prvi znaki
Pozdravljen,
napisal si, da je babica imela sladkorno bolezen tipa 2, ki pa je povsem drugačna, kot sladkorna bolezen tipa 1. Med njima ni nobene povezave, to se pravi, da ni nobene povečane verjetnosti, da bi ti zaradi babičine sladkorne bolezni tipa 2 dobil sladkorno bolezen tipa 1. zato je tvoj strah povsem odveč.
V kolikor bi še imel pogoste občutke lakote, če bi ti ob tem tudi razbijalo srce, bi postal poten, nemiren, pa se oglasi ali pa pojdi k svojemu zdravniku. Opisala sem znake hipoglikemije.
Športaj, jej zdravo prehrano večkrat na dan, vmes pa si kdaj privošči tudi kakšen prekršek, pri tvojih letih in telesni teži ter aktivnosti, ves “pepsi” (ali tudi kaj drugega, zato sem dala v narekovaj) tudi porabiš. samo ne pretiravaj., predvsem pa bodi živahen, pozitivno glej na svet in ga uživaj.
Lep dan
Je mogoče zboleti za diabetesom tudi če imaš precej simptomov, ampak nisi skoraj nikoli veliko žejen in nimaš suhih ust?
Pozdravljeni,
niste napisali, katere znake imate. V medicini se vsaka bolezen lahko kaže z različnimi znaki, prav pri vsakem posamezniku je lahko drugače. Prepričate se lahko tako, da si daste pomeriti krvni sladkor.
Lep dan
sem letnik1938 imam tip 2 že cc17 let delam občasno meritev telesno aktiven pazim pri prehrani nimam tablet do konca leta 2013 seje vrednost sladkorja gibala 6.5 -9 v 11 mesecu sem pojačal mojo telesno aktivmost in mi je slatkor vidno padil zadnih 14 dni iz 9 postopoma na 7.5-6.5-5.6- 5.7-5.9-5.2 zanima me kaj je vzrok /sladkorna je rodu./
Lep pozdrav Florjan
Pozdravljeni,
vzrok za padanje krvnega sladkorja je pojačana telesna dejavnost. Z njo porabite krvni sladkor.
Lep dan
pozdravljeni sem stara 16 pogosto hodima na wc ponoči tudi 2-3 skos sem zejna zamegljen vid pogoste vrtoglavice k ka jsladkega pojem je bolse
pa se to pogosto utrujena in kr zaspim
Pozdravljena,
starši naj te peljejo k zdravniku, da ti pomeri krvni sladkor.
Lepo se imej
Hej
Jaz sem stara 14 let,in ko uriniram me peče sečnica,tudi dosti več popijem kot ponavadi in tud na wc hodim več,nimam pa tezav z utrujenostjo ali kilami…te težave z uriniranjem mam zadnja 2 tedna a mi lahko pomagate zato ker nevem kaj bi lahko bilo sam se bojim ka je sladkorna bolezen…
Pandapanda- da nimaš mogoče prehlajenega mehurja, vendar če to traja že dalj časa je možen uroinfekt (jaz sem ga dobila po kopanju v toplicah)…najboljše da greš k zdravniku, ker od tukaj ti noben/a ne more pomagat.
Lp
Pozdravljena,
upam, da si že obiskala zdravnika in da je rešil tvoje težave.
