Prvi znaki nosečnosti
bolečina ni tipični znak nevarnejših bolezni dojk, če se pojavlja ciklično pa je ne glede na nesimetričnost običajno funkcijsko – hormonsko pogojeno, ne organsko.
možno, zakaj ne?
Pozdravljeni,
pišem vam, ker potrebujem še eno strokovno mnenje. Zadnjo menstruacijo sem imela 18.12, od 31.12 do 4.1. pa sem imela dokaj močne boleče krče, identične kot pred menstruacijo (v trebuhu in hrbtu), le da so bili prisotni zjutraj in potem še proti večeru, vmes le izmenično špikanje. Odpravila sem se na urgenco, saj nisem vedela več kaj je narobe. Posumila sem na ovulacijo in to omenila tudi ginekologinji, vendar je vse pogledala in ni omenila nič v zvezi z ovulacijo, kri in urin sta bila v redu, clearblue negativen. Se mii zdi, da ni bila ravno niti sama prepričana v nič. Predpisala mi je antibiotike, saj gre lahko za vnetje, čeprav nikjer ni vidno, bolj mi jih je prepisala za preventivo. Zaradi zelo slabe izkušnje antibotike več ne jemljem brez utemeljenega suma na bolezen. Po enem dnevu od obiska so bolečine prenehale, vsake toliko časa me špikne spodaj v trebuhu, dobila sem veliko belega izcedka iz nožnice, boleče dojke, zelo sem utrujena, dva dni zdaj imam tudi težave s sinusi in napet trebuh, kar bi lahko bili znaki zgodnje nosečnosti, vendar me vseeno skrbi da ni prišlo do kakšne druge okužbe. Povišane temperature nimam, se giblje med 36,4 in 36,7. Do nasledenje predvidene menstruacije je še 7 dni, ne vem ali naj počakam do takrat in naredim test ali vseeno vzamem antibiotike? Lahko antibiotik škodi plodu, če sem slučajno noseča? Ali obstaja še kakšna preiskava, kjer lahko ugotovijo infekcijo? Ali je možno, da gre za tako zgodnjo nosečnost in ni mogoče opaziti na UZ?
Menstruacija je redna na 28 dni. Stara sem 27. Še nimam otrok.
Spoštovani,
sicer res nimam popolnega vpogleda v vašo obravnavo, ampak nekaj stvari zelo lepo in logično spada skupaj. Ste sredi ciklusa, pojavila se je bolečina, ki je sicer trajala dalj kot 3 dni, vendar omenjate spremembe (beli tok, napete dojke), ki so značilni za prehod iz predovulacijske v poovulacijsko fazo ciklusa. Vse ostalo je verjetno balast. Bolečnost notranjih rodil ob premikanju(pregled) ni značilna le za vnetja, ampak tudi za ovulacijo, IMN ipd, kar pa se da ločiti z laboratorijskimi prijemi, do česar smo tudi zavezani. Ne glede na karkoli, se antibiotikov ne predpisuje preventivno. Če resno razmišljamo o infekciji in posledičnem vnetju, smo pred predpisovanjem antibiotika strokovno celo dolžni uporabiti laboratorijske tehnike dokazovanja (npr. CRP, hemogram z levkociti in diferencialna bela krvna slika, IMN izključimo z ßhCG), če je vse negativno in so prisotni ustrezni argumenti, torej ostane le še ovulacija). Vse drugo ni več medicina.
Pozdravljeni.
Ze 10 mesecev jemljem KT Yarina. En teden pred bozicem sem zbolela in dobila sem 1000mg antibiotike. En teden sem zato prenehala z jemanjem tabletk, po enem tednu sem jih zopet zacela in jih pojemala do konca (kaksnih 10 tabletk je ostalo do konca). Potem sem normalno dobila menstruacijo. Med menstruacijo sem imela spolni odnos in fantu “je prislo v mene” (ta spolni odnos je bil v nedeljo) , v torek pa,sem zacela z novo skatlico. Danes je en teden od spolnega odnosa in cutim napetost v spodnjem delu trebuha in pogosteje hodim na stranisce. Imam tudi zelo smrdec urin.
Zanima me ali obstaja moznost, da sem noseca kljub temu,da ze 10 mesecev jem KT in da sem vmes prekinila samo za 1 teden.
Lp.
