prvi znaki
Pozdravljeni,
zanima me če je možno, da imam sladkorno bolezen tipa 2? Stara sem 22, visoka 166cm, imam 65kg. Že dolgo časa imam probleme z vrtoglavico, s slabostjo, s splošnim slabim počutjem, z utrujenostjo, “z nakakšnimi vročinskimi oblivi”, s tresavico in z nerazpoloženostjo. Tako se ponavadi počutim 2-3 ure po zajtrku, pomaga če nekaj pojem. Ob zajtrku vedno pijem zelo sladko kavo, nasplošno pa se sladkorju izogibam, izjemoma kadar imam “napad neustavljive želje po sladkem” kar se zgodi povprečno enkrat na teden. Ne jem izdelkov iz bele moke in nasplošno uživam ogljikove hidrate z nizkim glikemičnim indeksom. Nisem dovolj telesno aktivna, ker mi primankuje motivacije in kej se med in po naporu zelo slabo počutim (vrtoglavica, palpitacija, meglenje pred očmi, težko dihanje, glavobol ali poslabšanje glavobola,..). Imam pogoste akutne infekcije sečil, ki so se nekajkrat razširile na ledvice. Imam zelo pogosta vaginalna vnetja (poskusila sem z dvomesečno dieto proti candidi, vendar ni bila uspešna). Že od nekdaj imam nekaj odvečenih kilogramov, teža mi zelo niha, včasih shujšam za 5kg brez, da bi karkoli spremenila. Ves čas imam suha usta vednar ne popijem veliko vode (okoli 2l na dan), zelo pogosto uriniram, tudi ponoči. Imam slabo prekrvavitev, zato imam vedno mrzle noge in roke, velikokrat imam mravlince, imam suho in srbečo kožo na nogah in nadlakti. Imam sindrom policističnih jajčnikov. Pri zadnjih dveh krvnih preiskavah sem imala normalne vrednosti glukoze pa tudi hemoglobina (nikoli nisem bila slabokrvna).
Še nekaj verjetno nepomembnih stvari: Imam normalen do rahlo nizek pritisk in visok pulz, sinusno aritmijo. V družini nimamo sladkorne, imamo pa povišan holesterol, možgansko kap in srčni infarkt. Imam zelo pogoste glavobole in mejno osebnostno motnjo.
Glede na to, da sta bila zadnja izvida glede glukoze v krvi normalna me zanima kdaj bi bilo smiselo testiranje (na tešče, ob slabem počutju)?
Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni.
Čeprav je tema že nekaj časa neaktivna, upam da bom dobila odgovor.
Že od nekdaj imam probleme s kilogrami – že iz otroštva. Pa sem shujšala pa se spet zredila itd.
V zadnjih dveh letih sem se zredila cca 20 kg. Čeprav se probam čim bolj pazit. Zadnje čase se mi dogaja, da sem kar zabuhla v obraz (dejansko moji sodelavci komentirajo če sem uredu, da sem čist zabuhla), popoldne sem noro utrujena – grem spat tudi po dve uri, pa še ko se zbudim se moram res prisilit, da se dvignem pokonci. Kar se tiče žeje niti ne vem ali je povečana ali ne, saj se zavestno trudim, da bi spila čim več vode. Sem pa posledično non stop na wcju.
šla sem tudi na samoplačniški pregled krvi za ščitnico in naj bi bilo vse v mejah normale.
Od očeta sem vzela aparat za merjenje krvnega sladkorja (v družini imata oče in stric sladkorno tipa 2) in zadnja dva dni sem imela na tešče zjutraj sladkor 7,2 in 8,1.
Mislite da so to znaki sladkorne? Bi morala do zdravnika ali naj še malo počakam?
Hvala za odgovor
spoštovani
te vrednosti sladkorja na tešče zjutraj kažejo sladkorno bolezen. Vse kar je zjutraj nad 7 mmol je SB.
Normalne vrednosti bi naj bile zjutraj 6 mmol.
Pojdite k zdravniku.
spoštovani
te vrednosti sladkorja na tešče zjutraj kažejo sladkorno bolezen. Vse kar je zjutraj nad 7 mmol je SB.
Normalne vrednosti bi naj bile zjutraj 6 mmol.
