Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Domače živali in veterina Prva menstruacija pri psičkah???

Prva menstruacija pri psičkah???

Živjo!

Iz zavetišča sem dobil kužka in ker sem dokaj nov na tem področju me nekaj zanima.
Kdaj psičke dobijo prvo menstruacijo? Baje pri enem letu. Je to res???

Ker imam majhno težavo (no ki v bistvu ni, ampak vseeno) in sicer naj bi bila psička stara cca 6 mesecev (v potnem listu piše april 2006).

In sem malo v dilemi…

Hvala za odgovore!!!

P.s.: Drgač je pa psička enkratna!
🙂

Precej težko je reči, kdaj pri psički nastopi prva gonitev (to ni menstruacija, ne samo zato, ker se “drugače reče”, je drugačen štos). Ponavadi je to med 6 meseci in 1 letom, pri nekaterih pasmah lahko tudi precej kasneje. Če “sumiš”, da se pri tvoji psički kaj pripravlja (pa tudi, če nisi prepričan!), vsekakor pazi najno kot sokol, ne pusti je tekati naokrog brez povodca, da ne boš imel kar naenkrat sedem psov namesto enega :). Najobičajnejši znak, da se “nekaj kuha”, je, da psička začne kar naprej in na vsakih nekaj metrov lulat (razglaša, da je godna za paritev), samci se pa začnejo zelo intenzivno zanimati zanjo.
Mogoče opišeš to težavo oz. to, kar te spravlja v dilemo, pa ti bomo znali malo več povedati.
Pa veliko veselja s pasjo punčko!
Lp, Breda

Ne sej ni to ne vem kakšna težava. samo ker jo imam odvezano na sprehodu in ne bi rad, da se mi zgubi oz. podivja. 🙂
Ne vem v bistvu točno koliko časa naj bi trajalo vse skupaj oz. koliko časa naj bom bolj pazljiv.
Čez cca 1 mesec jo bom dal sterilizirat, za kar so mi tudi v Gmajnicah rekli, da imam možnost.
Hvala za odgovore!
In za lepe želje!

Ne, to res ni težava, samo pri prvi psički pač človek bolj debelo gleda :))). Ta mesec do sterilizacije pač psičko dobro opazuj – če začne počepati ob vsakem šopu trave, hkrati pa samčke bolj zanima njen zadnji konec kot vse drugo skupaj, hop na štrik in je ne več spuščat, da ne bo kaj narobe. To so sicer res čisto prva znamenja, psička takrat še ni plodna, vendar kljub temu ne smeš dovoliti, da bi se kak samček vzpenjal nanjo – saj veš, zihr je zihr, človek lahko tudi kaj spregleda. Da bi psička takoj ob prvih znakih ušla in se izgubila, je malo verjetno, to počnejo nekatere (pa še zdaleč ne vse) psičke prav v času, ko so plodne – običajno 9-12 dan, se pa na to štetje dni sploh nikoli in nikakor ne zanašaj, ker se to od psičke do psičke razlikuje, pri prvi gonitvi prve psičke pa nihče ne zna “pogruntati” pravih dni. Takole za orientacijo – tretjič zapored imam psičko, sem vedno hotela vzrejati, čeprav potem nikoli nisem, tako da sem se kar temeljito podučila o gonitvenem ciklusu – pri mojih je prva gonitev nastopila med 8 in 10 mesecem (španjel, bobtail in beardie – od malo manjših do malo večjih srednjevelikih psov), nakazovala (s pogostim lulanjem) se je pa od 3 dni pri prejšnji do dobrih 14 dni pri sedanji. Skratka, moraš biti sicer pozoren, ni pa prav hudo nevarno, da bo tvoja žabica sterilizacijo prehitela z gonitvijo.
Če bi se pa to vendarle zgodilo, potem pa ni druge pomoči, kot da imaš psičko vsaj tri tedne (raje kak dan več, če nisi 1000% prepričan, da je že mimo) na vrvici in da se izogibaš krajev in časov, ko srečuješ največ psov (pa seveda nobene igre z “mešano” pasjo družbo, svojo babo moraš zabavati kar sam :)))).
Se pa to vse sliši mnogo bolj zapleteno, kot je v resnici – dejansko moraš psičko in njeno obnašanje samo opazovati in če se spremeni, ne misliti, da je psička “danes pač takšne volje”, ampak računati s tem, da se približuje gonitev.
Pa kot rečeno, pri relativno malo psičkah nastopi prva gonitev že pri 6 mesecih, tako da se vama obetajo še lepi jesenski dnevi za igro, če bo le vreme držalo!
Lp, Breda

