Protrombocijski čas
Pozdravljeni!
Hčerka (5 let) bi morala iti na operacijo žrelnice. Konec novembra je bila operacija prestavljena, ker je izvid krvi pokazal povišan čas krvavitve. Novi datum operacije je v ponedeljek. V četrtek smo ponovno dali kri in danes dobili vse izvide. Kolikor sem gledala rezultate so vsi v okvirih referenčnih vrednosti, le pri protrombocijskem času je rezultat “nad 1”. Sedaj me zanima, če je ta protrombocijski čas isto kot povišan čas krvavitve? Ali bo operacija spet odpovedana?
A mi lahko poveste kaj več o povišanem času krvavitve (zakaj do njega pride, na kaj lahko kaže, koliko je pomemben za zdravje)? Zakaj se ji to v dveh mesecih ni popravilo?
Hvaležna bom za vsako pojasnilo,še posebej, ker mi danes v ZD tega nihče ni mogel razložiti, hčerko pa bi radi pripravili na ponedeljkov odhod v bolnico (če naj bi šla) oz. je ne bi radi po nepotrebnem vznemirjali (če bo operacija prestavljena).
Hvala.
Pozdravljeni, Nuša1,
podaljšan protrombinski čas pomeni res podaljšan čas krvavitve. Protrombinski čas spada med teste koagulacije (strjevanja krvi), kar ima seveda pri operacijah velik pomen.
Do podaljšanja protrombinskega časa pride zaradi:
• uporabe antibiotične terapije, ki uniči bakterijsko floro in posledično
zmanjša produkcijo vitamina K,
• holestaze in posledične malabsorbcije vitamina K,
• nezadostne sinteze koagulacijskih faktorjev pri hudi akutni ali kronični
hepatocelularni poškodbi,
• uporabe antikoagulacijske terapije:
– warfain npr.
Protrombinski čas (PČ) ali Quickov test, za katerega bi bilo ustreznejše ime tromboplastinski čas, je hiter in enostaven test za ugotavljanje napak v zunanji in skupni poti koagulacije. Rezultat testa je izračunana vrednost INR. Pri izračunu je upoštevana aktivnost tkivnega tromboplastina (faktorja III), ki ga dodajamo skupno s kalcijevimi ioni v plazmo preiskovanca.
INR = Internetional Normalized Ratio ali mednarodno umerjeno razmerje
Referenčne vrednosti za INR: 0,7–1,2
Če bo kirurg presodil, da je INR protrombinski čas za operacijo predolg, priporočam pregled v hematološki ambulanti pediatrične klinike, kjer bi po pregledu pediater tudi priporolil operacijo, ne glede na PTČ (ker bodo naredili tudi ostale teste hemostaze),.
lp
Tanč