Spoštovani,
ne vem, če vas prav razumem in četudi vas prav razumem, mi ni jasno, kje ste slišali, da bi se tako jemalo KT? Zakaj bi za tisti teden, ko ste jemali antibiotike, prekinjali KT? Torej ste, če vas prav razumem običajni paketek KT razdelili na dve polovički, S tednom premora si torej po naključju niste naredili nobene škode, niti ni prišlo do prekinitve kontraceptivnega učinka. Tvegali ste le, da boste imeli dve odtegnitveni krvavitvi. Sicer pa vaše trenutne težave nimajo nobene zveze z zgoraj omenjenim prekinjanjem jemanja ali čimerkoli. Glede nosečnosti nikoli ne ugibam, ampak priporočam, da se naredi test, smrdeč urin pa kaže kvečjemu na okužbo sečil, kar je stvar splošnega zdravnika.
ne, napete in boleče dojke so znak prisotnosti progesterona, to pa se zgodi po vsaki ovulaciji in seveda tudi v nosečnosti. kakorkoli, kakršnikoli “znaki2 nosečnosti so nezanesljivi, zato je edini način ugotovitve nosečnosti test + kasneje UZ potrditev njene prisotnosti.
Pozdravljen, dr. Pušenjak.
Mogoče ni to ravno prava tema pa vendar, bi vas prosila za vaš nasvet.
09.02. sem imela vrednost bhcg 1031 (14.dan po transferju). Seveda je bila potrjena nosečnost in prisotni znaki kot so boleče prsi in nekoliko slabosti čez cel dan. Od tega tedna dalje pa so se ta dva znaka povsem izničila, no, prsi me še nekoliko bolijo a ni omembe vredno. Omeniti moram tudi, da sem do testa bhcg jemala estimo per os, nato vaginalno. Včeraj in predvčerajšnjem sem tudi malce zakrvavela.
Zanima me, ali se ti zanki nosečnosti lahko tako hitro izničijo ali je morebiti to odisno od jemanja estime (prej per os, sedaj vaginalno)? Najbrž mi po vsem tem grozi tudi ss?
Prav lepa hvala za vaš odgovor.
Spoštovani,
na znake nosečnosti, ki jih omenjate se ginekologi ne zanašamo, ker so mnogi lažno pozitivni (nosečnosti ni) ali lažno negativni (težav ni, nosečnost pa je). Zanašamo se le na zanesljive znake nosečnosti, torej na plodove srčne utripe in gibe. To bo mogoče preveriti čez kak teden. Se pa dogaja, da pomemben upad nezanesljivih znakov nosečnosti kdaj pomeni tudi propadanje nosečnosti. Žal.
Jaz imam eno vprašanje in sicer… pred kratkim sva imela z fantom nezaščiten spolni odnos, naslednji dan po spolnem odnosu me je grozno bolel spodnji del trebuha in naj omenim spolni odnos se je zgodil približno dan pred tem kot bi morala dubiti menstruacijo ampak je ševedno nisem od tega pa je že kar teden dni… občasno mi dela slabo in večkrat imam glavobol pa tudi zdi se mi da se mi je malce apetit povečal in čez dan se mi veliko spi kar pa ni običajno zame… a je to mogoče da bi bili kakšni zgodnji znaki nosečnosti?? ali gre samo za PMS čeprav ponovadi pri meni PMS nezgleda ravno tako?? že vnaprej se zahvaljujem za odgovor 🙂
Spoštovani,
naj ponovim, da so zgodnji, nezanesljivi znaki nosečnosti povsem enaki kot PMS, zato vam bo pravi odgovor dal edinole test nosečnosti.
V tem primeru mislim, da se na izvid negativnega testa lahko zanesete
pojavi se takoj po vgnezditvi, ta pa se zgodi nekje med 6. in 9. dnem po ovulciji, torej bi bil že nad 40 U/L 19. dan, koliko je pa nemogoče reči.
Pozdravljeni, imam vprasanje glede prvega poroda. Ali je mozno da tudi ze na predviden dan poroda, nimas nobenih znakov da bi se kmalu kaj dogajalo? Kot je na primer spuscen trebuh, tiscanje navzdol, krci, luscenje cepa itd.? So to znaki, ki se nujno pojavijo pred zacetkom prooda vsaj nekateri in ce jih ni se po porod zacel kar verjetno kar nekaj dni cez rok? Ali popadki pridejo tudi brez kakrsnih omenjenih znakov?