prvi znaki
zanima me kakšne znake ste imeli predno so vam ugotovili sladkorno.Imam kup težav in zdravnica se je odločila da bo poleg drugih laboratorijskih preiskav dala tudi pregledati raven sladkorja v krvi.
Sama imam kup težav:
-huda žeje in tudi trije kozarci vode me ne odžejajo
-seveda zaradi popite vode me vedno tisčili na WC
-kar na lepem se mi začne vrteti in enostavno ne dojemam okolice okoli sebe
-če pojem kaj sladkega ali popijem kašen sladek čaj je po nekaj časa bolje
-ponoči sem kar naprej premočena (pa me drugače vedno zebe)
-nenedna porast teže, hkrati pa čez nekaj časa nenadna izguba teže
Verjetno ne gre za sladkorno, amapk me pa vseeno zanima kakšni so bili tisti prvi znaki, ko ste ugotovili da nekaj ni uredu.
Hvala.
Spoštovani!
Taki znaki utegnejo pokazati sladkorno, lahko jo ima nekdo mesece in leta, pa zanjo ne ve.
Svetujem Vam, da se posvetujete z zdravnikom, naj Vas da v laboratorij in glede na izvide dobite terapijo oziroma dieto. Čimprej, tem bolje.
Ali čutite tudi kdaj nenadno zaspanost ob simptomih, ki jih opisujete? Ali greste tudi ponoči pogosto na vodo?
Darko Ž.
Hvala za odgovor.
ja tudi ponoči hodim tudi po 2-3x na noč na vodo in tudi vedno sem zaspana in mi šele kaj sladkega pomaga da se spravim toliko k sebi, da lahko normalno funkcioniram.
Sem pa bila pri zdravniku in pravi, da so vsi izvidi normalni in da ni opaziti povečlanega sladkorja.
Res ne vem zakaj se mi to dogaja in nihče ne ugotovi, sama pa imam zaradi zgoraj navedenih težav čedalje več težav v vsakodnevnem življenju.
Prišlo je tako daleč, da se včasih prav bojim sesti za volan ker prav čutim, da prihaja vrtoglavica in da sem čisto brez energije, pa kolena se mi tresejo in sem čisto premočena. Pomaga pa res ko kaj pojem in šeleo po kakšni uri pridem čisto k sebi. Kada4r grem na pot se vedno vsatvim na prvi bencinski po kakšno čokolado, da jo med potjo jem.
Očito pa vzrok pri meni ni sladkorna in sem prav vesela, ker vem kaj pomeni biti sladkorni bolnik, pa vendar razočarana, ker ne vem vzroka mojih težav in bom morala iskati vzrok drugje (ni ščitnica, ni sladkorna, kaj potem je?
Če bi mi moj osebni zdravnik kdaj pa kdaj dal pregledati kri, bi že 5 let pred odkritjem sladkorne, videl porast sladkorja in da mi grozi sladkorna. To se zdaj sprašujem in žal mi je, da se nisem sama tega takrat zavedala in sama zahtevala pregled sladkorja.
Kljub temu, da sem se v enem letu takrat zredila za 20 kg, se zdravniku ni zdelo vredno posumiti na sladkorno.
Ćez približno 5 let pa je sladkorna dosegla višek. Stopnja 17, hujšanje, slabši vid, žeja itd.
Zato priporočam vsem, ki imajo prekomerno težo in sladkorno v družini, naj sami predlagajo zdravniku odvzem krvi, če se že zdravnik tega ne spomni.
Koliko bi bilo meni prihranjenega, če bi me pred 5 leti zdravnik podrobno pregledal, vsaj kri, in bi ugotovil šele začetek sladkorne.
Mala M, moja tasca ima podobne tezave in so povezane z motenim delovanjem scitnice IN nadledvicne zleze (sta povezani, pa se hipofiza je v navezi). Edino zeja ne pase v kontekst.
živjo!
tudi jaz imam težave z sladkorjem.Pač ko grem z prijatelicam na kafe in npr. prijem belo kavo si v belo kavo vsujem 8-9 sladkorjev in včasih mi natakarica reče ‘kaj res potrebuješ toliko sladkorja’ ja na žalost. Imam pa tudi kup težav:
-ko sem žejna popijem vodo in sem še bolj žejna kot prej,torej se ne morem napiti
-veliko krat oz. sedaj je že pogosto da se mi moti ( ko ostanem,hodim..)
