prsa
Lep pozdrav!
Stara sem 23 let, imam pa težavo z oprsjem. Dojki imam nasplošno kar veliki in težki ter zelo občutljivi. Bolita me ob premikanju, ob dotiku, še posebej pa sta občutljivi, če sem brez nederčka (ponoči). Ves čas me pesti strah, da je kaj hujšega. Da bi pa zatipala kakšno zatrdlino je pa zelo težko, saj sta tako boleči, da se jih ne upam preveč pritisniti. Kaj lahko storim, saj mi mamografijo zaradi starosti ne priporočajo. Te težave imam pa že kar nekaj let.
Pa še bolj estetsko vprašanje; kaj storiti, saj je leva dojka opazno mnogo večja od desne?
Zahvaljujem se vam za odgovor in vas lepo pozdravljam!
Draga Mirta,
Če imate zaradi velikih dojk morda celo ortopedske težave, bolečine v križu, je to medicinska indikacija za zmanjševalno operacijo dojk, ki jo opravijo plastični kirurgi. To, da je ena dojka menjša od druge ni tako redko in predstavlja razlog za operacijo le, kadar gre za resnično veliko razliko, recimo da bi bila ena pol manjša od druge.
Boleče dojke praviloma niso nevarne, predvsem ne, kadar bolita obe in povrh že zelo dolgo časa. Pojavu rečemo mastodinija, običajno pa pomaga monofazna oralna hormonska kontracepcija. Svetujem, da obiščete ginekologa, da vam pomaga odpraviti bolečine v dojkah oziroma, da se pogovorite s svojim osebnim zdravnikom in ga poprosite za ustrezno napotitev k specijalistu k plastičnemu kirurgu, če gre za res obilne dojke.
Pozdravljeni ponovno!
Glede oralne hormonske kontracepcije. Sedaj imam Stediril M, pred časom sem imela Stediril D in Cilest, vendar je bil učinek isti, oz.so me dojke še vedno bolele. Sicer te tableti niso bili namenjeni ravno za to ampak za druge težave. Čez dober teden pa bom po vsej verjetnosti te Stediril morala zamenjati za Diane 35. Mislite,da bo ta terapija, ki jo že imam kaj pomagala?
Torej se ne rabim bati kaj hujšega? Tudi zaradi same teže ne? (glede na to da so težje ali je večja možnost za obolenja?)
Ponovno se vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam!
P.S.: Nekaj najboljšega ste oz. so “pogruntali” tisti, ki so odprli te strani. Vi, ki nam takole pomagate, pa si zaslužite posebne pohvale.
Draga Mirta,
Statistično gledano je nekoliko večja možnost za kasnejše odkritje raka na velikih kot na majhnih dojkah, predvsem zaradi slabše možnosti zatipanja majhne zatrdline, vendar velikost dojk ne vpliva na statistično verjetnost “pojava raka v dojkah”. Če se boste navadili sami opazovati svoje dojke in jih boste redno po vsaki menstruaciji pretipali po navodilih Društva za boj proti raku, potem boste zelo verjetno znali oceniti, katera zatrdlina je nastala na novo in raste ter katere zatrdline so stare in ne rastejo. Prav tako boste opazili morebitne nepravilnosti na površini kože in bradavic na dojkah. Preberite si torej brošurico, ki je dostopna na vseh Centrih za bolezni dojk.
Kar zadeva zamenjavo tabletk pa ne vem, kakšen učinek bodo imele konkretno pri vas na bolečino v dojkah. Počakajte nekaj mesecev.