Proteini v urinu
Pozdravljeni
Danes sem bila na rednem pregledu. Prvic nosecka trenutno sem 32t 5/7 noseca. Ob standardnem hitrem pregledu vzorca urina so v le tem bili prisotni proteini oz povisana vrednost proteinov in levkocitov koliko povisano nevem saj je bil samo hitri test. Poslali so urin se kot sanford in moram cakati na izvide kak teden. Niso mi pa nic kaj povedali kaj pomeni ce so v urinu prisotni visji proteini za levkocite vem da so ponavadi znak za kaksno vnetje za proteine pa nevem prav dosti saj z njimi do sedaj v nosecnosti nisem imela tezav. Strah me je samo da bi bilo sedaj proti koncu karkoli narobe. Naj pa tudi omenim da mi je v zadnjem tednu vsake toliko casa spet nekoliko slabo po pocutju bruham sicer ne in tudi hrana mi cez dan vcasih ne disi prevec in se moram prisiliti da nekaj pojem.
Za odgovor se ze vnaprej zahvaljujem
Spoštovani,
v teh “pasjih dneh” ni nič čudnega, če nam hrana ne prija in s tem praviloma krajši čas tudi ni nič narobe. Glavno, da ne dehidrirate. Levkociti sicer res kažejo na vnetni proces, ampak le, če je bil urin pravilno oddan (srednji curek), sicer so lahko tudi v izpirku sečnice. Enako je z beljakovinami. POleg tega je res pomembno, KOLIKO je česa. Samo prisotnost beljakovin (npr. 1+) je manj kot 0,3g/L urina, kar je sled. Šele pri vsaj 2+ se začne resnejša prisotnost (več kot 1g/L), skrbeti pa nas začne pri vsaj 3+ ali 4+, seveda bolj, če je tudi krvni tlak zvišan, sicer manj, a vseeno.
Skratka, vi lahko storite to, da se prenalivate z vodo (vsaj 3L dodatne tekočine dnevno k potrebam po hidraciji, ker je to itak osnovno zdravljenje urinskih infekcij. Ostalo lahko počaka.
Spoštovani,
Noseča sem 33 tednov in na zadnjem rednem pregledu pri ginekologu mi je v urinu pokazalo, da so prisotni proteini 1 (tako so mi rekli). Krvni tlak imam že od začetka nosečnosti normalen. Ravnokar sem ga izmerila 114/68. Otekam nič. To bo moj drugi porod in v prejšnji nosečnosti nisem imela prisotnih beljakovin. Svetovali so mi neslano hrano in 3l vode na dan.
Bi bilo smiselno opraviti še kak test urina pred naslednjim pregledom, ki ga imam šele čez 3tedne? In ali je izogibanje slani hrani v tem primeru res nujno?
Hvala
Spoštovani,
o semikvantitativni metodi izmerjene beljakovine v urinu 1 pomeni sled (manj kot 0,3g/L urina), kar se zgodi iz neštetih razlogov. Dokler ni ne zvišanega tlaka torej 1+ proteinov v urinu ne pomeni nič drastičnega.