Protibolečinska terapija in terapija proti slabosti
Pozdravljeni! Pišem v imenu celotne družine. Začel bom z orisom celotne zgodbe. Mojemu dedku so v sredini marca 2015, postavili diagnozo rak pankreasa (trebušne slinavke). diagnoza je bila odkrita skoraj 5 mescev po začetku težav in dedek je imel že hude bolečine. Zdravljenje s kemoterapijo se izvaja na 14 dni (Gemzar, in še eden kemoterapevtik katerega imena se ne spomnim, začne se na črko a). Kot sem že omenil je imel hude bolečine ob postavljeni diagnozi zato dobiva protibolečinske obliže Durogesic 75mg/h transdermalni obliži ter Sevredol 20mg filmsko obložene tablete na 6h. Problem nastane zaradi tega, ker odkar je na protibolečinski terapiji se mu veš čas rahlo vrti, pravi da čuti nek pritisk v glavo (pravi, da to ni bolečina in da tega drugače ne zna opredeliti), na trenutke je zmeden (pozablja). Problem je ta, da te omenjene težave zdravnikov žal nič kaj prida ne zanimajo… Kemoterapijo sicer prenaša za moje pojme odlično do sedaj je po 4 ciklih kemoterapije bruhal le po dveh, pa še to ne več kot enkrat dnevno… Problem so te slabosti, ki mu jih povzroča protibolečinsko zdravljenje… Njegov onkolog pravi, da je edino pomembno, da ne čuti bolečin… Še bolj smo bili razočarani nad zdravnico iz paleative, ki je lahko rekla, da si lahko sam zniža odmerek brez priporočila oz. nasveta kako… Žal sta dedek in babica sama zmanjšala odmerek (midva z mamo meniva, da sta ga za preveliko količino, in sicer iz 4 tablet Sevredola na dan sta presedlala na 2 tableti Sevredola na dan (12h/1 tbl.) in seveda so se bolečine znova pojavile, dozo pa ju je sedaj seveda strah spreminjati… Proti slabosti sicer dobiva tablete Reglan, ki mu kot opravi ne pomagajo… Dobil je tudi kapljice Haldol, ki pa jih (je zelo trmasta, a tudi težka in nezaupljiva oseba) ne želi jemati, ker v navodilih piše, da so antipsihotik in niti z eno besedo ni omenjeno, da so namenjene blaženju slabosti… Zanimajo me predvsem vaše izkušnje s protibolečinsko terapijo ter zdravili proti slabosti (njegov onkolog trdi, da so navoljo le kapljice ali Reglan…, čeprav na eni izmed kemoterapij njegovega onkologa ni bilo in je neka onkologinja rekla, da je v Sloveniji veliko zdravil proti slabosti, vendar naj še enkrat poiskusi z Reglanom…). Torej zanimajo me vaše izkušnje in nasveti. Naj omenim še, da ima dokaj dober apetit, da smo ga kljub zgoraj navedenim težavam prepričali, da gre z babico vsak dan za 20 minut na kratek sprehod, da ostane v kondiciji… Prav tako deluje tudi izgleda veliko bolje kot je ob postavitvi diagnoze (nehal je hujšati, ne več tako bled,…). Vseeno pa so te težave zanj zelo neprijetne in se jih nikakor ne more znebiti… Že vnaprej hvala za odgovore!