prva nosečnost
Pozdravljeni!
Vašo rubriko prebiram že kar nekaj časa in moram povedati, da sem izvedela dosti koristnih stvari.
Imam pa sama kar nekaj vprašanj, z zgodnjo nosečnostjo. Zadnjo menstruacijo sem imela 5. aprila, prad nekaj dnevi (3.maja) sem naredila preizkus nosečnosti, ki je bil pozitiven, seveda sem se zelo razveselila, saj z možem načrtujeva nosečnost. Danes 7. maja sem se naročila za pregled pri ginekologu, vendar pa sem bila kar nekoliko razočarana, saj me je le-ta naročil šele 20. junija (to se pravi 11. teden nosečnosti), v literaturi pa sem prebrala, da naj bi se prvi pregled opravil nekje v 6. oziroma 7. tednu nosečnosti, tako kaže tudi nosečniški koledar, katerega sem dobila pri ginekologu. Ali menite, da je 11. teden že malo pozen za prvi pregled oziroma zakaj me je ginekolog naročil šele takrat (po njegovem se prej še nič ne vidi)?
Hvala za odgovor!!
Draga Lana,
Na skoraj identično vprašanje sem enkrat , vendar res že nekaj sto vprašanj nazaj, že odgovoril. V idealnih okoliščinah bi bil seveda zgodnji pregled zaželjen in v idealnih okoliščinah bi bilo potrebnih vsaj 13 pregledov v nosečnosti, vendar živimo v realnem svetu z napakami. Če je od ZZZS na zdravo nosečnico plačanih 10 pregledov v nosečnosti, potem jih je potrebno čimbolj racionalno razporediti tako, da pride z najmanjšo možno verjetnostjo do prezrtja pomembne bolezniu ali stanja, ki zahteva ukrepanje. Zato je 11. teden pod določenimi pogoji še vedno povsem ustrezen čas za prvi pregled v nosečnosti. Ti pogoji so, da vam bo ginekolog ob tem pregledu opravil vse ali vsaj večino od navedenega:
– vas natančno povpraša po družinskih, preteklih, ginekoloških obolenjih in morebitnih operacijah, če jemljete kakšna zdravila , če ste na kaj alergični ipd. vas stehta, izmeri telesno višino ter vse to in še marsikaj natančno vpiše v materinsko knjižico, ki jo ob tej priložnosti odpre in vam jo izroči
– naredi bris materničnega vratu, če ga v zadnjem letu niste imeli, ter v ogledalih preveri stanje materničnega vratu “na oko”.
– opravi ultrazvočni pregled za oceno trajanja nosečnosti in da prešteje število nosečnosti (lahko jih je tudi več)
– odredi odvzem krvi za krvno skupino, če je še nimate, Rh faktor, ICT (indirektni Koompsov test), pregled seruma na prisotnost protiteles za Lues, Toxoplazmozo, HBSAg, Rubelo, osnovno rdečo krvno sliko in pregled urina
– vam razloži in ponudi katero od presejalnih metod za določanje tveganja za Downov sindrom (merjenje nuhalne svetline z UZ v 11.-14. tednu ali THT v 16. tednu)
Z odlašanjem ne bo v tem primeru nič zamujenega, v primeru, da slučajno pred tem pride do odmrtja nosečnosti pa bo vaš ginekolog prihranil na času, saj “ga ne bo tratil zamanj”. Do 24. tedna namreč skoraj ni učinkovitega načina za preprečevanje splava.