-zjutraj ko ostanem sem cela mokra če prav me zvečer ko grem spat zebe ( sem ledeno mrzla)
-ko imamo kosilo primer : ob 14:00 imamo kosilo in se najem kosila tako da včasih mislim da mi bo želodec razneslo in ko mine 15-20 minut sen lačna tako kot da 24 ur nebi nič jedla
-zelo hitro se zredim v tednu dni do 3-5 kg
Stara sem 16 let in me skrbi kaj bi lahko bilo,seveda sta mi starša rekla da me bota peljala zdravniko ker z menoj je nekaj narobe.Pa vendar se še zdajle nisem spravila saj nimam toliko časa ker hodim 73km v srednjo šolo.
Pozdravljeni obe, mala M in eua!
Morda bi morala odgovoriti vsaki posebej, vendar sem se odločila, da odgovorim skupaj, ker lahko da je vzrok enak, lahko pa tudi povsem različen.
Za točnejši odgovor, posebno mali M, bi potrebovala več podatkov, na primer o starosti, telesni teži, družinski obremenjenosti s sladkorno boleznijo, prehranjevalnih navadah…Eua je navedla več podatkov.
No pa pojdimo po neki verjetnosti, kaj se lahko dogaja.
1. Znaki, ki jih opisujeta, lakota, potenje, vrtoglavica, tresenje, nemoč, upad energije, so enaki, kot jih opisujemo pri hipoglikemiji, to je pri padcu krvnega sladkorja. Morda se pogosto pojavi še razbijanje srca, nemir, razdražljivost, bledica. Opisane znake zelo dobro poznajo sladkorni bolniki, posebno tisti, ki se zdravijo z insulinom in preparati sulfonilsečnine. Pri sladkornih bolnikih se lahko pojavijo tudi resnejši znaki z motnjo zavesti in komo. Poleg hipoglikemije ob sladkorni bolezni kot posledici zdravljenja (izpuščanje obrokov, prevelik odmerek zdravil, povečana telesna dejavnost brez dodatnega obroka oz. prilagoditve odmerka insulina, zdravil..) pa se lahko pojavljajo tudi hipoglikemije pri nediabetikih.
2. in pri vaju glede na znake, ki jih opisujeta, lahko pomislimo na hipoglikemijo. Kakšno, pa je seveda vprašanje, na katerega vama ne vem dati povsem pravega odgovora, seveda pa vama lahko napišem nekaj možnosti.
In prva možnost, ki se mi zdi med najbolj verjetnimi, posebno pri Eui, pa tudi pri mali M, je hipoglikemija ob nepravilni prehrani. Pogosto pa se dogaja tudi pred nastopom sladkorne bolezni, zaradi neustreznega odgovora trebušne slinavke po zaužitju hrane. Po zaužitju večje količine hrane z enostavnimi ogljikovimi hidrati – sladkorji oziroma živili z visokim glikemičnim indeksom, kot je na primer 8-9 sladkorjev v kavi, kokakola ali druge sladke pijače, med, bel kruh, krompir…se krvni sladkor v krvi zelo hitro in precej dvigne, kar sproži veliko sproščanje insulina iz trebušne slinavke in posledično hiter padec krvnega sladkorja. In prav ta nenaden padec krvnega sladkorja lahko povzroči znake hipoglikemije, ki jih opisujeta. Pojavijo se od 15 minut do 2 uri po jedi.
In zakaj do tega pride? Delovanje naših možganov je odvisno od krvnega sladkorja v krvi. In ko pride do hitrega padca krvnega sladkorja, naše telo zazna kot »alarm« pred padcem sladkorja v možganih in v telesu se začnejo sproščati hormoni (adrenalin, kortizol, glukagon..), ki delujejo nasproti insulinu in njihova naloga je, da krvni sladkor dvignejo. Povsem enako kot če bi zagledali medveda ali ko smo v šoli pred tablo. Stres.
Zato vama svetujem, da v svoji prehrani pričneta upoštevati merila zdrave prehrane. Zaužijta 3 glavne in dva vmesna obroka, ki naj bodo sestavljeni iz 60% sestavljenih ogljikovih hidratov (polnozrnata moka, kaše, otrobi, zelenjava, stročnice), 15% beljakovin in 25% maščob. Obroki naj bodo majhni, redni in brez (čim manj) enostavnih sladkorjev. S tem bosta držali enakomeren nivo krvnega sladkorja. Morda je to prvi ključ do vajinih težav, predvsem pri Eui. Ob nepravilni prehrani pride tudi do hitrega porasta telesne teže. Opisano hranjenje (pretirana količina sladkorja v kavi) pa je lahko tudi v povezavi s stresom, v šoli ali ob mladostniških težavah. In tudi v službi ali doma. Nekateri v stresu veliko, predvsem nezdravo jedo, drugi pa ne morejo jesti.
