Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Zobna protetika Protetika in Alheimerjeva bolezen

Protetika in Alheimerjeva bolezen

Spoštovani,
moja mama, roj. 1941, ima Alzheimerjevo bolezen in zato živi v DSO. Od leta 2005 ima zgoraj totalno zobno protezo, spodaj pa zaht. delno zobno protezo z ul. ali več ko 10 el. Spodaj ima še tri svoje zobe s porcelanasto prevleko in kovinsko bazo – enostavno. Odkar je dementna, ni več sposobna sama skrbeti za ustno higieno, zato je imela marca hipertrofirano spodnjo dlesen. Pred nekaj meseci se je začela upirati odstranjevanju in vstavljanju spodnje proteze in ob odstranjevanju jokala. Decembra sem jo peljala k zobozdranici (spet je imela blažjo oliko hipertrofirane dlesni) in ta je povedala, da se zoba, na katera smo natikali spodnjo protezo, majeta in ju bo verjetno treba izpuliti. Ker je mama na stopnji majhnega otroka in se boji zobodravnika ter je vedno imela zelo nizek prag bolečine, je zobozdravnica predlagala, da samo izpopolnimo spodnjo protezo ter je ne delamo povsem na novo, ker mama toliko obiskov pri zobozdrvniku ne bi prenesla. Dali smo ji slikati spodnje zobe in 29. 1. naj bi jih po vsej vejetnosti izpulili, sedaj pa so me klicali iz doma, ker že 2 dni ne najdejo ne spodnje ne zgornje proteze. Moram omeniti, da ji spodnje proteze že od decembra ne vstavljamo več ter da se je mama v zadnjih dveh letih zredila za več kot 10 kil, kar bojda vpliva tudi na obliko dlesni. Prosila bi vas za nasvet, kaj storiti: če protez ne bodo našli, sem namreč v dilemi, ali naj ji izpulimo edine tri zobe – z njimi in kovinsko bazo ji zaenkrat še uspeva jesti nepasirano hrano. Po drugi strani pa se bojim, da bomo – če zob ne uredimo zdaj – zamudili zadnji vlak, ko je to še mogoče. Razen tega se bojim, da se ji ne bi z izpopolnjeno spodnjo protezo – če jo najdejo, seveda – kaj zgodilo (pri bolniki z demenco včasih pride do zadušitve).
Pa še eno vprašanje – mama je do nedavnega živela v Mariboru, sedaj pa biva v Ljubljani – ali mi lahko svetujete kakšno institucijo (ali strokovnjaka), ki ima dosti izkušenj s protetiko oziroma stomatologijo pri bolnikih z demenco.
Lep pozdrav,
staragarda

Pozdravljeni,

vsak zob v ustih vaše mame je zlata vreden. Pred odstranitvijo zob, bi bilo morda vredno poizkusiti te zobe parodontalno zdraviti in prositi sestro, ki skrbi za vašo mamo, da ji čim bolj temeljito opere zobe. Verjetno bo mama potrebovala vsaj zgornjo novo protezo, če je res ne nosi, ker ji ta ne paše več dobro. Verjamem, da je situacija zelo težka – mama zavrača posege, higiena je slaba; morda tudi proteze ne nosi, ker jih ne prenaša več.
Svetovala bi vam zobozdravnika, ki bo imel potrpljenje in dovolj empatije, da bo uspel narediti nekaj, kar bo tudi za vašo mamo sprejemljivo.
Vso srečo in lep pozdrav,
Andreja

New Report

Close