Prvi stavek
Tole sem vam pa skoraj pozabila povedat: v nedeljo me je moja 21 mesečnica prav prijetno preenetila (za razliko od petka, ko je v svoji jezi loputala z vrati “ko velika”).Z bratom sta večerjala corn flakes, nakar pojesta in tamala bi rada še.Jaz sem bila zaposlena s peko piškotov in pride moj mož in ji nasuje še malo kosmičev, mleka se mu seveda ni ljubilo greti in gre iz kuhinje.Pa začne naš Tinki winky:ati, ati, meka še not (mleka še noter). Prav prijetno nas je presenetila:to je v bistvu njen prvi stavek – majhen ampak veliko vreden.
Zdravo!
Človeku res kar srce zaigra, ko ti mali drobižki začnejo čebljati po svoje.
Pri nas doma pa je bil včeraj hec: šli smo namreč po darilo k Dedku mrazu v osnovno šolo. Ko smo prišli domov moja mama vpraša našo 2 in pol letno navihanko. “A si videla Dedka mraza?” Anja pa ji odgovori”Aha”. Pa pravi mama “Ja kakšen je pa bil?” Anja malo razmišlja, reče mhhhm “Ja, oblečen je bil.”
Ha, ha ha, to bi bil lahko vic dneva. Mi pa smo se nasmejali do solz. Ti mali drobižki znajo biti res nekaj posebnega, če smo v stanju to videti. Pride pa dan, ko gre vse malo drugače kot bi moralo iti…
Lp. A.
Joj, naš si je za svoj prvi stavek izbral kar tega, ki ga še zdaj največ uporablja: NE BOM! Mami, ne bom!
Včeraj me je prijetno presenetil, ker je za copate, ki si jih je na najino zgroženost pričel sezuvati rekel – Dadi, Zitu ni treba supeg! Doma ima namesto copat kar mehke superge na ježka in jih ima raje kot klasične copate. Sem pa bila presenečena, da je uporabil besedo “ni treba”, ker je pri nas ne rabimo ravno pogosto.
T.
Naša 21mesečnica pa še kar čaka na svoj prvi stavek. Če odmislim njeno čebljanje, pove v našem jeziku samo “ja”, “ne”, “hvala”, “pa-pa” in “ato”- to je avto, ne oči. O kakšni mami ni pa nič. Najbrž bo prej rekla otorinolaringolog kot mami. Sicer pa – velikokrat dejanja povedo več kot besede – ko se stisne k meni in me z raočicami objame okoli vratu, vem da tu besede res niso potrebne. Je pa res, da jih že težko čakam. Človek pač nikoli ni zadovoljen.
Vsem, ki odhajate na dopust želim, da bi se imeli čudovito in radi. Sama sem mislila še delati, toda ker razsaja ta presneti virus, bom raje doma skupaj z malčico. Mogoče se bova s tem izognili temu nebodigatreba. Lepo se imejte.
Neža, pri nas je bilo čisto enako. Do 21. meseca ni povedala drugega kot ata, avto, pa še nekaj malenkosti, o “mami” pa ne duha in sluha. Potem je v 21 mesecu rekla mama in takrat se ji je odprlo. Sedaj pri 23. mesecih že govori kratke stavke, čeprav dosti črk manjka (mami luča nič – mami lučka je zanič).
LP