Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Prsti na rokah

Prsti na rokah

Spoštovani dr. Pirnat!

Začetek letošnjega leta sem po vašem nasvetu (hipotiroza, Hashimoto), prešla iz Euthyrox-a 100, na 125. Počutje je neprimerno, veliko boljše, skrbi pa me, ker so mi ponovno pričeli nagajati prsti na rokah; ponoči mi namreč ponovno otrpnejo (občutek, kot bi otekli), ko pa malce potelovadim z dlanmi in prste par krat pokrčim, se stanje vrne v normalo.

Še eno težavo imam; namreč pridobivanje teže. Zaradi tega sem se držala ločenega načina prehranjevanja (hujšala nisem, sem pa kilažo vzdrževala). V zadnjih dveh mesecih sem dan po sadnem dnevu, že 2x imela hipoglikemijo in prvič skoraj zlezla skupaj ter končala na urgenci. Prejšnji teden sem stanje takoj prepoznala, pojedla malo čokolade in urgenca se ni ponovila… Kaj mi priporočate v zvezi s tem, ker očitno sadni dnevi niso zame.

Začetek januarja ste mi rekli, naj grem čez 3 mesece na kontrolo TSH-ja. Ali je mogoče, da se je stanje po dvigu doze Euthyroxa že ustalilo in bi šla na kontrolo že prej?

Spoštovani!

Hipoglikemija pomeni znižane vrednosti krvnega sladkorja ( pod 2,5-2,8 mmol/l za moške in pod 1,9-2,2 mmol/l za ženske. Spontane hipoglikemije (znižane vrednosti glukoze, ki niso posledica jemanje zdravil, ki znižujejo krvni sladkor ) je potrebno dodatno opredeliti. Važno je kdaj se hipoglikemija pojavi. Ločimo t.i. posprandialno hipoglikemjo, ki se pojavi po obroku hrane in hipoglikemijo na tešče, ki se pojavi več ur po zaužitju hrane. Če se bodo pra vas hipoglikemije kljub “sadnim dnem” še pojavljale, priporočam obisk pri endokrinologu, ki bo opravil dodatne preiskave.
Raven ščitmničnih hormonov se po spremembi substitucijske terapije stabilizira šele po par tednih, zato kontrola TSH prej kot šest tednov po spremembi terapije ni smiselna.

Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close