Pojdite k zdravniku.
pozdravljeni!.
imam eno vprašanje glede sladkorne bolezni tip 1
namreeč moj sošolec je pred pol leta na zdravniškem pregledu so mu izmerili vrednost 8,0 na tešče (krvni sladkor) in ga zadržalizaradi sladkorne bolezni. ko si je pojedel nekaj mu je sladkor padel na 4,6, in so ga spustili domov. povedali so mu tudi, da si mora meriti krvni sladkor vsaj 3 dni na teden (tešče, pred glavnim obrokom in 1 uro po) on je zjutraj vedno imel KS okoli 8-10, po obroku in pred pa okoli 3-5. okoli 2 meseca si je sladkor nehal meriti. včeraj so mu oodkrili sladkorno bolezen, tip 1 (14 let, suh) tam so mu izmerili KS 28, kar bi lahko bilo manj, če bi si meril KS enako kot prej.
in kaj ima zdaj on z mano. hočem povedati da si naslednje zapisano ne izmišljujem in obenem prosim, da me vzemete resno.
ker čez dan popijem veliko vode (3 litre, prej komaj 1,5) IN TUDI VSE NA 1 URO HODIM NA VODo, sem ves čas lačen a se ne zredim in tudi ne hujšam, ter ker se mi je poslabšal vid, sem se včeraj odločil, da si bom meril krvni sladkor. meritve so bile sledeče:
po kosilu- 4,7
2 h po kosilu-5,2
pred spanjem-5,0
danes zjutraj na tešče- 9,2
za 5 minut- 9,3( ker prvi nisem verjel)
zdaj ko pišem- 5,2
toliko da povem, roke so bile čiste in suhe., uporabljam pa aparat accu-check aviva nano
pravzaprav me zanima, če bi to bil lahko znak, da bom dobil sladkorno bolezen, saj je sošolec imel iste znake in potem dobil diabetes 1
moram povedati da je v družini kar nekaj sadkornih bolnikov:
dedek, babčina 2 brata in sestra- diabetes tip 1
babica, babičin brat in 4 sestre, oče in mama na meji tip 2
toliko da povem, v babičini družini jih je bilo 12
zanima me, če bi bili to prvi znaki, in kolikšna je verjetnost da dobim diabetes tip 1 ali 2, ter kako naj izvedem oralni glukozni test za tip 2.
hvala za odgovore vsem, predvsem pa zdravnikom diabetologom.
hvala!
Pozdravljeni,
Starost:38
Visina 159
Kg.93
Babica je imela sladkorno tipa 2. Druga babica ima angino pektoris in mislim da malo tud sladkorne. Od poroda dalje imam probleme z nenehtnimi gljivicami splovila, nenormalna utrujenost in izcrpanost, trebuh se mi napihuje in me boli,…plini…prebava izmenicna, pozabljam nenormalno stvari, intoleranca na gluten in laktozo. 2 leti in pol ne uzivam omenjenega. Bolecine v trebuhu(predel popka, ki se siri okrog pasu). Mocne menstruacije, ter veliko kosov. Vmes sem imela probleme tudi z srbeco kozo-kot da bi bla koprivnica po praskanju. Kjer imam globje rane od praske, se mi naredi divje meso in dolgo se mi celi. Na zadnje so mi sive ven dali sele po 1mesecu. Od malega sem bla anemicna. Pazim kaj jem in kljub vsemu zelo tezko zgubljam kile, ali pa mi sam rastejo. Veliko krat ponoci grem tudi na vc. Zelja po sladkem, katerega se pa probam izogibat, saj sem naredila test kandide in je bil pozitiven. Vcasih pozabim pit, vcasih pa kljub ze spitem kozarcu vode imam obcutek suhih ust. Ne zdi se mi sicer da pretirano pijem, tasca pa pravi da ja. Zeloo rado me zebe, zeloooo pogosto mrzle okoncine, mravljinci v rokah in nogah vendar samo ce so prekrizane al predolgo ista drza. Pred nosecnostjo sem bila zelo fizicno aktivna in dosti telovadla. Od poroda dalje ne morem, ker sem tolko utrujena…. je pa ze 4leta od poroda. Opravila sem kolonoskopijo, ultrazvok trebuha 3x, pregled scitnice 2x, helikobakter, alergolosko, pregledali so vodo in blato… vse bp. Jaz se pa pocutim sesuto… ko grem k zdravnici se pocutim ze glupo… aja, tu pa tam me obliva polt in tud zatemni se mi pred ocmi marsi kdaj-vedno prenizek pritisk. Pogosto sem bolana, vsaka gripa al viroza se me prime. Vcasih po celi prespani noci, se zbudim tolk utrujena, da grem spet spat, ker ne morem funkcionirat. Obupana sem ze, ker vec ne vem kaj se naj naredim. Drugace sem kar nervozna, vendar nimam obcutja da bi bla depresivna. Edn nenormalni krc v trebuhu tudi v predelu popka se mi je pojavil po obroku v gostilni, kjer sem jedla zelenjavo in steik kateri ni bil na sredini cisto pecen. Trebuh me boli vcasih par dni nic, vcasih pa po teden ali vec na par ur od 10 minut do pol ure. Trebuh je vedno na dorik obcutljiv. V enem dnevu se mi sirina pasa poveca tudi 10cm v parih minutah. Cez noc vcasih povsem splahni, vcasih pa samo delno. Ze 3tende sploh ne jem OH in sladkorja, vendar ne vidim izboljsav. Naj omenim se to, da imam tudi luskavico vendar ne pretirano.
Forum je zaprt za komentiranje.