prostatitis
Imel sem UZ trebuha in rezulttat je pokazal, da je ok vse, razen, da so mi našli na desnem
lobusu prostate mikrokalcinacije, in bi naj šlo za lažji kronični prostatitis. Na urin me tišči
kr pogosto, v enem dnevu grem na urin nekje 10krat. Ponoči pa je vredu, včasih grem enkrat,
sicer pa šele zjutraj. Star sem 32let. Leta 2008 pa sem imel hernioplastiko dimeljske kile
HID.
Da bi kadarkoli imel akutno vnetje prostate se ne spomnim. Kaj bi lahko bil vzrok temu?
Tudi sicer jem zdravo in ne kadim. Bojim se, da se mi do pregleda, ki ga imam šele konec
februarja nebi stanje poslabšalo. A lahko obiskujem saune, ali bo še slabše vplivalo na te
mikrokalcinacije na prostati?
Hvala in LP
Spoštovani!
Glede mikrokalcinacij v prostati menim, da lahko brez skrbi obiskujete savno. Vsi odrasli moški imajo v prostati kalcinacije, več ali manj – dojenčni nič, s staranjem pa vedno več. To ni nič posebnega, to je normalno in urologi s tem v zvezi (če ne bi bilo izjemno veliko) ne ukrepamo in taki ugotovitvi ne posvečamo nobene pozornosti.
Glede pogostega uriniranja – če urinirate več kot 8x dnevno potem je morda smiselno ugotoviti, kje je vzrok – ali morda uživate preveč tekočin (normalno se polula 1.5 litra na 24 ur)? Ali greste morda naenkrat premalo količino (normalno je 300-500 ml)? Ali je kaj v mehurju, kar bi dražilo in zahtevalo ukrepanje…
Lepo pozdravljeni!
Spoštovani!
Za namene urologije, “vzgoje” mehurja, ni pomembno, koliko spijete. Kritično je, koliko polulate. To je pa odvisno od vlažnosti zraka, aktivnosti, hrane, morebitnih drugih bolezni… Npr. če ima nekdo drisko, bo veliko tekočine odvajal z blatom in bo zelo malo ostalo za “čiščenje organizma”, “za urin”…
Tako da je potrebno količino pijače prilagajati vsakokratnemu stanju organizma. Načeloma to počnemo nezavedno. Kadar pa so s tem težave, je smiselno preprosto izmeriti – človek si omisli posodo z označenimi merami in preprosto vsakič, ko gre lulat, polula v posodo in zapiše koliko je polulal in koliko je bila takrat ura. Temu pravimo dvevnik mikcije. Če nekdo meni, da ima s pogostnostjo uriniranja in količino urina probleme, potem takšno “na splošno” govorjenje in pisanje – MISLIM da lulam manj kot 300 ml, MISLIM da grem 10x na vodo – ne pomeni nič. Je pač potrebno izmeriti in sproti natančno zapisati. Šele potem se je mogoče resno pogovarjati in svetovati, tak zapis pa pomaga tudi pacientu samemu, da ugotovi, kaj je res in kaj se mu le dozdeva, kasneje pa omogoča tudi spremljanje neuspeha ali uspeha morebitnega zdravljenja, če se za to odloči.
Lepo pozdravljeni!