Prva očala
Pozdravljeni!
Imam eno vprašanje. Upam, na odgovor.
Takole je. Na sistematskem pregledu pri gledanju slikic na daljavo je 6 letni sin narobe povedal spodnjo manjšo sliko (namesto plot je rekel črta). Zdravnica naju je poslala k oftalmologu in rekla da ne rabi recepta ali napotnice. Tam je povedal vse slikice pravilno. Kljub temu je dobil kapljice za podrobnejši pregled, za določitev dioptrije. Levo oko -0.1, desno +0.5. Potem sva šla k optiku, ta pa mu je pomagal izbrati očala. Znesek je šokanten. Zdravstvo krije 47 evrov, mi pa moramo plačati 117 evrov.
Zdaj me pa zanima, kaj res sin potrebuje očala za to dioptrijo. Že včasih so rekli jej korenček pa se bo vid popravil. 🙂 Pa še eno vprašanje, če grem k osebni zdravnici po recept ali napotnico(včasih smo rekli napotnica)ali lahko dobim očala zastonj?
Hvala za odgovora in kakršnokoli dober nasvet.
Lep pozdrav iz štajerskega konca, B in M
Sicer mi niste pravilno napisali dioptrije za levo oko, saj dioptrija -0,1 ne obstaja. V vsakem primeru je potrebno dati otroku takoj očala, saj se bo le tako ozadje pravilno razvilo (če boste to zamudili, bo slaboviden celo življenje).
Tudi znesek, ki ste ga napisali ni pravilen, saj imamo zneske, ki jih povrne zdravstvo 41,65 € ali 49,70 €, torej znesek 47,00 € ne obstaja. Pravilni znesek vam mora optik odšteti od zneska očala, tako da vi plačate samo razliko.
Tudi vsak optik, ki sprejema naročilnice za očala (recepte), vam mora omogočiti, da naročite očala, ki jih pokrije zdravstvo (torej za vas zastojn), ki se krijejo v prej omenjenih zneskih. Vendar pri tem dobite osnoven okvir in osnovna stekla.
“Recept” dobite pri okulisti, mislim pa da ga vi že imate, če mi omenjate, da vam zdravstvo nekaj krije (potem ne rabite nikamor več iti). Če ga nimate, se lahko naročite na pregled tukaj:
Pozdravljeni,
Hvala za odgovore.
Če smem postaviti še nekaj vprašanj?
Ja imate prav, dioptrija je -1.
Se to da popraviti z očali?
Osnoven okvir in osnovna stekla?
Kakšna so?
Je ta okvir primeren za njegov nosek(nos naj ne bi bil še do konca izoblikovan) in stekla so primerna za njegove oči?
Mislim, si lahko poškoduje oči pri padcu?
Recept nam je dala oftalmologinja, po podrobnem pregledu s kapljicami, in s tem sem šla k optiku.
Optik pa je takoj dal sinu na nos trojna očala in mi ni omenil očala na recept (zastonj).
Nisem vedela, da imate to tako urejeno,se pač nisem nikoli poglabljala v to.
Lep pozdrav B in M
Torej osnoven okvir pomeni, da ni neka renomirana firma in strašnega designa (moden). Stekla podobno, niso nič stanjšana, brez nanosov, itd….če vam dajo plastična, se težje zlomijo (stvar dogovora).
Dioptrija -1,00 se ponavadi ne da popravit. Očala mora nositi, da dobi ozadje čisto sliko, da se pravilno razvije (ne zato, da bi popravljali dioptrijo!).
Ni problema glede poglablanja, zato sem jaz tukaj, da vam razložim. Pazite samo, da mu bodo očala všeč, ker drugače jih bo zamrzil in jih ne bo hotel nositi, kar si bo pa najbolj škodaval ravno sebi (takrat pa denar ni več tako pomemben, ker zdravje je samo eno).
Lp.