Najdi forum

Proteza

Ne vem,zakaj ni prišlo prešnje sporočilo do vas?Namreč spraševal se ,zakaj mi ne morejo narediti spodnje proteze,ki bi jo lahko uporabljal za govor in jelo.Izgovor zobozdravnika,de imam neprimerno čeljust,ne more držati, če sem pa pred to novo imel staro,ki je razmeroma dobro delovala.Vendar zaradi precejšnje starosti jo nisem mogel več uporabljati.
Sprašujem:ali je kje v Ljubljani moč priti do zobozdravnika,ki bi mi lahko naredil tako protezo,ki bi bila res uporabna.Ker sem star skoraj osemdest let,mi bi bila zelo dobrodošla.
Lep pozdrav!

Spoštovani gospod Rudi,

najprej naj se opravičimo za zamudo, kar velja tudi za vse druga sporočila. Imeli smo nam,reč tehnične težave z računalnikom, tako da ni bilo mogoče odgovarjati na vsa vprašanja. Vprašanja se tudi ne pojavijo takoj na forumu, kar je stvar zasnove samega foruma.
Sedaj pa k vašemu problemu. Le ta ni majhen. Če nosite protezo že 30 let vam moram povedati da se s časom izrabijo tudi dlesni. Priporočljivo je, tudi če nimate zob, opravljati letne kontrole( vsaj 1x na leto) zaradi remodelacije proteze( dodajanja akrilata pod protezo) in menjati protezo vsakih 6 do 8 let. Stabilnost vaše spodnje proteze je pogojena z naslednjimi dejavniki
-velikosti dlesni
-globina proteze
-pa tudi kvaliteta sline
V kolikor je proteza pregloboka, mišice jezika in obraza, lahko dvignejo protezo in zaradi tega proteza ni stabilna. V kolikor je dlesen neprimerna za nošenje navadne proteze, priporočamo tudi možnost vstavitve implantatov v spodnji čeljusti( minimalno dveh) kar vam protezo zelo dobro retinira (utrdi). Obstajajo tudi možnosti poglobitve spodnje čeljusti, vestibuloplastika, kar se dela na naši stomatološki kliniki, kjer vam tudi priporočam da se oglasite in sicer na oddelku za protetiko. Za vse nadaljne informacije sem vam na voljo na forumu.

Lep pozdrav
dr. Hrvoje Korošec

New Report

Close