Najdi forum

Protruzija diska

Pozdravljeni!

Za informacijo – rahla centralna protruzija L5-S1 brez direktnega stika ali utesnitve zivcev, ampak tudi z dvema razpokama anulusa intraforaminalno. Imam bilateralni išias. S tem se ubadam ze 2 meseca. Ortoped mi je pojasnil, da je krivec mojega isiasa vnetje zaradi teh dveh razpok in ne same protruzije. Prav tako je omenil, da operativno ni 0 za naredit , da bi lahko eventualno samo naredili protibolecinsko blokado, ce bi bile bolecine toliko hude.

 

Čas, ko je moj išias najmanj izražen, je, ko ležim na hrbtu z dvignjenimi nogami (blazine pod koleni). Vendar pa se bojim, da sem preveč v tem položaju. Hodim po stanovanju, grem na tri sprehode po 10-15min, vendar preostali čas preživim na talni podlogi ali v postelji z dvignjenimi nogami, kot sem omenil. Zaradi vsega tega sem razvil bolečine v zgornjem delu hrbta (še posebej, ko sem preizkušal novo vzmetnico, ki je bila pretrda za moj zgornji del hrbta, popolna pa za ledveni del) in bolečine v vratu (preizkusil sem različne vzglavnike, vendar nič več ne pomaga).

 

Začel sem delati nekaj vaj z uporom za zgornji del hrbta, da bi poskušal ponovno okrepiti ta del – z elastiko.

 

Ker so minilo ze skoraj trije meseci, vmes se je stanje z isiasom zacelo izboljsevat, zacel sem delati s kineziologom, ampak sem sedaj po dolocenih raztegih spet dozivel poslabsanje simptomov. Razumem tudi, da pot ni linearna.

 

Vprasanja, ki jih imam:

– ali prevec lezim na dan in s tem poslabsujem nasplosno stanje? Kako se ponavadi to svetuje ljudem, ki imajo podobno stanje?

– ali dejansko s temi treningi poslabsujem stanje in raztegovanjem?

– kaksna je prognoza za moje stanje? Po spletu sem zasledil da te razpokr trajajo po eno leto plus da zacelijo, ce sploh zacelijo. Ampak da postanejo asimptomatske 3-6 mesecev nekje. Lahko naredim se kaj druga?

– stabilizacijske vaje delam ze zadnji mesec, pred vsem tem sem pa ogromno vec hodil na daljse sprehode, ampak je takrat bilo bolj mravljincenje v stopalih, ki se je potem zacelo pomikat navzgor( pa spet navzdol pa spet navzgor, dokler se ni leva noga skoraj ze stabilizirala, ampak sedaj je spet malo slabse, desna pa je itak nasploh slabse.

– fizioterapije so mi dejansko stanje malo poslabsale – bilo je nekaj tudi manualne manipulacije

 

ne vem vec ce sem na pravi poti ali ne, in vse skupaj je mentalno zelo naporno, razvil sem ogromno tesnobe in tudi rahle depresije, ker se mi ne zdi konca, kar vem da tudu vpliva na vse skupaj.

 

Lepo vas prosim za odgovore in se vnaprej zahvaljujem! —

Spoštovani!

Moral bi videti MR posnetke za  dokončno mnenje in natančne odgovore, ker moram videti, koliko je ploščica zunaj. Tako da bodo odgovori bolj orientacijski (glede na izvid MR operacija verjetno res ni potrebna):

– ali prevec lezim na dan in s tem poslabsujem nasplosno stanje? Kako se ponavadi to svetuje ljudem, ki imajo podobno stanje? – ni treba preveč ležati, svetuje se kar dosti aktivnosti

– ali dejansko s temi treningi poslabsujem stanje in raztegovanjem? – s pravilnimi treningi si načeloma ne bi smeli poslabšati stanja

– kaksna je prognoza za moje stanje? Po spletu sem zasledil da te razpokr trajajo po eno leto plus da zacelijo, ce sploh zacelijo. Ampak da postanejo asimptomatske 3-6 mesecev nekje. Lahko naredim se kaj druga? – to se ponavadi ne operira, razpoke se redko zacelijo, vendar ne delajo težav oziroma se težave sčasoma umirijo, traja pa lahko kar dolgo časa

– stabilizacijske vaje delam ze zadnji mesec, pred vsem tem sem pa ogromno vec hodil na daljse sprehode, ampak je takrat bilo bolj mravljincenje v stopalih, ki se je potem zacelo pomikat navzgor( pa spet navzdol pa spet navzgor, dokler se ni leva noga skoraj ze stabilizirala, ampak sedaj je spet malo slabse, desna pa je itak nasploh slabse. – po vajah in FTH se stanje lahko prehodno poslabša, nato pa kasneje izboljša

– fizioterapije so mi dejansko stanje malo poslabsale – bilo je nekaj tudi manualne manipulacije – to je lahko reakcija na FTH, potrebno je počakati na dolgotrajni učinek.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close