Najdi forum

protest YHD

Minilo je skoraj dva meseca, od kar smo jasno postavili zahteve o pojasnitvi delovanja in razdeljevanja sredstev FIHO, diskriminatornem in nelegitimnem ustanavljanju Nacionalnega sveta invalidskih organizacij (NSIOS), nekorektni izpeljavi postopkov izbire kandidatov za Svet vlade za invalide in samovolji ter aroganci funkcionarjev v SIOS, ki manipulirajo s svojim članstvom, mediji ter širšo javnostjo. 3.4.2005 smo na odgovorne posameznike in institucije v RS naslovili javno pismo, na katero pa nismo dobili nobenega odgovora in konkretnega odziva.

Paradni konj predvolilnega boja sedanje vlade, kot se dobro spominjamo, je bil boj proti korupciji in nenamenski porabi javnih sredstev, razbijanje različnih sistemskih in s časom pridobljenih monopolov ter smotrna in enakopravna poraba javnih financ. Vse to je zgodba okrog FIHO in SIOS; pa nič, nihče se prav močno ne vznemirja in vsi se izmikajo odgovornosti. Ena poslanska skupina se sklicuje na drugo, opozicija se izgovarja na vlado, čeprav je nedavno dolgo vladala sama, vlada pa odločno in urgentno sprejema druge odločitve in zakone. Videli smo, v primeru Zakona RTV in Vojnih dodatkih, kako hitro se lahko spreminjajo zelo pomembni zakoni, dodajajo ali odvzemajo amandmaji, le če obstaja realen interes in volja.

Zato ne pristajamo, da se zadeva FIHO prestavlja z dnevnega reda oz. se jo na dnevni red niti ne uvrsti. Ne pristajamo na izgovore, da je to stvar med invalidi ali zgolj invalidov in naj jo kar sami razrešijo. Ne, to je stvar vseh nas ali, če hočete tudi vas, ker govorimo in se borimo za vrednote ter temeljne pravice, ki zadevajo vsa človeška bitja, v kolikor smo hendikepirani že po svojem bistvu.

V tem času smo izvedeli tudi nove podrobnosti. 450.000.000 sit, ki jih je komisija FIHO brez pojasnil in proti vsem lastnim pravilom ter prioriteam dodelila Zvezi paraplegikov Slovenije, je samo kaplja v morje v investiciji Pacug. Zveza paraplegikov hoče tudi v letošnjem proračunu v ta namen dobiti dodatna sredstva. Glavni argument te investicije je že od vsega začetka ta, da jim je hrvaška vojska objekte, namenjene rehabilitaciji paraplegikov v Novigradu, naselila z begunci in le ti naj bi te objekte povsem uničili. Kar pa je seveda debela in zvita laž, saj njihovih zgodbic in stokanja nihče ni preveril, ali pa so se nekateri pretvarjali, da vanje verjamejo, ker so od tega tudi imeli koristi. Vsa ta leta je namreč Zveza paraplegikov izvajala rehabilitacijo tudi v objektih v Novigradu, kar govori o tem, da so le ti v dovolj dobrem stanju glede na to, da se za izvajanje rehabilitacije pridobi koncesijo s strani ZZZS in mora izvajalec jamčiti za dovolj kakovostno izvajanje storitev, ki jih plačuje ZZZS. Tudi letos lahko člani Zveze paraplegikov izbirajo med rehabilitacijo v zdravilišču Laško, Čatež ali Pineta (Novigrad). Skoraj neverjetno se nam zdi, da se nemoteno, nenadzorovano in nezakonito izvajajo takšni posli in transakcije v škodo vseh davkoplačevalcev in invalidov, da se javna sredstva tako nenamensko troši, pardon »investira«!

Mi pa se ne damo in smo odločni, da pridemo do pravičnejšega razdeljevanja sredstev, ki nam pripadajo za izvajanje Neodvisnega življenja in osebne asistence, zato bomo v četrtek, 12.5.2005 ob 11.30 uri pred Parlamentom organizirali protestni shod. Uporabniki, asistenti in drugi podporniki bomo zahtevali in ponavljali že tisočkrat povedano, obljubljeno, a še vedno neuresničeno. Sredstva FIHO se morajo namenjati programom, sredstva FIHO morajo priti do posameznikov, ki so jim ta sredstva bila namenjena.

