Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Prvič mamica

Prvič mamica

Lepo pozdravljeni,

sem prvič mamica in sem malce prestrašena in najbrž preveč opazujem svojega dojenčka. Imam par vprašanj. Moj sin je star 8 tednov. Na teži super pridobiva.

1. Mislim, da ima težave s tihim refluksom, saj se mu pogosto dviguje kislina, veliko kolca in se grimasi, če ga po dojenju položim na ravno ppdlago. Kaj svetujete, da storim? Qli je to nevarno in pušča kakšne posledice? Kdaj izveni?

 

2. Moj sin se še ne smeji-vsaj ne na tak način kot pravijo druge mamice za svoje otročke. Pri smehu ne spušča nobenih zvokov, ampak se nasmeje samo z usti in očmi. Ali bi se moral že oglašati? Velikokrat se mi tudi zdi, da se nasmeji ker mu nagaja kupcek ali kislina, in ne zaradi nasmeha samega. Ali to lahko že nakazuje na kakšne težave?

 

3. Tudi sicer je zelo tih otrok, nič kaj preveč ne spušča zvokov, razen kadar joka, pa še to ni pogosto, saj se z možem hitro odzoveva na njegovo neugodje in se hitro pomiri. se mi zdi kar preveč miren in priden dojenček. Qli je to lahko pač tak karakter? Z nama še nič ne klepeta.

4. Preden zaspi oziroma ko se prebudi začne zelo hitro dihati in tudi pogosto spušča pri tem čudne zvoke. Je to ok? po dojenju včasih hrka, kot da se mu pretaka sluz. Je to od dojenja?

5. Z usti dela mehurčke, predvsem jih vidiva po vožnji. Ali je to kaj narobe?

6. Ali svetujete cepljenje proti rotavirusu, pnevmokokom?

 

Hvala za odgocor in lep dan želim!

 

Dobro podirajte kupček, otrok naj bo po hranjenju vsaj pol ure v dvignjenem položaju. Dvignite vzglavje posteljice (protirefluksni ukrepi). Dokler dobro pridobiva na teži, ne dodajamo drugih ukrepov. Ali je doojen ali hranjen z adaptiranim mlekom? V tem primeru 1-2x dnevno dajte formulo AR (protirefluksno).

Prvi socialni nasmeh vidimo od 6-8 tedna starosti, otrok fiksira pogled (nas gleda v oči ali v obraz) in se nasmehne. Nekateri so ob tem tudi glasni in kaj “povejo”, drugi se samo nasmehnejo. Ko se pogovarjate z dojenčkom, mu pustite čas, da se odzove.

Mehurčki načeloma niso značilni ozu. nbe pomenijo motnje.,

 

Ravno tako ni potrebno čisto isti hip, ko se dojenček oglasi, skočiti in kaj urediti. Pustite mu, da “pove” svoje.

 

Ko leži na ravnem, se lahko zgodi, da mu navre kisla želodčna vsebina in je zat9o nemiren. Poskusite s protirefluksnimi ukrepi.

Ponujena cepljenja so nekatera obvezna, proti rotavirusu in pnevmokoku pa zelo priporočljiva.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Lepo pozdravljeni,

hvala za izčrpen odgovor, ste me malo pomirili.

Imam pa še eno vprašanje in sicer sem med dojenjem ter med božanjem dojenčka po glavici, na zatilju in vratu zatipala par premakljivih bunkic, do velikosti koruznega zrna. Nič ni videti, da bi med tipanjem to otroka bolelo. Mene pa malo skrbi. Zdi se mi, da so bezgavke? Ali je normalno, da jih tipam v takšni velikosti? Otrok je zdrav, nič prehlajen, lepo pridobiva na teži. Stari smo 10 tednov.

 

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Zatipali ste drobne, torej normalne ležeče in normalno velike vratne bezgavke.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close