Lep dan
Karmen Janša
Pozdravljeni,
imam vprašanje glede hipoglikemij. Namreč do sedaj se mi je zgodilo že 2x nekaj podobno hipoglikemiji. Sem noseča, v 25.tednu. Prejšnji teden sem imela obremenitveni test – pitje glukoze. Po pitju glukoze sem opazila, da sem malo zaspana. To je nato minilo. Ko pa so mi zadnjič (tretjič ) odvzeli kri, torej po nekje 2 urah in 15minutah pa sem dobila čudne znake, omotica, občutek kot da bom padla skupaj, razbijanje srca, oblil me je pot, tresenje…. ko sem pojedla velik sendvič pa je bilo takoj spet vredu. Zelo me skrbi kake posledice bi lahko zaradi tega utrpel otrok? To je bilo pred petimi dnevi. Danes pa se mi je spet nekaj zgodilo, in sicer občutek da je zelo vroče v prostoru in sem se fajn preznojila, trajalo je nekje 10 minut. Nisem pa imela drugih znakov. Slekla sem si bundo in odšla potem na zrak. Pred tem pa sem jedla zajtrk mogoče 1 uro nazaj (makova štručka, suha salama, sir, kumarice, mleko, čokoladni puding). Tlak imam nizek med 100 in 90, spodnega pa okrog 60. Rezultatov ogtt še nimam. Če bodo vredu, gre vseeno za hipoglikemije? Pojem pa veliko čokolad, tećko si pomagam, ker mi res zelo teknejo. Ali lahko to sproži hipoglikemije? Kaj storiti, da ne b prišlo do nezavesti in do tega, da bi utrpel otrok bilokako škodo? Prosim za nasvet.
Pozdravljeni,
pri nosečnici, ki ne jemlje zdravil za znižanje sladkorja (inzulina), ne more priti zaradi prehrane do take hipoglikemije, ki bi ogrozila otroka. Prehoden padec krvnega sladkorja (KS) je možen po zaužitju ogljikovih hidratov (OH)z visokim glikemičnim indeksom, na primer sladkih jedi in jedi iz bele moke. V tem primeru telo sprosti več inzulina, kot ga potrebujejo zaužiti sladkorji. Temu se lahko izognete z rednimi obroki, sestavljenimi iz okompleksnih OH z nizkim glikemičnim indeksom. Poiskusite.
Pa lepo se imejte
Karmen Janša
Hvala za odgovor. Ja, bolj kot ne, sem to opazila vedno, ko sem bila več ur skupaj lačna, tako da je rešitev res v tem, da jem večkrat po malo. Namreč, ko sem lačna, opazim da mi je vroče in malo se začnem trest, takoj ko pojem je pa dobro. Torej, če bo test glukoze pokazal normalne vrednosti, zagotovo ne gre za nosečniško sladkorno in sem lahko pomirjena?
Pozdravljeni,
Ker imam doma merilnik sladkorja, sem zadnjič sklenila da si ga zmerim. Zjutraj na tešče je bil 9.3 pred tem zvečer 1.5 ure po jedi 8.1 skrajno nelogično. Pol ure po jedi 12.6
Naj povem še da sem pred 1.5 meseca rodila. Nosečniške sladkorne nisem imela. Sladkor med 4.8 in 5.3 na tešče, po jedi 6.3
Malo me zdaj ta porast skrbi. Ker nimam nič slabše prehrane in celo gibljem se več kot prej. Kaj menite?
Pozdravljeni,
najprej je potrebno vprašati, od kdaj imate doma testne lističe za merilnik, kako so bili hranjeni in koliko so stari? Vrednosti, ki ste jih izmerili so namreč povišane in govorijo za sladkorno bolezen. Glede na povedano, da ste po porodu, da niste imeli nosečniške sladkorne bolezni in da ste telesno dejavni in da pazite na prehrano, je potrebno krvni sladkor obvezno preveriti pri osebnem zdravniku iz venozne krvi. Šele takrat boste vedeli, kaj se v resnici dogaja. Vrednosti so namreč take, da je potrebno preveriti merilnik in postaviti ali ovreči diagnozo sladkorne bolezni. V koliko so povišene vrednosti krvnega sladkorja, je potrebno pričeti z medikamentozno terapijo.
lepo se imejte
Karmen Janša
Pozdravljeni!
Zadnje case imam zelo suha usta in zelo sem žejna. Spijem tudi do 5 l na dan. Pogosto hodim na stranišče(5-10 na dan). Obcasno se mi vrti. Zanima me ali je mogoce da imam sladkorno bolezen? Stara sem 16 let visoka 174 in imam 56 kg. Teža se mi ne spreminja.
Hvala in lp
Forum je zaprt za komentiranje.