PRVI VRT
Pozdravljeni,
letos bom prvič imela svoj vrt. Prej nikoli nisem potrebovala sodelovat in tudi nisem si vzela časa da bi se zanimala za vrt. Sedaj pa razmišljam kaj je koristno imeti v vrtu. Da imaš čim dlje domače pridelke.
Tudi za male otroke. Jagode in maline že imam. Korenček, solata, cvetača, fižol… Bazilika, timijan, …
Mi daste prosim kakšen nasvet?
HVALA, Mala
Svetujem ti, da razmisliš o vrtnarjenju z naravno. Naredi si vsaj eno visoko gredo, katero ni potrebno lopatati, ni poterbno dognojevati, zemlja se prej ogreje in prej lahko seješ/sadiš na gredo, zelenjava zraste prej, pridelek je obilnejši….naštel sem nekaj prednosti….
Na vrtu ne pozabi dišavnic in zelišč nasploh. v mešanih posevkih odlično varujejo raszline pred boleznimi in škodljjivci (čeprav škodljivcev v naravi ni). Prav tako ne pozabi na ptice, ki so še kako koristne. In pa opraševalci na vrtu (lahko jim celo narediš hotel, v lesen kos lesa izvrtaj različno globoke in široke luknje, kjer se ti bodo naselile leteče žuželke, ki ti bodo lepo opraševale rastline)
Rdeča pesa, lubenice, cvetlice, čebula, bučke, krompir, jajčevec, kumare, pastiak, petršilj, paprika paradižnik…
Zapomni si pa eno, na vrtu ne uporabljaj umetnih gnojil in različnih škropiv, le tako boš imela zdravo zelenjavo.
Poglej si še način vrtnarjenja po načelih premakulture. Mogoče te bo navdušila, kot je mene.