Najdi forum

Spoštovani!
Vćeraj zvečer je po več letih prišlo med sinom in menoj do odkritega pogovora, ki upam, bi lahko končno bil prvi klin na lestvi, da se začne iskati rešitev. Sedaj pa: na koga se obrniti najprej? Preko zdravstvenega doma noče, ker se med sabo vsi poznamo, preko ambulant, ki so že na daleč označene, da rešujejo problem drog, tudi ne. Že sedaj je ob vse tovariše iz mladih dni, ker je označen kot drogeraš, družbo s katero je prišel na to pot, tudi nima stikov. Ker je družaben človek, zaradi osamljenosti zelo trpi. Trenutno je dobil službo, a je zelo izpostavljen javnosti. Na začetku je bilo vse v redu, sedaj pa je včeraj obupan povedal, da se je že našel dobri človek, ki je njegovo preteklost za hrbtom razkril njegovim predpostavljenim in pravi, da se je odnos do njega takoj spremenil, ne da bi mu kdo kaj omenil odkrito. In je bil ves obupan. Po naravi je čustven in občutljiv. Prosil me je za pomoč.Dejal je, da rabi pomoč, pogovor in ljudi, pred katerim bi bil lahko odkrit. Meni pravi, ne more vse svoje travme razložiti, ker sem mu preveč blizu. Prosim, pomagajte vi nama. Vas lepo pozdravljam in se vam za vašo pozornost zahvaljujem.

Večina ustanov, ki delujejo na področju reševanja težav, povezanih z drogami in odvisnostjo, omogočajo tudi anonimno reševanje težav. To pomeni, da ustanove ne informirajo nobene druge ustanove o tem, kdo je bil tam in kakšno pomoč je iskal. Za začetek lahko sinu predlagate, da pokliče na brezplačni in anonimni telefon 080 1221 o drogah in odvisnosti in se pogovori, kako bi lahko konkretno nadaljeval z reševanjem nastalih težav.

Razumem vaš strah, da bi vsi zvedeli o težavah vašega sina. Neprijetno se je srečevati z ljudmi, ki z vami niso odkriti, ki vas zaradi težav prezirajo in zavračajo. Ni pa potrebno, da se zaradi tega strahu odpoveste podpori tistih, ki bi vam podporo lahko nudili.

Pasti in narediti napako ni sramotno. Večji problem je občepeti v težavah in ne storiti ničesar za njihovo rešitev. Če bi malo bolj pogledali, kdo so ljudje, ki vas zasmehujejo in sramotijo zaradi vaših padcev, bi zelo hitro ugotovili, da so sami že ne vem kolikokrat padli in da se do zdaj še niso uspeli pobrati. Se je smiselno ozirati na njihove sodbe in ocene? Najbrž ne.

Pri soočanju z vašo težavo ste pomembni vi in vaš sin. Vi se zase odločate in želim vam, da bi bila vaša odločitev o načinu nadaljevanja vaše poti čim bolj neodvisna od javnega mnenja. Javno mnenje se bo spremenilo, ljudje bodo ob naslednji aferi na vaš problem pozabili… Vi pa? Upam, da boste takrat že hodili svojo pot. Odločate se zase, ne za javnost!

Storite vse, da boste težavo z drogami rešili in da boste nekoč ponosni na to, da ste jo premagali!

New Report

Close