prvi obisk
Pozdravljeni!
Ker bom rodila prvič, me zanima, ali je treba patronažno sestro poklicati po telefonu ali se sama oglasi po podatkih, ki jih ji dajo v porodnišnici (v mojem primeru ljubljanski).
Pa še to: kako izgleda prvi obisk, koliko dni po porodu pridete, koliko obiskov opravite in kaj ti obsegajo?
Vnaprej hvala za odgovore in lep pozdrav.
Tanja
Prisrčen pozdrav!
Nosečnica ima že pred porodom pravico, da jo patronažna medicinska sestra obišče na domu. Namen tega je, da skupaj razrešita vprašanja nosečnosti in poroda ter najdeta najboljše pogoje za prihod novorojenčka. Vsaka mati je nekaj posebnega, prav tako otrok, zato je dobrodošlo, da se lahko najprej posvetimo bodoči mamici. Nosečnica naj pokliče patronažno službo in se dogovori za obisk. V pomoč je tudi številka poleg mojega podpisa, kjer lahko izveste na podlagi naslova Vašo patronažno medicinsko sestro.
Naj nadaljujem z obiski po porodu. Naslednji dan po prihodu iz porodnišnice pričakujte obisk. Ker se predvideva, da ste takrat peti dan po porodu, je obisk namenjen Vam in otroku. Kako se Vi počutite, meritve temperature, pritiska, velikost maternice, čišča, stanje šivov, če so in pogovor o negi, stanje dojk in mlečnost, prehrana, pitje tekočine, počitek, telovadba in Vaše vračanje v vsakodnevno življenje, s poudarkom na postopnosti.
Novorojenčku se preveri stanje popka, prehranjenosti, počutja, barva kože v smislu prisotnosti bilirubina, odvajanje blata in njegov izgled, higiena ter pogovor o potrebi po toplini, nežnosti, varnosti.
Obiskov po porodu je predvidenih 6. Če je kakršnakoli potreba po številčnejših obiskih, jih je več. Otročnica izbere pediatra, kamor bo nesla na prvi pregled otroka ob mesecu starosti.
Ko je popek zaceljen, sledi kopanje. Prvo kopanje novorojenčka izvede patronažna medicinska sestra. Najustreznejša temperatura vode, primeren prostor, ustrezna banjca, pripomočki in perilo, čas kopanja so takrat pomembni, da jih otročnica osvoji in kasneje samostojno izvaja.Če želi aktivno pri negi novorojenčka sodelovati oče, je zaželjeno, da je zraven, ko pride patronažna medicinska sestra.
Moja izkušnja je, da se poraja tekom dneva mnogo vprašanj, ki jih želijo kasneje predebatirati mamice, ko prideš na obisk, pa se katero pozabi. Svetujem listek in svinčnik. Vedno pride prav!
To je okvir, ki ga lahko pričakujete, sliko boste pa najlepše izdelali Vi!
Vso srečo pri poteku nosečnosti in porodu Vam želim ter Vas pozdravljam!
> Irena Ahčin
Lep pozdrav in topla dobrodošlica na forumu tudi od mene :)))
Ko sem brala vaš odgovor Tanji, sem se malce zamislila. Pred 6. leti, ko sem rodila prvo hčerko, me je namreč patronažna na domu obiskala le 1x – ko je mali že odpadel popkovni krn – in mi je le na hitro pokazala, kako naj jo okopamo ter hitro švignila naprej. To je bil moj prvi in zadnji stik s patronažno sestro.
Zdaj imam rok poroda sredi junija in me zanima, če lahko pričakujem več obiskov ter predvsem, kako je s trajanjem obiska patronažne. Čeprav sem že mamica, se zavedam, da bom imela najbrž še kopico vprašanj in si močno želim, da bi bila deležna več obiskov, ki ne bi trajali le dve, tri minute (ko se patronažna dsobesedno obrne že na vratih oz. v predsobi), ampak vsaj 10 minut, da človek vsaj vdahne med posameznimi vprašanji 😉
Kaj menite o tem? Sem iz Zasavja, če vam je “naš” sistem kaj poznan.
Najlepša hvala za odgovor, želim vam veliko veselja pri delu in osebnega zadovoljstva v življenju nasploh.
Malce deževen pozdrav!
Da,tudi take obiske se da doživeti. Če mamica ne ve, kaj ji pripada, je pa vse v redu, kajne?
Patronažni obiski so za Slovenijo enotno določeni, odstopanja so odvisna od odnosa patronažne medicinske sestre do njih. Zato še toliko bolj priporočam, da pokličete za obisk nosečnice. Pripada Vam in mnogo pričakovanj ima možnost, da postanejo realnost.
Upam, da s telefonsko številko ne bo problema!
Srečno!
Pred slabim mesecem sem rodila in imam zato stike s patronažno sestro. Prvič me je obiskala približno dva tedna pred PDP, nato pa drugi dan po izpustu iz bolnišnice. Sledili so obiski vsak drugi dan, sedaj pa se bomo že kopali, tako da so obiski na približno pet dni. Kako bo naprej še ne vem. Vsak obisk traja približno pol ure (mislim, da če bi potrebovala še več, bi ostala tudi kakšno minuto več). V kolikor bi potrebovala kakšen odgovor, imam tudi telefonsko številko, kamor lahko patronažno sestro pokličem.
Patronažne sestre nisem rabila klicati za prvi, niti za naslednje obiske. Za prvi obisk me je poiskala sama, v porodnišnici pa so po mojem odpustu ta podatek dali patronažni sestri, meni pa rekli, da me bo drugi dan obiskala. In tako je tudi bilo. Tako je v Mariboru, kako je drugje, ne vem. Je pa dober občutek na začetku, ko imaš majhnega otroka, ko veš, da nekdo spremlja otroka s teboj, da ne čakaš samo na obisk v posvetovalnici.
Lep pozdrav! MagicEla
No, tudi za kočevski konec je kar nekaj pripomb glede obiskov…pri meni je bilo sicer tako, pri prvem otroku sploh ni prišla patronažna, ampak med. sestra iz bližnje zdravstvene postaje, prvič prehlajena, drugič ga je skopala in to je bilo to…
pri drugem otroku pa je bila patronažna kar pogosto pri nas, eno uro predavala o umetnih mlekih (čeprav sem prvega dojila 15 mesecev in ji povedala, da bom drugega tudi..)
no pri tretjem otroku pa je bila 2x, pa še 2x, ko me ni bilo doma (bi lahko prej poklicala??) se mi zdi, da ji je bilo še to odveč….
tako da je kar fajn, če človek ve, kakšne pravice ima…
l
Dr. Pušenjak,
sem v 21 tednu nosečnosti, in imam eno težavo: ginekologinja mi je svetovala naj zaradi slabosti, izgubi na kg, skratka zaradi slabega počutja; naj pričnem z jemanjem ELEVIT vitaminov, no in sicer jem jih že 2 meseca in od takrat imam vsak drug dan diarejo.
Je lahko kaj narobe?
Hvala za odgovor
Forum je zaprt za komentiranje.