Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Težave in bolečine v hrbtenici Protruzija diska L4/L5 in mravljinčenje

Protruzija diska L4/L5 in mravljinčenje

Spoštovani,

sem študentka, stara 22 let. Oktobra 2019 sem si v fitnesu poškodovala hrbtenico, ker sem dvignila preveliko težo. Junija 2020 sem imela MR ledvene hrbtenice, katera je pokazala na zmerno protruzijo diska L4/L5, ki malce draži živec na levi strani, ni pa znakov utesnitve. Bolečin ne občutim vedno, običajno le, kadar se upognem v ledvenem delu hrbtenice (občutek, kot da me za sekundo nekaj uščipne). Bolečina se ne širi v glutealni predel ali po nogi (razen, če bi cel dan sedela za mizo zaradi študija). Bolečine so na levi strani hrbtenice. Leto po poškodbi (konec oktobra 2020) sem v levi nogi dobila neprijeten občutek v palčni kepi in v prvih dveh prstih, kot nekakšno mravljinčenje ali utesnjenost. Občasno se mi zdi, da je omenjeni predel hladen, čeprav na dotik ni. Mravljince čutim tudi na medialni strani narta in v peti DESNE noge, kjer pa naj ne bi imela, glede na MR, težav s hrbtenico. Mesec nazaj sem bila pri nevrologinji, katera mi je naredila klinični pregled in razen nekoliko bolj odzivnih miotatičnih refleksov, ni abnormalnosti (tudi Lasegue je na obeh straneh negativen). Pred vsemi težavami sem bila vedno zdrava, nikoli nisem občutila nobenih bolečin. Ko so se mi začele pojavljati bolečine v križu, se mi je zelo poslabšalo tudi psihično stanje (imam diagnosticirano anksioznost in depresijo). Opazim, da če se zamotim ali sem v dobri družbi, mravljincev ni. Čim začnem o tem razmišljati, pa se pojavijo. Težave s stopali so se pojavile iz nič, kot bi rekli z danes na jutri. Nevrologinja me je napotila še na MR glave, da se izključi morebitna MS. Vsak dan sem panična, kaj mi je, iščem po Googlu možne odgovore na moje težave. Osebna zdravnica mi je rekla, da gre za nevropatsko bolečino, čeprav je klinično nevrološki status BP. Druga zdravnica družinske medicine mi je rekla, da nimam nevropatije, saj nimam poškodbe živcev, tudi MR je pokazala, da mi protruzija živec le draži (alkohola ne pijem, nisem diabetik, kri je super, ščitnica mi deluje BP, tudi nikoli nisem imela kakšne prometne nesreče, nikoli se nisem zdravila s kemoterapijo). Vsak dan bolj me skrbi, da imam res nevropatijo. Zanima me, glede na napisano, kaj Vi menite, ali gre res za kakšno izmed nevropatij oziroma od česa mislite, po moji izpovedi, da bi se to pojavljalo. Naj dodam še, da me je dva meseca po poškodbi hrbtenice na desni strani pri lopatici začelo mravljinčiti, tudi iz nobenega znanega razloga. Nevrologinja je mnenja, da gre verjetno za psihični izvor, mi je pa nekaj dni nazaj moj psihiater rekel, da to ni psihično, da se nobena stvar na telesu ne kaže zaradi stiske v naši psihi (s čimer se osebno ne strinjam). Upam, da mi boste lahko odgovorili na mojo težavo oziroma mi svetovali.

Že vnaprej se Vam iskreno zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam, Neža

Spoštovani!
Po mojem mnenju težave izvirajo iz ledvene hrbtenice, ker so se začele po tem dvigu v fitnesu in tudi protruzija lahko dela take težave, moral bi videti MR posnetke, včasih je na sliki hujše kot napišejo. Lahko pridete tudi k meni na posvet. Definitnivno bi pa svetoval ponovitev MR preiskave, da se nato primerjata obe sliki. Lahko se je protruzija tudi poslabšala.
Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close