In kaj je z vajino žejo? Ali jesta za uteho tudi čips ali slano hrano? Sta posledično žejni in nato seveda hodita na vodo? Ali pa sta žejni ob porastu sladkorja, čeprav je majhen, a je morda zelo hiter.
Najpogostejši in upam, da tudi je tak, je zgoraj opisan scenarij.
In kaj je še lahko? Če sprememba prehrane in analiza našega delovanja na psihičnem področju (strahovi, težave, stresi..) ni vzrok, moramo pomisliti tudi na bolj redke bolezni. Hipoglikemije se lahko pojavljajo še pri nekaterih boleznih prebavil (motena prebava, prehod hrane) in pri tumorjih, ki sproščajo insulin (insulinomi). Drugi vzroki so še bolj redki in pri vaju manj verjetni.
Mislim, da sem se že preveč razpisala. Spremenita prehrano, predvsem Eua. Če imata še kakšno vprašanje, se slišimo – ops, pišemo.
Poročajta tudi, kaj se dogaja z vama. Hvala tudi vsem ostalim piscem, bili ste zelo dobri z nasveti. Morda se bo ob mojem odgovoru še kdo prepoznal s podobnimi težavami.
Dobro bi bilo, če bi vama izmerili krvni sladkor v času težav, ali napravili obremenitev z glukozo. Prosita vajinega zdravnika. Ob sumu na insulinom pa je potrebna dodatna diagnostika, med prvimi UZ trebuha.
Lep dan,
stara sem 14 let.pred kratkim smo v soli obravnavali sladkorno bolezen. nekako sem se zacela zanmati, in se zato kar dosti naucila.ampak ta zadnji teden sem opazila sirast izcedek in srbecico na spolnem udu..presurfala sm internet in ugotovila da je to neka okuzba.spomnim se da nam je uciteljica povedala da imajo sladkorni bolniki topel urin, zato je velika moznost da razvoj gliv in drugih okuzb sečil. za povrh vsega pa sem “zmocila posteljo” ….nevem vec kaj naj naredim..povedala sem mami..a je rekla da sem ponoci samo pretrdno spala in sem zvecer pozabila na wc..kaj mislite vi? hvala.
Pozdravljena tm,
sirast izcedek in srbečica, kot opisuješ, je lahko glivično obolenje, lahko pa tudi drugo vnetje sečil oziroma splovil. Glivična obolenja in vnetja so pri sladkornih bolnikih pogostejša. Pri tvojih letih bi najverjetneje vedela za sladkorno bolezen, ker so znaki burni (huda žeja, pogosto uriniranje, utrujenost, acetonski zadah, motnje vida..). Seveda pa se okužbe lahko pojavijo tudi pri zdravih ljudeh. Pij veliko tekočine, da se bakterije ali glivice izperejo, skrbi za higieno. V kolikor ne bo bolje obišči pediatra, če si slučajno že spolno aktivna, pa ginekologa.
Lep dan
stara sem 15 let in že več časa mam probleme s prehrano. Čez dan in tudi ponoči dosti popijem,tudi do 7x po 0,5l vode na dan. Zadnje čase se tudi ponoči zbujam zaradi žeje in grem pit in potem grem večkrat na wc. Zbujam se tudi zaradi lakote. Ne morem več prespati noč brez da se vmes ne zbudim in kaj pojem,ker sem preveč lačna vendar se ne zredim. Začela sem več jesti in če ne jem več kot ostali sem opazla,da izgubim težo. Sem tudi velikokrat zelo zaspana in nimam volje do ničesar.Imam tudi malo bled obraz. Zanima me,če so to znaki sladkorne bolezni,naj obiščem zdravnika ali ni nič narobe?
Hvala.
draga blueblue, svetujem ti da obiščeš zdravnika, kajti to so lahko znaki sladkorne, lahko pa da imaš težave s ščitnico tako da prosi zdranika naj ti da pregledati za to dvoje.
Javi kaj si opravila.
Lep pozdrav
Pozdravljena,
ena mami ti je že lepo svetovala, da pojdi k zdravniku. sama dodajam: čimprej.