Zato kličemo na odgovornost in ukrepanje vse poslanke in poslance v DZ, saj je ravno DZ tisti, ki je dolžan izvajati nadzor in namensko porabo sredstev, ki so bila izvzeta iz proračuna in namenjena invalidskim ter humanitarnim organizacijam za izvajanje programov. DZ potrjuje člane sveta FIHO oz. funkcionarje iz SIOS, DZ potrdi pravilnik in pravila, ki si jih v FIHO sami napišejo, DZ potrdi in sprejme vsakoletno poročilo o delovanju fundacije, ki ga prav tako napiše kar sam FIHO (tudi takrat, ko računsko sodišče izda negativno mnenje), DZ ne ukrepa kljub temu, da so v teh letih že bile obelodanjene številne afere in ugotovljene nepravilnosti akterjev FIHO. Iz vseh teh razlogov je jasno, da je DZ (v prejšnji in tej vladi) soodgovoren za nastalo situacijo, iz katere je več kot razvidno, da gre za nenamensko porabo javnih sredstev, predvsem pa nekontrolirano odtekanje sredstev v plače funkcionarjev in pol privatne ali namišljene investicije, od katerih nimajo invalidi nobenih koristi.

Pozivamo, da se nam pri protestu pridružijo tudi druge depriviligirane skupine in posamezniki, intelektualci, pesniki, pisatelji in drugi umetniki ter širša javnost, skratka vsi, ki zagovarjate pravico do neodvisnega življenja, samodeterminacijo, pravico do izbire in odločanja o svojem življenju, enakopravnost, nediskriminacijo in solidarnost.

Kot simbolni predmet protesta, smo si izbrali milo ali »žajfo«, saj zgoščeno predstavlja vso farso t.i. invalidske politike. To področje je namreč politično zelo spolzko in zato se mnogi trudijo ter delajo »biti korektni« tudi, ko je to neustrezno in se kršijo osnovne pravice posameznikov, zakoni, legalnost in ustavnost. Politiki vsi hočejo v javnosti »oprati roke« pri reševanju zadeve FIHO in SIOS, a jim tega ne bomo dovolili. Vsa ta leta so si jih že močno umazali in usmradili. Brez tihe ali aktivne politične podpore se takšna nenamenska pojava sredstev ne bi mogla izvajati. Politikom bomo v dar, opomin in vzpodbudo k takojšnemu reševanju problemov, nosili mila: da si očistijo roke in vest ter, da na novo postavijo stvari. Zato pozivamo vse, ki podpirate razloge za protest, izkažete to tudi na simbolni ravni. Tako, da odnesete ali prinesete milo (ali drugo pralno sredstvo) v Državni zbor. Lahko jih pošiljate tudi po pošti, če se protesta ne morete udeležiti: Državni zbor RS
g. Cukjati
Šubičeva 4
1000 Lj

Predsednica:
Elena Pečarič

Ana, hvala lepa za obvestilo. Protesta se bom zagotovo udeležil. V informacijo drugim članom foruma pa pošiljam v vednost poimensko in navajam kuharje, ki so s svojim sodelovanjem ustvarili državo v državi.

1. Mandat FIHO od 1998 ( od ustanovitve ) do 2003
Člani komisije za ocenjevanje in pripravo predlogov za razporeditev sredstev FIHO invalidskim organizacijam:

Predsednica: Nevenka Ahčan
člani: mag.Janez Drobnič
Slavko Ribaš
Ivo Škof
Zora Tomič
Jože Zupanc
Stanislav Žigon

Nadzorni odbor FIHO :
Predsednik: Janez Pezelj
člani: Marjan Bizilj
don Aljoša Redžepovič

2. Mandat od 2003 do 2007
Člani komisije za ocenjevanje in pripravo predlogov za razporeditev sredstev FIHO invalidskim organizacijam:
Predsednica: Nevenka Ahčan
Podpredsednik:Ivo Jakovljevič
člani: Danica Simčič
don Aljoša Redžepovič
Mihed Huskič
Jože Okoren
Slavko Ribaš

Nadzorni odbor FIHO:
Predsednik: Ivo Peršak
član : Janko Predan
dr.Lui Šprohar

Slavko Ribaš iz Murske Sobote ????Če je on potem ga poznam!!!

– Janez Drobnič – sedanji minister za socialo.
– Danica Simčič – je to zdajšnja ljubljanska županja?
– Midhet Huskič – Med letoma 1996 in 2003 predsednik Društva študentov invalidov Slovenije, od leta 2003 pa sekretar Društva študentov invalidov Slovenije (DŠIS)
– Aljoša Redžepovič – Sekretar ZDGNS

Sprintaj in pridi
na protest za neodvsno zivljenje
v cetrtek, 12. 5. 2005 ob 11.30 pred parlamentom!
Klikni na slicico, malo pocakaj
in odprla se bo Wordova datoteka, ki jo bos lahko sprintal-a!

http://www.ljudmila.org/ciril/kripl/

New Report

Close