Pršice
Alergeni so iztrebki pršic in se uničijo pri pranju na 95 stopinjah celzije in zmrzovanju pod 0 stopinj. Čisto se jih ne boš nikoli znebila, saj se pršice hranijo s človeško odmrlo kožo, ki pa veš je povsod kjer se gibamo. Sama imam alergijo na pršice in tudi astmo, ki sem jo dobila zaradi alergije. Alergene lahko le zmanjšaš z sesanjem s sesalnikom s hepa filtrom, z posebno antialergijsko obleko za vzmetnico, z rednim čiščenjem sranovanja ter pranjem zaves tedensko, prav tako posteljnine. Če se le da kupi blazino in odejo, ki se pere na 95 stop.c., odstrani vse tepihe in zavese. Alergeni so večinoma na tekstilu.
Jaz sem prebrala (ne vem več kje) in razumela takole: alergeni so iztrebki pršic in se jih s pranjem (tudi pri pranju na 30 oz. 40 stopinj) odstrani iz posteljnine, obleke in igrač. Vendar pa pršice ostanejo žive in proizvajanje alergenov ni prekinjeno. Pršice so tiste, ki jih uniči šele pranje nad 60 stopinj, pranje z dodatkom Acarila (oprano ima zoprn vonj) ali zamrzovanje. Po zamrzovanju je potrebno le še pranje (dovolj so nizke temperature), ki mrtve pršice (zdaj se tkanin ne držijo več s kaveljčki na nožicah) in njihove iztrebke odstrani iz tkanine. Tak način odstranjevanja alergenov pršic iz tekstila je dolgotrajnejši, saj morajo pršice predmetno tkanino ponovno kolonizirati v večjem številu, preden njihovi iztrebki lahko alergiku spet povzročajo težave.
Naj še povem, da smo mi dosegli veliko zmanjšanje kožnega izpuščaja pri hčerki (problem je bil predvsem po nogah, zaradi žab, ki niso bile nikoli oprane nad 60 stopinj) z zamrzovanjem perila. Že dve leti in pol zamrzujemo vse hčerkino perilo (tudi plišaste igrače in odeje), ki ga ne smemo prati pri temperaturi nad 60 stopinj.
Je kdo uspel prebrati do konca 😉 ?
LP, Maja
Jaz sem prebrala do konca. Hvala za informacije.
Povej mi prosim, kako bi čimbolj odstranila pršice iz 200×180 cm velikega jogija? Kako bi ga lahko zamrznila? Moj mož je hud alergik, močno tudi na pršico.
Obstaja jogi, kjer se ta golazen ne zaredi? Kako izgleda antialergijska prevleka za jogi in kje se kupi?
Menda pršic ni le v vodnih jogijih – po drugi strani pa, voda vzame bioenergijo (npr. vodne žile pod točko kjer spiš kradejo energijo, zato slabo spimo in se slabo počutimo) in nekje sem ujela, da je učinek vodnega jogija tudi takšen.
Imate kakšen nasvet?
Hvala, LP, Ana
Baje energijo vzame le tekoča voda, v vodni postelji pa je stoječa in ni vodnih tokov, ki bi povzročale težave.
Sicer pa je čez vodno posteljo ravno tako prevleka, ki jo je treba prati (pa meni ne gre v stroj), nekako tako kot nadjogi.
Glede prevleke poišči v iskalniku, je en e-naslov, pa je stvar zeeeelo draga.
Mi smo kupili to prevleko za hčerko in za jogi 200×90 stane 25.000 SIT! Prevleka se 2 krat letno opere v pralnem stroju, vmes pa se obriše z vlažno krpo! Mislim da je to stvar, ki je res nujna pri alergikih na pršico čeprav je kar draga. Za nas pa smo kupili ležišče Dormeo, ki pa naj bi to prevleko že imel, vendar ni takšna tanka, ki bi jo lahko kar v pralnem stroju opral! Prevleko smo naročili kar na internetu in sicer firma INTERVENT, ki so nam jo priporočali zdravniki!
Jogi je poln pršic že po pol leta uporabe. Če je starejši od pet let naj bi ga zamenjali. Novejši jogi pa lahko posujete s posebnim prahom proti pršicam (Sanolabor), presesate in nanj navlečete prevleko proti pršicam. Hčerka, ki je med drugim alergična tudi na banano (navzkrižni alergen z lateksom) je pred dvemi leti dobila prvi veliki Jogi (antialergijski od Mebla, ne vsebuje lateksa, ampak sintetična polnila, pršicam neprijazna). Čez ta (precej drag) Jogi ima še prevleko proti pršicam. Posteljnino peremo na 65 stopinj (čeprav je omejitev 60 stopinj, a zihr je zihr), prevleko na pol leta na 90 stopinj, odejo in vzglavnik poleti vsak mesec na 90 stopinj, pozimi nekaj mesecev sploh ne (nočemo povečevati vlage v stanovanju, v sušilcu odeje žal ne morem posušiti). Bere se grozno veliko dela, a hčerka se zjutraj zbudi kot nova, izpuščaj se čez noč običajno umiri. Če bi imela posteljo polno pršic, bi bila verjetno zjutraj izpuščaj še hujši kot zvečer. Po moje se splača.
LP, Maja