Pa lepo se imej
Pozdravljeni,
zanima me, kaj vi menite glede na naslednje znake, ki jih opazam pri sebi zadnje tedne/mesece (na splosno sicer imam anemijo, ze od malih nog, vendar je trenutno raven 131 hemoglobina, kar je najvisje zame v zadnjih letih).
Opazam naslednje znake:
– obcasno me mrazi, imam mrzle roke, spet drugic me obliva (s tem, da sem bila pozimi vedno tista, ki je nikoli ne zebe – to zimo je povsem drugace),
– vcasih sem odsotna in kot da bi imela vrtoglavico (lahko traja 2-3 dni),
– mi je vcasih slabo,
– popolnoma utrujena, zaspana, brezvoljna, hitro menjavanje razpolozenja,
– tezko se koncentriram za dlje casa,
– teza je sicer stabilna zdaj ze nekaj casa, ceprav ostali pravijo, da me je vedno manj.
Moj nacin zivljenja: redna sportna aktivnost, redna prebava, kolikor toliko normalna, zdrava prehrana…
Hvala za odgovor,
lp Mojca
Pa se to sem pozabila: veliko pijem, saj cutim zejo, hkrati pa se tudi sama zavestno trudim redno piti…
Hvala, lp
Mojca
Pozdravljena,
težko ti odgovorim na podlagi tvojih opisanih znakov, potrebno je več podatkov, na podlagi teh pa pregled in osnovni laboratorijski kazalci. Lahko si samo utrujena ali izgorela, pod stresom, lahko pa imaš tudi povišan krvni sladkor ali težave s ščitnico, ali pa še kaj drugega. Svetujem, da se nekoliko odpočiješ, izprežeš, sprostiš, nato pa odideš k zdravniku na pogovor in pregled, da ti določi krvni sladkor in krvno sliko.
Krvni sladkor si lahko orientacijsko izmeriš tudi v lekarni.
Lep dan
Pozdravljeni,
zanima me, če gre v mojem primeru lahko za sladkorno bolezen, glede na to, da me približno teden dni po vsakem obroku (prehranjujem se dokaj zdravo) zagrabi grozna lakota? Naj dodam še, da sem bila pred kratkim v IVF postopku in da sem imela pred 2. tednoma transfer, vendar je bil postopek neuspešen, tako da gre nosečnost odpisati. So morda dodatni hormoni krivi za zmedo v mojem telesu? Tudi po pitju vode me po 5 minutah zagrabi lakota, ki mi daje občutek, kot da ne bi jedla nekaj dni. Menite, da bi morala na merjenje krvnega sladkorja?
Hvala in lep pozdrav,
Anica
Pozdravljeni,
za sladkorno bolezen je bolj značilna žeja in ne lakota. Kljub vsemu vam svetujem, da pazite na prehrano, da se preveč ne zredite. To lahko povzroči sladkorno bolezen, posebno v nosečnosti. Ob priliki pa zaprosite za meritev krvnega sladkorja.
Lep dan
Spoštovani,
starost: 17
višina: 178cm
Teža: 59kg
Spol: Moški
Sladkorna v družini: Moja pra-pra babica je imela Diabetes tipa 2, moja babica jo mogoče(ima nekatere znake in družinsko obremenjenost)
Znaki: Danes se pojavlja neka huda lakota, preskočil sem zajtrk, običajno ko preskočim zajtrk, dobim tresavico, potenje. Danes pa sem bolj skromno jedel, pa zdaj zvečer dobim tak napad lakote. Nisem žejen.
Pozdravljen,
potrebno bo jesti 5 krat na dan, kot je rečeno v navodilih za zdravo prehrano.
Če se bo pojavila še kakšna žeja, izguba telesne teže..pojdi pomerit krvni sladkor.
Če boš stalno lačen, se boš pričel rediti, pa tudi, da ne bi bil prenizek.
Če bo pri redni prehrani vse v redu, pa ne bo nič hudega.
Lep dan
Danes je stanje nekam boljše. Sem pojedel obilno kosilo, ki je pomagalo. Imam pa ta strah pred diabetesom tipom 1(ki je avtoimunska bolezen). Drugih simptomov nimam, sem pa opazil, da sem ratal zelo aktiven, bolj aktiven kot prejšnje dni.
Drugače sem opazil, da ko imam občutek lakote, sem danes popil kozarček pepsija(privoščim si ga občasno) in je stanje umirilo.
Forum je zaprt za komentiranje.