PROTEINOGRAM
Referenčne vreednosti laboratorija v kliničnem centru so take:
Albumin: 39 – 57 g/L
Alfa 1: 1,2 – 3,0 g/L
Alfa 2: 5 – 9 g/L
Beta: 5 – 10 g/L
Gama: 6 – 13 g/L
Vaše so temu zelo blizu, vendar se pri izvidu ne moremo opirati le na številčne vrednosti (stvar je po domače težko razložiti, komentar laboratorija v KCLJ je “Patološki izvid je vsak sum na prisotnost monoklonskih imunoglobulinov, ne glede na kvantitativno vrednost posameznih frakcij. Pri tej preiskavi je pomembneje upoštevati komentar kot številčne vrednosti”)
Lep pozdrav!
Pozdravljeni,
najlepša hvala za vaš odgovor.
Dobila sem še dodatne krvne izvide in vas zopet prosim za razlago,kaj nakazujejo sledeči rezultati:
S-alk.fosfataza 1,92
s-TIBC 99,2
S-UIBC 88,02
S-transferin 49,51
Omeniti moram še to,da sem imela že nekaj let probleme z nizko vrednostjo železa in hemoglobina V krvi,sedaj pa je vrednost železa normalna in sicer 11.
Že 7 mesecev pa sem na dieti brez glutena-zaradi na gastroskopiji ugotovljene celiakije.
Še nekrat hvala za vašo prijaznost in lep pozdrav.
Pozdravljeni!
S-alk.fosfataza 1,92 >
s-TIBC 99,2 >(celotna vezalna sposobnost seruma za železo)
S-UIBC 88,02 > (prosta vezalna sposobnost seruma za železo)
S-transferin 49,51 >
…v glavnem, iz železa in TIBC se da izračunati razpoložljivost železa za eritropoezo (tvorbo rdečih krvničk), ki je zmanjšana, če je rezultat manj kot 15% (pri vas je 11%) in v to smer govori tudi povišana vrednost transferina – kljub (komaj) normalni vrednosti železa v krvi. Pri celiakiji je pogosto pomanjkanje zaradi slabše absorbcije. Alkalna fosfataza je minimalno povečana, kar ni nujno odraz kakšne bolezni zaradi številnih dejavnikov, ki vplivajo na njene vrednosti.
Lep pozdrav!
Lep pozdrav!
Stara sem 22 let in imam nekaj zdravstvenih problemov. Počutim se sicer super, polna energije, razen zadnje 3 dni malo bolj zaspana in brez energije. Imela sem manjše probleme s srcem in sicer mi ni bilo v ritmu, nato sem dobila holter, izvidi pa so bili po domače: da ne bije prav, vendar to ni kaj takega. Nato mi je 3 tedne nazaj prvič ven udarila še luskavica, po celem telesu, v obliki malih pikic, ne velikih površin. Zdaj pa sem dala pregledat kri, in izvidi so bili naslednji:
S-HDL-Hol. 1,56 (>1.6)
S-trigliceridi 1,87 (0,6-1.7)
S-TIBC 125,4 (49,2-75,2)
S-UIBC 104,6 (38-47)
S-Transferin 62,70 (21-46)
Vse ostale vrednosti, pa so v mejah normale.
Zanima me, kaj pomenijo toliko povišane navedene vrednosti.
Vnaprej hvala za odgovor.
Lep dan.
Pozdravljena 007!
Pri HDL in trigliceridih so izvidi samo to, da je prvega (ki je “koristni” holesterol) malce manj, kot bi želeli, maščob (trigliceridov) pa nekoliko preveč….nič groznega, posebno ker predvidevam, da sta bila HOL in LDL normalna. Pri ostalih treh pa manjka izvid železa in bi se iz njih dalo izračunati razpoložljivost železa za tvorvo rdečih krvničk (ki sklepam, da je zmanjšana).
Lep pozdrav!
Pozdravljena!
Vsi povišani izvidi (UIBC, TIBC, transferin) so izvidi, ki se vrtijo okrog železa v telesu oz. za razlago s tem povezane slabokrvnosti (kar vi niste). Koncentracija transferina je kot rečeno merilo za razpoložljivost železa za tvorbo rdečih krvničk, običajno jo izračunamo iz vrednosti železa in TIBC (pri vas je vrednost zasičenja transferina 16,6, kar je OK) Ker je vrednosti preiskav treba vedno gledati v luči tistega, kar iščemo, vam težko rečem, zakaj so določene vrednosti višje. Še teže pa kaj so z omenjenimi preiskavami želeli potrditi ali ovreči. Ne zdi se mi nujno, da vaši izidi predstavljajo kakšno bolezensko stanje.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni!
Pred kratkim sem imela sistematski pregled, pa so na izvidu nekatere vrednosti “odstopale” od normalnih:
povišane vrednosti:
K-MCHC: 361 (310-350)
S-LDL Holesterol: 4,07 (2.0-3.9)
prenizke vrednosti:
S-HDL Holesterol: 1.12 (nad 1.4)
S-Trigliceridi: 0,59 (0.6-1.7)
Se da iz takšnih izvidov sklepati na kaj več, kot le na razmeroma šepav življenjski tempo prezaposlene mamice? 😉
Vnaprej hvala za odgovor!
lepo pozdravljeni,
pred kratkim sem iz bolnišnice prehela izvide, pri katerih prihaja do rahlega odstopanja:
S-proteini: 84 (65-80)
S-A. Fosfataza: 2,14 (do 1.74)
K-Lkci 10,3 (4,0-10)
MCV 80,8 (81,0-94,0)
K-trombociti 451 (140-340)
MPV 7,1 (7,8 – 11)
imam refluksno bolezen. zdravniki so namigovali tudi na celiakijo, ali je to mozno razvideti iz teh izvidov?
hvala in lep pozdrav
Spoštovani!
Dobila sem izvid proteinograma:
ALBUMIN 45
ALFA 1 3,4
ALFA 2 7,8
BETA 1 4,7
BETA 2 4,4
GAMA 13
CELOKUPNI PROT.: 78
A/G 1
Mnenje o proteinogramu seruma:
V gama zobcu proteinograma je manjši peak:
peak 1 2,6
Prosim, če mi odgovorite kaj pomeni ta odmik (peak). Ali je možno, da je to vzrok mojega slabega počutja in kronične utrujenosti, bolečin po rebrih, v predelu trebuha? Prosim tudi, če mi lahko svetujete kam naj se obrnem?
Hvala in lep pozdrav!
Branka