno po riti!Kako vzkipljive ste sele doma pri svojih otrocih potem…sploh ce imate navado se vtikati nekam,kjer vas nekdo prosi da se ne…Res ne vem ce ste normalne! ČAJA
Moje mnenje je, da vsaka čez rit (no, berem tudi čez usta) škodi, ker se starš spusti na nivo, ki ni značilen za človeka. Otroku pokaže, da se težave rešujejo z nasiljem…
Znano je tudi, da otroci, ki se lahko izživijo doma, tega ne počno na ulici oz. v družbi. Nekje pa se moralo izživeti. Poznam veliko staršev (ker z njimi delam), poleg katerih so otroci kot bubice, ko pa staršev ni zraven so neobvladljivi in obratno.
Znan psihoterapevt pravi, da si otrok mora ‘brusiti jezik’ in če tega ne more storiti doma, bo to iskal na ulici. In če se to zgodi smo kot starši pogoreli.
Primitivno se mi zdi razmišljanje, da se da otroku kaj ‘dopovedati’ le z udarcem. Le takrat neha, rečejo. Seveda, saj je šokiran, da se lahko starš spusti na tako nizek nivo, hkrati pa njega uči, da se naj ne pretepa.
Vzgled, vzgled in še enkrat vzgled!!! To je pravzaprav edina vzgoja.
LP, Ivana
Komaj čakam, da kakšna prijoka z zgodbico, kako jo je mož enkrat okrog kepe. In potem ko ji boste ve zabičale, da je to škandalozno, da je mož bolnik in svinja in da naj se gre zdravit ali pa da se ga naj takoj znebi in podobne klasike, se bom oglasila še jaz in ji povedala, da ena vzgojna okrog kepe pa ja ne pusti nobenih posledic! Da to pa ja ni nič takega, ga je pač izživcirala, je imel slab dan, se valjda lahko zgodi vsakemu… Pa da vidim potem stampedo! 🙂
Tvoji (redki) posti so mi zelo blizu.
Čeprav sem (žal) že dala kakšno po ritki, kljub temu, da nežno, pa vem, da ni OK!
Zanima pa me tole – moja dva “delata scene” doma, oz. le nama z možem. V šoli ni problemov (le, da smo zelo živahni, ni pa “lumparij,” pa jeziček tudi dosti dela, pa ne nesramno), v vrtcu je punčka vedno le pohvaljena (tudi, ko ima doma najhujša obdobja), s starimi starši se malo vidimo, a zadeve funkcionirajo. Če sta torej nekje brez naju, se še nikoli ni zgodilo nič posebnega. Jasno, torej, da sem “ventil za sproščanje?!” (so namreč dosti več z mano, kot z očijem) Če sem prav razumela, je torej to čisto običajno in dober znak?
Hvala in lp!
Mateja
Vedno sem govorila, da otroka ne bom nikoli udarila. Pa sem ga, 14-mesečnika, po debelo tapecirani riti. Zdelo se mu je hudo smešno, čeprav se je meni zdelo 5x grozno: 1. ker se je skoraj poparil z vrelim mlekom;
2. ker jaz nisem pomislila na to, da zna mulc privlečt stol, zlezt na stol in se stegnit več kot 1 m daleč za srebrnim piskrom, polnim vrelega mleka; 3. ker kljub temu, da sem bila 3 m stran, nisem bila dovolj hitra, da bi “akcijo “preprečila; 4. ker se je na vsa moja opozorila veselo režal in še 5. ker sem v strahu izgubila živce in mu pritisnila eno na rit. Prepričana sem, da o kaki bolečini ni bilo niti govora, tudi o užaljenosti ne, pa seveda tudi o kakem vzgojnem učinku ne. Prej in potem se je režal kot pohan maček, prepričan, da gre za igro. Jaz sem se v tistih sekundah postarala za 10 let, ker zelo od blizu vem, kako izgleda opečen otroček. Od takrat dalje gre mleko (in druge vrele stvari) na 2 m visoko polico v shrambi in še pod ključ.
