Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija prstki, fluor

prstki, fluor

Spoštovani,
tudi z moje strani hvala za te strani nasvetov, ki jih še kako rada prebiram. Kratki in jedrnati odgovori, ključna vprašanja in ima človek do učenja več veselja kot s prebiranjem debelih knjig o negi otroka. Imam pa tudi sama dve krajši vprašanji:
– pri pregledu ob starosti 6 mesecev še nisem bila pozorna na sinove prstke, saj je bil vedno v nogavičkah, in sicer na nogicah. Ne-le, da ima pokrčene tudi ko je bos; četudi mu jih v igri stegnem, jih krčevito vleče nazaj. Bolj me pa skrbi tole: sredinski prst na obeh nogicah ima nižje od ostalih prstkov, tako na obeh nogicah niso prstki v ravni vrsti, temveč gor-dol pokrčeni v “pešico”. Ali bi morala ukrepati ali pa se bodo prstki poravnali v ravno vrsto, ko bo začel hoditi? Naj počakam naslednji pregled pri pediatru, ki bo čez 2 meseca, ali pa je nujno kakšno razgibavanje, vaje ipd.?
– z jemanjem Fluonatrila pri 6 mesecih nisem začela, ker je enostavno naslednji dan preveč polival/bruhal in sem to povezala z jemanjem teh tabletk. Nekje sem sedaj prebrala, da je prepovedano jemanje tabletk skupaj z mlečnim obrokom ali po njem. Je to res? v navodilih namreč to ni omenjeno. Kako je najbolje dajati tabletke otroku (sedaj bi poskusno pričela), se smejo dajati v istem obroku kot vitamin D3 (ga dajem z večerno žitno-mlečno kašico)?
Najlepša hvala za odgovor ter lep pozdrav!

Pozdravljeni mariborski pikec,
glede prstkov na nogah bi rekla, da je potrebno pregledati, saj je to dejansko podobno temu, da otrok ne odpre pesti na rokicah. Tudi na nogicah namreč imamo oprijemalni refleks. Ampak, kot sem rekla, je treba videt. Tudi to, da prstki niso v liniji kaže na to, da jih stalno drži pokrčene.

Ni znano, da bi terapevtske doze (torej pri vašem otroku 1 tabletka 0,25) Fluonatrila povzročile slabost, bruhanje (polivanje) ali drisko. To so znaki pri večkrat predoziranem vnosu.
Res sem pa v nekem odgovoru zdravnika nekje našla, da Fluonatril ne sme priti v stik z mlekom. Tega zapisa v deklaraciji zdravila (Belupo) ni. Le previdnostni ukrep pri sočasnem jemanju kalcijevih preparatov, vendar mleko pač ni kalcijev preparat.
Edina zveza med mlekom in Fluonatrilom je ta, da pri zaužitju večjega števila tablet, kot bi smeli, moramo piti mleko ali antacide (Rupurut ali Talcit, npr.). Tabletko Fluonatrila je najbolje dati zvečer, da se topi v ustih in je ne smemo poplakniti s tekočino, da bi bila čimdlje v stiku z zobmi. Vitamin D3 bi morda raje dajali zjutraj.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close