Breda hvala za izčrpne informacije!
Se bom še bolj ukvarjal z njo in jo opazoval… 🙂
Lepo se imej!

Kdaj nastopi prva gonitev, je odvisno tudi od pasme. Pri manjših pasmah lahko nastopi tudi prej kot pri 6-ih mesecih, pri večjih pasmah, ki počasneje odraščajo pa tam nekje med pol leta in enim letom. Moja psička se je prvič gonila pri 10-ih mesecih, neka druga psička iste pasme pa recimo že pri 6-ih. Čisto odvisno.
Kako opaziš, da se goni? Pri nas smo najprej opazili kapljice krvi. Se pa tudi spolovilo ful poveča (lahko tudi na 10-kratno velikost) in obrne bolj nazaj. Pri kratkodlakih pasmah je to mogoče bolj opazno. Pa tudi obnašanje se malo spremeni – moja se mi zdi da je doma bolj cartasta, zunaj pa še bolj pogumna, pa manj poslušna je.

[url=http://tickers.families.com][img]http://tac.families.com/ezb/922750.png[/img][/url][url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/av487735.jpg[/img][/url]

zanimaa me če psi res dobijo menstruacijo

Ne.
Psičke lahko krvavijo med gonitvijo, kar pa ni enako kot menstruacija pri ženskah, ki pomeni, da se maternica pripravlja na nov ciklus. Oboje gre za krvavitev, ampak iz čisto drugačnih razlogov.
LP

Imam eno vpašanje.
Kako pogoste so krvavitve?

Ob vsaki gonitvi. Ponavadi 2x letno, lahko tudi 1x. Lahko pa se psica goni, pa je krvavitev prakzično neopazna.

velike pasme rastejo hitreje kot majhne to je dokazano ni res da rastejo počasneje velike pasme.

Ja, kaj res? Čudno, da se fizična rast pri majhnih pasmah ustavi tam nekje do 8. meseca, pri velikih pa po 2. letu starosti.
Razen če ti to gledaš po centimetrih v višino, to bi pa šlo, ja.

Da si sposodim temo o (prvih) gonitvah….
Yo_, če imaš morda kakšno izkušnjo, te prosim za info.
Psica (3 kg) je stara 11 let. Doslej je imela gonitve na 7 mesecev. Res zelo točno. Morda +/- en teden. Sedaj je od zadnje minilo že več kot 9 mesecev. Meniš, da bi mogla kako paniko zaganjat? Je lahko kaj narobe z reproduktivnimi organi? Sicer je psica ok; obnaša se normalno. Ali je možno, da raven hormonov z leti variira in zato pride do zamude oz. nerednih ciklov? Sem spraševala veta, glede te težave in kot sem razumela, to ni problem. Rekel mi je, da bi mogla “narest halo” če bi bila krvavitev daljša in močnejša kot običajno.
Je to moja prva psica in sem res zbegana. Literatura namreč navaja gonitve praktično do konca….
Hvala za vsa pojasnila!!!

Seveda, lahko je to posledica staranja. Mogoče bi glede na leta peljala psičko na en tak čisto preventivni pregled, pa povprašaš še o tem. Seveda, ko se ne bo gonila.

Yo_, najlepša hvala ti za odgovor!!

Zanima me, če ima psička po sterilizaciji še vedno menstruacijo?
Hvala vam za odgovor!

Ne, odstranijo ji jajčnike.

Psice nikoli nimajo menstruacije – ne pred, ne po sterilizaciji.

New Report

Close