prvi spolni odnos
Stara sem 20 let. Pred dvema tednoma sem imela prvi spolni odnos s fantom. Ne jemljem še kontacepcijskih tablet, saj mi je ginekologinja svetovala, naj prvo vzamem šele prvi dan menstruacije, ki bi jo naj dobila okrog 17.2. Pri spolnem odnosu je fant uporabil kondom.Krvavela sem in to je trajalo kar 6 dni, čeprav je približno tretji dan izcedek postajal nekako svetlo rjavkasto obarvan. Zanima me ali je možno, da je bil spolni odnos tak “šok”za telo, da je prišlo prej do menstruacije, ali je ta izcedek povsem normalen in moram ta mesec menstruacijo šele pričakovati in če je tako, zakaj zamuja? Kakšna je verjetnost, da se pri oralnem seksu okužiš z AIDSOM? Hvala za vaš čas in odgovor.
Taja
Draga Taja,
Kako in od kod ste krvaveli po prvem spolnem odnosu ne morem vedeti, mogoče pa je vse, od tega, da ste krvaveli iz rane na pretrganem himnu, iz kake rane v nožnici po “preveč strastnem odnosu” ali res iz sluznice maternice zaradi “prezgodnje menstruacije”, bodisi slučajno ali resnično zaradi “iztirjenja” hormonov ali “šoka” kot ga imenujete. Če je bila izkušnja pozitivna, “šok” ni ravno posrečen izraz, ni res?
Z virusom HIV pa se lahko okužimo preko katerekoli telesne tekočine, krvi, semenske tekočine, tudi sline vendar mora katerakoli od teh tekočin priti v stik s krvjo. To se lahko zgodi na katerikoli površini, koži, ustni sluznici, povrhnjici v nožnici ali v sluznici črevesja. Seveda pa so na različnih mestih drobne ranice različno pogoste, vsebnost virusov HIV pa tudi različa v različnih tekočinah.
Vsekakor je varen seks v začetku neke zveze zelo priporočljiv, saj nihče o nikomeršni pretekolosti ne more vedeti vsega….in kondom je kar “ta pravo” za prve tedne in mesece spolnih izkušenj.