Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja prurigo infantum

prurigo infantum

Lepo prosim za razlago diagnoze prurigo infantum !
Hvala on lp Vida

Prurigo infantum včasih označujemo še z drugimi diagnozami:
Prurigo Simplex Acuta Infantum
Strophulus Infantum
Urticaria Papulosa Infantum
Lichen Simplex Acutus
Lichen Urticatus

Gre za bolezen kože, ki se pojavlja zlasti pri majhnih otrocih – najpogosteje pozno spomladi in poleti. Zanjo je značilen pojav izjemno srbečih papul (kožne spremembe, dvignjene nad nivo kože), lahko pa tudi mehurčkov. Iz kožnih sprememb se lahko razvijejo tudi mehurji. Kožne spremembe se pojavljajo v skupkih in zagonih. Ker se otrok močno praska, lahko pride so sekundarne okužbe z bakterijami.
Tovrstne kožne spremembe so lahko povezane s preobčutljivostnimi reakcijami na pike insektov (muhe, mravlje, komarji…). Drugi avtorji jih povezujejo s preobčutljivostnimi reakcijami na nekatere vrste hrane: npr. čokolado, sadje, ipd.

Pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Draga g. Nina !
Iz Vaše razlage sem prišla do spoznanja, da bi lahko bila to prava diagnoza za našo punčko, štiriletno, za katero se že tri leta bojujemo zaradi srbeža in poškodovane kože.Ogledala sem si tudi slike
http://www.mf.uni-lj.si/mmd/derma/slo/sz-20/sldr00103.html, ki bi popolnoma odgovarjala izgledu naše punčke. Čudi me, da bi zdravniki ne mogli postaviti prave diagnoze. Motali smo se le okoli alergije na arašide in krišino, uvajali razno razne diete in mazali s kortikosteroidi, ki pa niso pomagali ali pa samo trenutno. Če se postavi oziroma ugotovi je že polovico ozdravljeno.Gospa Nina katero pot nam od tu naprej svetujete ?
Za odgovor že vnaprej hvala in ga težko pričakujem.
Lp Vida

Spoštovana Vida!
Bojim se, da vas bo (tudi) moj odgovor razočaral. Najtežje izmed vsega je namreč najti vzrok za preobčutljivost. Vse ostalo: papule, mehurčki, bule, ipd. so le posledica preobčutljivosti na ???
Seveda potem zadevo zakomplicirajo mikroorganizmi, ki si jih oseba ob hudem srbežu vnese v poškodovano kožo in lahko vidimo prav vznemirljive kožne spremembe.
Kako v naprej?
Iskati vzroke:
– živila: poskušamo z izključevanjem: čokolade, koščičastega sadja, …., drugim možnim alergenom,
– piki: izogibanje pikom (zvečer obvezno dolgi rokavi in dolge hlačnice, lahka oblačila, uporaba repelentov – ki pa so lahko spet vzrok preobčutljivosti,
– stalna uporaba antialergika ob srbenju (antihistaminika), ki pa vam ga mora prepisati zdravnik
– preprečevanje okužb razpraskanin: čiščenje kože, stalen nadzor nad umivanjem rok, zelo kratko pristriženi nohti….
– iskanje drugih vzrokov: kje se giba otrok, ali prihaja v stik s kakšnimi travami, rastlinami, ….
– vprašati se moramo tudi, kakšno je naše okolje, katera čistilna sredstva uporabljamo, pa praške, mehčalce, detergenje, deodorante, kakšno pohištvo imamo, ….

Pa kljub vsemu: včasih pomagajo le antihistaminiki in kortikosteroidi. Eden najpomembnejših dejavnikov pa je čas…
Pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close