Prvi zobek je podočnik
Spoštovani!
Moji štiriinpolmesečni hčerki je po nekaj nemirnih nočeh izrastel (oz. zaenkrat samo prebil dlesen) prvi zobek, vendar to ni sekalec, pač pa desni podočnik. Zanima me, če je to normalno oz. ali lahko pričakujemo kakršnekoli težave pri izraščanju drugih zob.
Pa še to: nekje sem prebrala, da zgodnejše izraščanje zob pri dojenčkih manj boli kot kasnejše. Ali to drži?
Za odgovore se Vam že vnaprej zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam.
Julija
Spoštovana Julija,
čeprav vam verjamem, da ste res temeljito ocenili lokacijo izrasti novega zobka, moram priznati, da podočniki za starost, ki jo omenjate, niso najbolj značilni.
Ker pa smo ljudje zelo različni, je možno tudi to ( čeprav malo verjetno ).
V kakšnem vrstnem redu bodo zobki izraščali, je težko napovedati. Ponavadi prvi zrastejo spodnji sekalci, podočniki izrastejo šele v starosti 16 – 20 mesecev.
Svetujem vam, da počakate še na kakšen zobek. Če bodo še naprej izraščali v nenavadnem zaporedju, obiščita otroškega zobozdravnika.
Tudi trditve o manjših bolečinah pri zgodnejšem izraščanju vam ne morem potrditi.
Pomembno pa je, da takoj začneta skrbeti za ustno higieno – zaenkrat zadostuje v gazo ovit prst, s katerim odstranite zobne obloge ( ki se na zobku nabirajo tudi, če samo dojite ).
Lepo pozdravljeni!
Spoštovana gospa Alenka!
Hvala za hiter odgovor. Res me skrbi, zato se vnovič oglašam. Tudi sama sem najprej pričakovala oba spodnja sekalca, zato sem toliko bolj začudena.
Zobek dejansko raste (oz. se kaže) na mestu gornje desne trojke in tudi levo zgoraj na mestu trojke se že nekaj dogaja … Zaenkrat je zobek še zelo visoko.
Deklico očitno precej vznemirja, boli (?) (rokico si nenehno celo tlači v usta). Dlesen ji masiram z gelom (Calgel), pa tudi gumijasto grizalo smo nabavili v ta namen. Prvi dotik jo zaboli (zajoka), vendar kasneje dovoli, da ji masiram.
Še tole bi vas vprašala: ali je možno, da se je zobek pri tej starosti samo pokazal in bo sedaj do starosti 16. oz. celo 20. mesecev miroval? Da gre torej za lažni preplah …
Upam, da vas ne nadlegujem preveč …
Lep pozdrav,
zaskrbljena Julija
Spoštovana Julija,
če prav razumem ne gre za izrasel zobek, ampak samo za izbočeno dlesen na tem mestu. Vsekakor pa je tudi za to še prezgodaj. Dlesen se izboči kakšen mesec pred izrastom zoba.
Kar se tiče dajanja rokice v usta, pa mislim, da je deklica prišla v obdobje, ko bo vse stvari spoznavala z usti in to ni ravno znak hudih bolečin.
Glede na to, da se stvari očitno pojavlja simetrično, mislim, da ni znamenja za preplah. Spremembe opazujte in ko bosta zobka izrasla, pojdita z deklico k zobozdravniku. Če ste zelo zaskrbljeni, potem pojdita na pregled že sedaj.
Lepo pozdravljeni!
Ponovno lepo pozdravljeni!
Tokrat se oglašam bolj zato, da bi poročala, kot pa spraševala … Zobek je dejansko že prebil dlesen (v podobi bele pike, premera 4 mm, vsak dan je večja), na drugi strani pa je dlesen samo izbočena in mislim (kolikor lahko sama ocenim) bolj bela kot drugje.
Glede nenavadnega vrstnega reda izraščanja zob me je skoraj v celoti pomirila moževa mama, ki pravi, da je bilo pri možu enako. Očitno gre za podedovano posebnost. Je pa res, da se je pri možu vse skupaj začelo precej kasneje (menda okoli 8. meseca). Tašča pravi (kolikor se spominja), da so zobki izraščali sicer simetrično (kot tudi Vi domnevate), vendar v naslednjem zaporedju: obe trojki zgoraj (druga za drugo), nato dvojki zgoraj, nato enki zgoraj in šele nato spodnja vrsta zob, ki naj bi se začela z enkama … Vsekakor nenavadno, vendar naj bi izrasli vsi zobki, tako da sem (zaenkrat) pomirjena.
Morda še tole vprašanje za Vas: v kateri fazi izraščanje zob otroka najbolj boli, preden iz dlesni pokuka bela pika ali šele od tod naprej, dokler zobek v celoti ne izraste?
Trenutno namreč sploh ne morem ugotoviti, kateri zobek deklico bolj vznemirja: ta, ki se je že pokazal ali tisti, ki se šele napoveduje.
Hvala še enkrat za vse Vaše odgovore! Zelo ste me pomirili. Želim Vam še naprej uspešno delo.
Julija
Spoštovana Julija,
če gre za značilnost, ki se pojavlja tudi pri drugih članih družine, potem res ni razloga za strah ( še en dokaz več, da medicina ni matematika ).
Po pravici povedano, ne vem, kdaj naj bi izraščajoči zobek povzročal največ težav. Verjetno je najbolj boleč “preboj” dlesni, potem pa je deklici zanimiv zob kot novost, ki se ji je pojavila v ustih.
Lepo pozdravljeni!