prvi pravi zobki
Zdravo,
mene pa zanima kako gredo prvi zobki ven, kdaj se to dogaja približno vem, hči je stara 5 let in pol (skoraj 6) in so se ji začeli pred približno dvemi tedni majati spodnja dva zobka. Zdaj pa ne vem: koliko dolgo to “majanje” traja, in ali je treba (in kdaj) stopiti do zobozdravnika. V primeru, da moram to sama pospešit, me zanima, kako ste vi to počele, a otroka to boli?
Do zobozdavnika ni potrebno hoditi.Zobki se bodo počasi majali vse bolj in nazadnje izpadli. Včasih to traja dalj, včasih manj. Naši so se majali okoli enega meseca. Nič jih ne boli, samo malo nerodno je jesti s tam majavim zobkom. Ko ji bo izpadel, ga spravita pod blazino, pa naj ji miška prinese kakšno malenkost, ki pa naj ne bo sladkarija.
LP,Kaja
Hvala za odgovor, upam da mi bo še kdo povedal svoje mnenje…
Kar se pa tiče sladkarij, to imava pošlihtano tako, da sva določile en dan v tednu, ko lahko je sladkarije, drugače pa ne. Dogovorjene sva pa tudi to, da hrana ne bo nikoli ne nagrada ne kazen. Nikoli ji ne rečem da dobi v soboto čokolado, zato ker je bila pridna, niti ji ne rečem da bo šla za kazen spat brez večerje……….
Nives, moji hčerki sta spodnji dve enici izpadli pri točno petih letih – s tem, da sta se “guncali” skoraj dva meseca in sta za njima že rastla stalna zobka. Šli sva na izdiranje k zobozdravnici, ker me je skrbelo, da ne bi stalna zobka rastla postrani, vendar hči kot zakleto ravno tedaj ni sodelovala. Samo izdiranje ni boleče, saj zobozdravniki zobek oz. dlesen omrtvijo in vse mine zelo hitro. No, mi smo potem intenzivno grizli korenje in jabolka, tako da sem na koncu zobka po dolgih predpripravah z majčkeno močnejšim potegom potegnila iz dlesni.
Zdaj se majeta zgornja dva in mala ju v pričakovanju miške prav z veseljem gunca…
Ne ukrepaj na silo in – razen, če že ne izraščajo zadaj stalni zobje – pusti času čas.
Lp, Ali
Tudi pri nas je bilo podobno. Zali in Mariši sta se obe spodnji enki začeli majati pri petih letih. Zali sem jih izpulila po slabem mesecu majanja, Mariši pa že po tednu dni, saj sem opazila, da ji zadaj izraščata oba stalna zobka.
Praviloma velja, da ob izrastu stalnih zob forsiramo odstranitev mlečnih. Šolski zobozdravnik pa je Zali, ki ima (in je imela) izjemno široka čvrsta zgornja sekalca, na prvem pregledu pri šestih letih izpulil ob minimalnem majanju še zgornja sekalca.
Nives, 100% se strinjam glede sladkarij.
Pozdrav!
Nina
Nives lep pozdravček.
Moji Patricii je prvi zobek izpadel šele sedaj, ko je šla v prvi razred (7 let), vendar pa je zadaj že prišel ven stalni zobek. Mala tega sploh ni opazila. Potem sva tudi midve pospešeno jedle jabolka, sama si je zobek tudi majala (kadar se je pač spomnila), pa je šel… Potem je takoj pokukal na plan že drug stalni zobek, mlečni pa še vedno noter 🙂 Pa sva ponovile vajo. Praktično v dveh mesecih je izgubila dva mlečna in dobila dva nova. Sva bili vmes sicer tudi pri zobozdravnici, pa je rekla, da bosta izpadla sama..in sta…hvala bogu 🙂
Srečno 2002!
Nives