Prvi pregled!
Živjo!
Jaz sem bila naprvem pregledu v 9. tednu. Pregled obsega tvoje splošne podatke, ali si bila kdaj operirana ali imaš kakšne težave, ali je tudi partner zdrav. Zmerijo ti pritisk, težo… nisem povsem sigurna ali sem dala prvič kri in vodo, povprašajo te o krvni skupini. Dobiš MK in izračunajo datum poroda. Nato sledi Uz- z menoj je šel tudi fant, videlo se je kot fižolček in da bije srce. Malo ti povejo kako je s prehrano in na kaj moraš paziti. Več se ne spomnim. Poišči pa si tudi kakšno knjigo, da si boš kaj več prebrala kako je v nosečnosti.
Lp,Nenka
Hallo Lu!
Verjetno si noseča prvič in po moje znaš biti kar malo razočarana, ker verjetno pričakuješ kar veliko. Vsaj jaz sem mislila, da se bo G. z mano ukvarjal najmanj pol ure! ;))
No nekako takole gre!
Pri sestri ti najprej zmerijo pritisk, te stehtajo, vprašajo po datumu zadnje menstruacije, vprašajo, če jemlješ folno kislino in ti dajo kup napotnic za laboratorij. Prvič daš nekako šest epruvetk krvi, za eno od teh preizkav ( merjenje glukoze ) moraš biti tešča.
Odprejo ti nov karton, kamor ti bodo vpisovali preglede, težo…
materinsko knjižico dobiš šele kasneje, jaz sem jo pri obeh nosečnostih dobila šele nekje v 13. tednu.
Potem greš do zdravnika, ki te spet vpraša nekaj osnovnih stvari, izračuna predvideni datum poroda, pogleda v katerem tednu si, vpraša po počutju, posebnostih, potem pa sledi UZ, ki je ponavadi zelo kratek, se pa po petem tednu že vidi srček, ki utripa, pove, ali je plod primerno velik za trajanje nosečnosti in ali se mu zdi kaj posebnega. Pokaže ti slikico, ki ti jo kasneje tudi sprinta in da za domov.
Meni je še povedal, kdaj bi bilo dobro iti na NS, čeprav sem bila v drugo že naročena, še predno sem prišla k njemu. 😉
Toliko! Če pa so bile v družini z nosečnostmi kakšne teževe, bolezni, ali pa da imaš celo ti probleme, ti da napotke, kako čimbolj paziti, da pripelješ vse skupaj do konca.
No, tako je to pri nas na Viču, ginekolog Dr. Aleš Klun, ki ga ne zamenjam za nobenega drugega ginekologa in mi je že v prvo srečno in strokovno pripeljal nosečnost do konca. Upam, da bo tako tudi zdaj!
Pozdravček!
Vallery!
Mene je pri prvem pregledu samo stehtala, pogledali sva velikost zarodka z UZ, izmerila pritisk, vzela bris (ker že 3 leta nisem bila na pregledu mi je to pripadalo, naredila normalen ginekološki pregled – pregledala stanje rodil in maternice in nič drugega. Vsa zaslišanja glede anamnez, pa bolezni v družini je pisala šele v 12. tednu, ko je nevarnost splava v glavnem minila. Takrat mi je tudi odprla materinsko knjižico in sva začeli notri vpisovati.
Živjo dekleta!
Prvi pregled je mimo. Sem še čisto na začetku nosečnosti, t.j. 5t 3 dni. Izgledalo je pa takole. Najprej mi je vzela bris, potem mi je opravila UZ, ki pa je rekla da je še zelo zgodaj. To je to. Niso me stehtali pritiska mi tudi niso izmerili. Naročila sem se na NS ki jo bom imela 2.8. in pa ponovni pregled pri G 5.8.. A vmse pa nobenega UZ ali kako?????
lp Lu
V vsakem primeru je čudno, če nisi dobila cel kup napotnic za laboratorij!Sploh v prvi nosečnosti ti morajo ugotoviti od krvne grupe do prekuženosti za toksoplazmozo, sifilis,……Tudi jaz sem bila v obeh nosečnostih prezgodaj na prvem pregledu ampak sem bila obakrat naročena na ponoven UZ čez štirinajst dni (vaginalen), da smo lahko potrdili bitje srčka, ki se ga takrat še ni videlo. res pa je, da sem ila potem naročena šele čez 6 oz. 7 tednov, vmes pa sem sama šla na nuhalno svetlino!
Meni je na 1.pregledu tudi vzela samo bris, vse ostalo (pritisk, teža, napotnice za laboratorij…) sem bila deležna na 2. pregledu. Le s to razliko, da sem bila na 1.pregledu v 9 tednu in mi je naredila vaginalni UZ in se je videlo, da srček utripa.
Če te je tako zgodaj naročila, bi po moje morala ponovit pregled čez 2-3 tedne, da se vidi če srček bije.
Ginekologi pa vsak po svoje.
Moj prvi pregled-potrditveni je bil, ko sem bila noseča 8 tednov in kot večini ni izpolnil pričakovanj. No tist lep del je bil ultrazvok, kjer se je potrdila nosečnost, da je v maternici, da srček bije… Sestra je na hitro(minuta), vpisala družinsko amnezo in mi svetovala naj grem na tečaj za zgodnjo nosečnost, na katerega sem utegnila, kot večina tistih, ki smo bile tam, tako šele v 16 t., ko je mimo že NS, ko veš kaj je toksoplazmoza in so res tisti ta veliki vprašaji že odgovorjeni-tako da nismo izvedli kaj “revolucionarnega” (beri novega), razen na koncu telovadbe, ki je bila O.k. in vaje delam še danes(kar doma). Niso mi še merili ne pritiska, ne hemoglobina, ne teže… Nisem še dobila MK. Dejansko je šlo za potrditev nosečnosti. No dobila(kupila) sem slikico pikice.
Sigurno bi ti povedala, ampak je pač tako da se ga tako zgodaj še ne vidi. Verjetno je pa videla kje je gestacijska vrečka in s tem izključila izvenmaternično nosečnost in mogoče zato pregled šele po nuhalni. Verjetno že planirajo dopuste in te neostavno ne more naročiti prej, da bi prevereila, da se plodek razvija. Lepo papcaj folno kislino, izogibaj se vsem prepovedanim stvarem in si nabavi čimveč literature v knjižnici ali tudi trafiki. Lepo nosečnost ti želim in čimamnj nosečnostnih težav!
Joj, pozabila sem na napot. za laboratorij, ker vzamejo če se prav spomnim ene tri epruvetke, od krven skupine, tokse ipd… Potem pa lahko čez dva , tri tedne, že pred naslednjim pregledom pokličeš sestro za izvid in tudi izveš ali moraš zelo pazit pri hrani zaradi tokse ali pa, če si srečnica že imaš protitelesa v sebi in ni take panike(kar ne pomeni, da ni treba vsega dobro oprati, pa roke…)