prvi uz kolkov pri 9 tednih
Pozdravljeni!
Danes je naša punčka, pri starosti 9 tednov imela prvi uz kolkov. ( Groza me je, a ob polavi vseh napotnic, ki sem jih dobila v tem času za oba otroka, mi je to popolnoma ušlo iz glave:( in sem jo pozabila naročiti prej, pri 6 tednih:(). In danes jo peljem torej na UZ, prepričana, da bo vse ok, a mi potem zdravnica reče, da kolki niso uredu, da so še nezreli, zaobljeni, levi bolj kot desen in kontrola čez tri tedne. Ter seveda široko povijanje. Izvida še nisem dobila. In sedaj se seveda sekiram in obtožujem, ker sem jo pozabila naročiti prej. Sem s tem naredila veliko škode? Kaj pomeni nezrel kolk v tej starosti? Prosim vsaj za kakšen komentar:).
Hvala!!!
Tina
Draga Tina,
ne vidim prav nobenega razloga za sekiranje. Če so kolki nezreli, pač potrebujejo svoj čas, da dozorijo. In bi bili ob UZ pregledu pri 6 tednih enako (ali še bolj) nezreli kot so bili danes.
Moj komentar – ne razumem, zakaj so vam za “nezrele, zaobljene” kolke (verjetno po klasifikaciji ocena Ib ali največ 2a) dali navodila za široko povijanje, ki je – po priporočilih ortopedov – povsem nepotrebno in v določenih primerih pretiravanja v abdukciji (razkrečenju v kolkih) celo škodljivo. Predvidevam, da ste iz severo-vzhodnega dela Slovenije, le tam imajo (vsaj po mojih infoirmacijah) čisto svoja navodila. Pač država v državi… Tu se moji komentarji lahko spremenijo v kaj bolj )-:
Pozdrav,