Ena okorg kepe in ena na rit je velika razlika. Ena okrog kepe lahko pomeni invalida za vse življenje, pod predpostavko, da s “kepo” mislite glavo. Ne vem, koliko razlike je med dretjem na otroka in eno po riti. Mislim, da ga oboje žali, če smo že na tem. Dvomim, da mamica ni ponosna na to, da je 9-mesečniku pripopala eno na rit. Ampak tudi ta mamica je samo človek, z vsemi napakami in omejitvami svojih moči. Počil ji je film. Samo tista, ki je dala skozi mesece in leta neprespanih noči ve, o čem je govora. Jaz sem jim in jih še dajem. Včasih sem tako izmučena, da ponoči niti ne vem, kaj naredim in kaj rečem. Menda sem enkrat rekla sinu “ej, zalet se!”, ko me je že 30. -tič zbudil v eni noči. Tega se ne spomnim in ne zavedam, dvomim pa, da bi si mož to izmislil. Zato razumem to mami, da se ji je “utrgalo”. Hkrati upam, da je bil to enkraten slučaj, saj ena na rit in pretepanje nimata nič skupnega.
Koliko so sposobni razumet 9-mesečniki, enoletniki in 15-mesečniki – mnogo, mnogo več, kot si starši mislimo. Ko je moja mama rekla 12-mesečnemu sinu, da je “grd”, ker ji je zabrisal po tleh v kuhinji tri rože, se je drl kot jesihar, užaljen v dno duše, dvomim, da bi se lahko sploh bolj bolj, tudi če bi jih dobil po riti. Tako da tiste, ki se “mažete ven” na “verbalno komunikacijo”, pomislite tudi na to.
Jaz sem jih v 21 letih življenja doma dobila od mame 2x in od očeta 3x in za vse se točno spomnim za kaj in kdaj. Zadnjič sem jih dobila v gimnaziji, ko sem se na treh koncih zlagala, špricala šolo za en bedast razlog. Ko je oče to zvedel, je brez besed prišel v kuhinjo, kjer sem se učila in mi primazal dve okrog ušes- edinkrat v življenju po glavi, ampak to taki, da mi je zvonilo en lep čas. Edini komentar je bil “jaz sem zaradi športa brez šole in znanja, ti pa -dokler živiš pod mojo streho- ne boš. Če ne misliš hodit v šolo povej, greš lahko jutri delat.” Nobenih dodatnih razprav. Od takrat naprej sem šolo vzela hudo resno. Oče se mi je zvečer opravičil, pa potem še večkrat in mislim, da mu je bilo zelo žal, da je tako izgubil oblast. Vendar – verjetno ne bi končala šole, kot sem takrat zastavila, če oče ne bi tako drastično znorel.
Če ena čez rit prileti vsak dan, za vsako malenkost, je to huda zloraba otroka. Če jo otrok dobi, ker si jo dobesedno izprosi, enkrat ali 2x v letu NA RITO (ne po glavi, prstih, rokah…), zame ti starši niso nobeni kriminalci. Otroci morajo poznat eno mejo, ki jim jo moramo znat dopovedat, ne pa “vtepst” v glavo. A kadar vendarle gredo čez mejo, ki jo običajno še dobro poznajo, se mi ne zdi noben kriminal, če dobijo eno na rit, še sploh če z žensko roko, ki je navadno precej lažja od moške. Otrok pa, ki se zdrzne, ko oče reče, “a ti dam spet eno na rit”, ima verjetno tepež na dnevnem redu in je potreben pomoči. Dokler se pa reži na vsa usta…..
Sem strogo proti mlatenju, pretepanju, vlečenju za uho, eni čez usta, itd – ne bom pa nikoli več rekla, česa pri sinu ne bom. V 15 mesecih in še malo sem se namreč že hudo prenajedla zarečenega kruha.