Najdi forum

Proteini

Pozdravljeni!

Mene pa zanima kako je s hrano, na kateri piše PROTEINI – beljakovine (so raznorazni), pa še vitaminske tabletke, ki se prodajajo zraven. Popiti moraš “konjske” tablete, po tri naenkrat.

To sem videla pri enem kolegu. Intenzivno trenira fitnes, vsak dan (2-3 uri). Prehranjuje se z normalno prehrano (kosilo, itd……), toda zjutraj in po vsakem treningu poje tudi dozo tistih praškov (proteini in tabletke). Kupi se jih pa v Tivoliju (v njihovi trgovini).

Kaj pravite na to?

Kako lahko le-te stvari škodujejo organizmu? Saj vem da je to hrana za mišice, itd…. toda imam občutek, da to nekje udari ven. Samo na kakšen način in kdaj ne vem.

Že v napreh hvala za pomoč in vaše odgovore.

Na kratko: proteini, ki jih pije niso nič nenaravnega. Narejeni so ali iz sirotke ali iz soje. Npr. sirotkini so kot posušena sirotka brez laktoze (sladkor), dobijo pa jih s procesom filtracije.

Se pravi da to ni nič narobe? Ne škodi njegovemu zdravju?

LP

Ne.

Veliko manj skodljivi kot vecina normalne hrane.
Predstavljaj si posneto mleko v prahu, ki ima 50% mlecnega sladkorja in cca 30%beljakovin.Enostavno se odvzames tistih 50% mlecnega cukra in dobis mlecne protein v prahu, ki jih najdes v teh skatlah. (poenostavljeno ampak tako je).

Sportniki in rekreativci imamo veliko vecjo potrebo po beljakovinah kot normalni ljudje. Ce zelimo to potrebo zapolnit z normalno hrano dobimo v telo prevec nasicenih mascob in tudi obremenjevanje prebavil je preveliko. Zato lahko del potreb enostavno dopolnimo z beljakovinskimi koncentrati, ki ne vsebujejo mascob in ne obremenjujejo prevec prebavil.

Praski so manj skodljivi kot vecina hrane, ki jo zauzijemo.

btw. ce tvoj kolega trenira vsak dan 2-3h v fitnesu potem mu noben prasek ne bo pomagal do vecjih misic in taksna vadba ni intenzivna ampak neumna.

Grega,

Vsi ne hodijo v fitnes samo za to, da bi imeli “velike” mišice in intenzivno delali z utežmi. V fitnesu obstajajo tudi druge naprave na katerih lahko delaš vsak dan in zdravlju bolj koristijo kot “napihovanje” mišic.

lp

Se strinjam, da ekstremno dviganje škodi zdravju, kot škodi tudi prekomerno kolesarjenje ali drugo dolgotrajno delo.Beri sproščanje katabolnih hormonov preseže učinek sproščenih anabolnih ter vpliv katabolnih na srce itd.

Za moje pojme (in če vsaj malo spremljaš študije bo tudi za tebe) je najbolje kombinacija anaerobnega treninga z utežmi 3x na teden celotno telo ter 3 x na teden aerobne aktivnosti sredne intenzivnosti.Vsak prinese nekaj pozitivnega k funkcijonalnim sposobnostim.
Pa prosim ne omenjaj ponovno, da so edino aerobne aktivnosti tiste, ki koristijo, ker ti bom poslal gor linke številnih študij, ki kažejo na škodljivost v primeru preveč aerobnih aktivnosti.

Gašper,

Tokrat se strinjam s tabo. Nikoli nisem rekel, da trening z utežmi ni potreben. Kot tudi ne podpiram nobene extremne aerobne treninge.Zato pa reagiram ko nekdo pove, da je samo delo z utežmi ta prava stvar.

lp

Oprosti ampak daj prvo preberi kaj je punca napisala 2-3h VSAK DAN. Ce se tam sprehajas pred speglom pol mogoce ni skodljivo, drugace pa dosezes le pretreniranost.
Pa noben ne govori o nekih ekstremnih misicah, sam ce je debata npr. hujsanje, kar je v 90%, potem je dvigovanje utezi dalec najboljsa zadeva, ker poznam najmanj 30 punc, ki so cele dneve na aerobikah, kolesu, rolerjih ipd. in imajo slabse postave od punc, ki dvigujejo utezi. Itak pa vsak, ki se ukvarja z bilo kaksnim sportom nameni aerobni vadbi vsaj 3x na teden po 30min kar pa je dolgorocno gledano tudi dovolj za zdravo zivljenje.

Grega, popolnoma narobe si me razumel. Res pa je da sem se jest narobe izrazila. Ta moj kolega trenira, če povem nazorno dni v tednu po cca. 2-3 ure. Od petka, do nedelje ni na fitnesu, se že kako drugače znajde.

Mene je šokiralo le to, ko sem videla vse tiste posodice pr njem. In zato sem povprašala tukile o tem.

On pa sploh ne telovadi da bi se napihoval, zgolj hobi ki ga razveseljuje mu je to, pa še ne hodi pred špegel kot napihnjen petelin. Trenira in tekmuje, sam ne v dvigovanju uteži. Treninge rabi da je čil na tekmovanjih.

“btw. ce tvoj kolega trenira vsak dan 2-3h v fitnesu potem mu noben prasek ne bo pomagal do vecjih misic in taksna vadba ni intenzivna ampak neumna.” –
TOLE SE PA MENI ZDI NAUMNO NAPISANO, KER SI TOTALNO ZGREŠIL POMEN!!!

ŠE ENKRAT: ON NE HODI NA TRENINGE DA BI IMEL VEČJE MIŠICE :))) – saj me bo kap!

Oprosti, narobe sva se razumela v vsej debati. On je profesionalec – sam tko za informacijo. Mogoče se še poznata :)).

New Report

Close