Protetika
Spoštovani,
bila sem pri zobozdravniku, popravil mi je kar sem imela, izpuliti pa mi je moral na levi strani zgoraj štirico. Predlagal mi je neke rešitve, ampak je sedaj na dopustu, jaz pa imam še nekaj vprašanj:
1. zobni mostiček: kako dolgo približno drži zobni mostiček? Ali je po dotrajanju prvega možno na ista zbrušena zoba narediti novega oziroma za kaj sta potem zbrušena zoba še uporabna (kakšna krona ali kaj)?
2. Implantant: ali je bolje, da si dam vsaditi implantant? Je na mesto, kjer bi bil zobni mostiček, čez leta možno vsaditi implantant?
Doba implantanta je baje približno 10 let – kaj pa potem? Se vsadi nov?
Kaj mi vi priporočate – mostiček ali implantant? Stara sem 41 let in sem zdrava.
Hvala za odgovore.
Spoštovana Karina,
pri mostičku morate vedeti, da se obrusita oba sosednja zoba, kar vzbuja pomislek, če sta zoba zdrava in brez plombe. Z brušenjem zobe namreč nepopravljivo spremenimo. Ko je mostiček dotrajan, se g lahko zamenja in ponovno uporabi obsoječe nosilce, če so primerni.
Pri implantatu “odpade” brušenje sosednjih zob, saj vsadek sam nosi prevleko. Izdelava implanatata je možna tudi kasneje – ne vidim pa smisla, da najprej naredite mostiček in s tem obrusite sosednje zobe, kasneje pa implantat, saj s tem ne ohranite sosedov.
Osebno vam najprej svetujem implantat, ker s tem manj “poškodujemo” sosednje zobe, vi sami pa najbolj veste, katera od rešitev je za vas tudi finančno primernejša.