prozac
Prozac mi je zelo olajšal moje težave, V času leta in pol sem doživela zelo težke stvari, tako, da sem bila popolnoma strta. Po tem zdravilu sem se počasi začela pobirati. Prozac pomaga izboljšati razpoloženje. Nisem bila živčna, ampak sem bila popolnoma brez volje.
Če boste prebrali priložen opis delovanja zdravila in tudi stranske učinke, boste videli, da zdravilo ni tako nedolžno. Morda bi bilo dobro, da se posvetujete s svojo zdravnico.
Tudi jaz sem ga jemala, vendar samo en teden, ker sem imela take stranske učinka, da ni bilo za “zdržat” (bruhala cele dneve, slabost) tako da sem ga morala nehati jemati. Sicer je pa odvisno od posameznika, kako bo na njega reagiral in je za vse antidepresive značilno, da se na začetku malo slabše počutiš, učinek pa se ne pokaže prej kot v treh tednih, pri meni, ki sedaj jemljem drug antidepresiv, se je učinek pokazal šele po 2 mesecih, tako daje potrebno vztrajati.
Lp,
Katja
Treba bo vztrajati. Najpogostejša napaka je menjavanje antidepresivov v fazi, ko sploh še niso prijeli. Včasih je treba počakati na poln učinek celo mesec ali dva. Zdravilo večina zelo pohvali in so zadovoljni z njim, včasih pa ga je potrebno menjati za razloge, ki ste jih navedli. Lahko opažate suha usta (pijte zadosti tekočine) in pa pogosto tiste, ki ga jemljejo, muči zaprtje (kot pri vseh antidepresivih). Zato vam priporočam, da se začnete hraniti s prehrano, bogato z vlakninami (polnozrnat kruh, solata ipd.). Če imate sploh zdaj kaj apetita, sicer pa bo že bolje, ampak počakati je treba. Žal to ni antibiotik, ki bi prijel od danes na jutri. Antidepresivi so načeloma varna zdravila in jim lahko zaupate. Stranske učinke, tudi precej hude, ima pa vsaka arcnija, tudi aspirin. Pa ni treba brati vnaprej, kaj se vam lahko zgodi, ker lahko to učinkuje psihološko negativno in ste usmerjeni samo v to, da opažate, katere vse stranske učinke imate. Želim vam, da v vaše življenje kmalu posije sonce.
perzefona nima čisto prav. prozac lahko fino pomaga, da človek malo razčisti in da se novi vzorec vedenja utrdi (npr. pri bulimiji – preprečuje željo po najedanju in bruhanju). res pa je, da mora človek malo delati sam s sabo, ne samo čakat, da vse naredijo arcnije. te (v tem primeru prozac) samo pomagajo, da to lažje storiš.